Eén richting, meerdere wegen: geneeskunde

Geneeskunde
09 april 2021 |

Studies bepalen lang niet alles. Soms ligt je latere job volledig in het verlengde daarvan. Maar evengoed kom je ergens onverwacht terecht. Tom en Marie-Astrid studeerden allebei geneeskunde, maar wat is hun job vandaag?

Tom Holvoet - gastro-enteroloog aan het AZ Nikolaas en UZ Gent

“Het was altijd mijn droom om arts te worden, al van toen ik nog een kleuter was. Ik heb eigenlijk nooit iets anders overwogen. Op de middelbare school was ik zeer geïnteresseerd in wetenschappen en ook het sociale aspect van de job sprak mij aan. Na zeven jaar geneeskunde volgde ik twee jaar algemene interne geneeskunde. Voor ik verder specialiseerde als gastro-enteroloog doctoreerde ik nog vier jaar. Die specialisatiejaren zijn heel leerrijk, maar kunnen ook best zwaar zijn, met 80 urenweken en nachtwerk. Je moet echt gepassioneerd zijn om je daar doorheen te worstelen. Al is de uiteindelijke job een stuk aantrekkelijker, met meer vrijheid.

Ik deed tijdens mijn opleiding al ervaring op bij de dienst gastro-enterologie in Sint-Niklaas en Gent. Nu werk ik er een jaar als gastro-enteroloog. Naast consultaties doe ik kijkoperaties met een camera, die combinatie maakt mijn job heel gevarieerd. Als gastro-enteroloog onderzoek je heel wat organen (naast maag en darmen ook de lever en de alvleesklier), dus kom je in aanraking met veel verschillende aandoeningen. Daarvoor put ik nog steeds uit mijn algemene pathologievakken van vroeger. Vanuit mijn specialisatie zou ik verder kunnen evolueren naar spoedarts of in de farmaceutische industrie aan de slag kunnen. Zeker artsen met een wetenschappelijke achtergrond zijn daar fel gegeerd.”

Marie-Astrid Denys - Medical Affairs Manager bij Daiichi Sankyo

“Het is niet dat ik als kind al van geneeskunde droomde. Ik kende naast mijn huisarts ook geen artsen. Ik kwam uit een wetenschappelijke richting in het middelbaar en had ook interesse in bio-ingenieurswetenschappen, biotechnologie, chemie en fysica. Ik koos uiteindelijk voor geneeskunde omdat ik in die opleiding geen herbarium moest maken (lacht).

Na die zeven jaar geneeskunde startte ik de specialisatie urologie, die ik combineerde met een doctoraat. Maar ik begon steeds harder te twijfelen. Consultaties kostten me zeer veel energie en ik had het gevoel dat ik mijn leven niet meer in eigen handen had. Ik wou opnieuw zelf mijn agenda regelen en stapte over naar het farmaceutische bedrijf Daiichi Sankyo. In het medisch departement bereid ik er de lancering van nieuwe producten voor. Ik vraag experten om advies, coördineer productstudies en bekijk mogelijke samenwerkingen met artsen en beroepsverenigingen. Die afwisseling en het samenwerken in een team is fantastisch. De sector is enorm vernieuwend, ik leer voortdurend bij. De brede medische kennis uit mijn opleiding helpt me nu om me in te lezen in nieuwe domeinen.

Als je geneeskunde studeert gaat iedereen ervan uit dat je huisarts of specialist wordt, maar je hebt eigenlijk op elk moment de keuze om een andere richting in te slaan. Het is belangrijk dat je vooral doet wat je graag doet.”

Meer weten?

Studeren aan de UGent

Wil jij als toekomstige student aan de UGent studeren? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en tips om je studiekeuze te maken.

Lees ook

Van denken naar durven: over kansen grijpen en met kleine stapjes je leven veranderen

Stel: je wil iets veranderen in je leven. Stoppen met roken, vermageren, een andere job. Hoe pak je dat aan? “Denken is de eerste stap. Maar je moet vooral durven. Hoe? Door kansen te durven zien en grijpen, of door serendipiteit”, betoogt professor Ann Buysse en decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

Ann Buysse
view

Eloise en Emilie studeren hetzelfde als hun vader, maar wat was beter: vroeger of nu?

Wat als je net hetzelfde studeert als die ouders? Eloïse, Koenraad, Emilie en Lieven praten over het studentenleven van vroeger en nu.

student en vader
view

Thomas keerde terug naar de universiteit om zijn job efficiënter te maken

Een diploma behalen is niet noodzakelijk het eindpunt van je studentenleven. Zelfs jaren nadat je afstudeerde, kan je onder het motto levenslang leren nieuwe opleidingen volgen. Zoals Thomas Peeters, die als verpleegkundige een ingenieursopleiding volgde.

Thomas Peeters
view

Na de UGent volgt… de wereld

Als universiteit heeft de UGent een wereldwijd netwerk. Via internationale onderzoeksprojecten, samenwerkingsverbanden met andere universiteiten, uitwisselingsprogramma’s, ... En ook via heel wat alumni, die na hun studies uitgevlogen zijn.

Peter Cnudde
view