“In deze ateliers vertalen we de wetenschappen naar het dagelijkse leven”

Campus Kortrijk
03 december 2020 |

Yannick Christiaens is onderwijsbegeleider aan de vakgroep Industriële Systemen en Productontwerp. Hij neemt ons mee naar het atelier productontwikkeling op Campus Kortrijk.

“Ik kom hier soms wel eens experimenteren, na mijn uren. Met de 3D-machines bijvoorbeeld, ongelooflijk wat je daar allemaal mee kan maken. Vijf jaar geleden begon ik als lector productontwerp en in de ateliers van dit gebouw geef ik praktijklessen. Studenten van de hogere jaren mogen hier ook buiten de lesuren binnen. Zo hoeven ze zelf niet te investeren in nieuw materiaal en kunnen ze naar hartenlust dingen uitproberen.

Het is fantastisch om te zien wat hier allemaal ontstaat. In deze ateliers vinden creativiteit en wetenschap elkaar. Hier komen theorie en praktijk samen. We vertalen de wetenschappen naar het dagelijkse leven.

Met onze richting willen we een brug slaan tussen verschillende disciplines. We praten dan ook met iedereen: of het nu gaat over biologie, architectuur, communicatiewetenschappen of gedragspsychologie. We brengen trouwens heel bewust gloednieuw onderzoek binnen in het onderwijs, om zo met de state of the art aan de slag te gaan. Inzichten uit wetenschappelijke papers vertalen we in concrete ideeën. Ieder jaar opnieuw komen daar interessante en leuke dingen uit. Vaak sta ik versteld van de creativiteit van de studenten.

Twee jaar geleden bijvoorbeeld brachten studenten van ons ‘Matti’ uit. Dat is een interactieve speelmat die kinesisten gebruiken om oefeningen voor hun patiënten leuker en speelser te maken. Plus: dankzij de technologie kunnen ze de vooruitgang van hun patiënten beter bijhouden. Een heel mooi voorbeeld van hoe we inzichten en technologie hier in de praktijk kunnen vormgeven.”

VOLG EEN VAN ONZE DRIE UNIEKE OPLEIDINGEN

CAMPUS KORTRIJK

Op Campus Kortrijk studeer je af als industrieel ingenieur in een van deze drie opleidingen die je nergens anders in Vlaanderen kunt volgen: circulaire bioprocestechnologie, machine- en productieautomatisering of industrieel ontwerpen.
Je krijgt les in state-of-the-art labo’s, werkt vanaf je eerste bachelor samen met bedrijven en krijgt persoonlijke opvolging van je lesgevers.

Lees ook

Ken jij dit plekje aan de UGent?

Herken jij deze UGent-locatie? Een balustrade die al door zoveel handen is vastgehouden. Zijn de gouden bollen op de muur een punt van herkenning? Of dat blauwe strookje daar onderaan, weet jij bij wat het hoort?

Herken jij dit plekje
view

Ken jij dit plekje aan de UGent?

Herken jij dit gebouw? Een mozaïek van verschillende soorten glas. Als een symbool voor de universiteit, met de enorme mix aan opleidingen, onderzoeksdomeinen, nationaliteiten, …

UGent-gebouw
view

UGent-virologen leveren strijd tegen virussen in nieuw onderzoeksgebouw

Professor Xavier Saelens en zijn team werken elke dag aan nieuwe en verbeterde vaccins en geneesmiddelen tegen griep- en coronavirussen. Dat doen ze vanaf nu in een nieuw onderzoeksgebouw. “Ons uiteindelijke doel: zieke mensen helpen.”

VIB (c) Ine Dehandschutter
view

De student die het wiel écht heruitvond

Revolutionair: dat is het minste dat je kan zeggen over de uitvinding van UGent-student Wannes Van Laerhoven. Hij ontwierp een nieuw soort wiel: airless, duurzaam én bovendien goed voor oneindig veel toepassingen - van rolstoelen tot e-steps. Niet meer dan logisch dus dat hij met zijn project maar liefst 2 van de 4 prijzen won op de prestigieuze Circular Economy Challenge.

Wannes Van Laerhoven
view