Arnes engagement leeft verder in fonds voor kankeronderzoek

09 november 2022 |
Arne Lannoy

Hij was Chiroleider, OCMW-raadslid, regelmatig te vinden in het jeugdhuis van Ledegem en overal graag gezien. Maar in 2015 verloor Arne Lannoy op amper 23-jarige leeftijd de strijd tegen een hersentumor. Om de herinnering aan hem levendig te houden, richtte zijn familie in zijn naam een fonds op aan de UGent. Het doel is om onderzoek naar hersentumoren te steunen.

Geen klager en al zeker niet kleinzerig, zo omschrijven Martine Taillieu en Lore Lannoy, de mama en zus van Arne hem. Toen Arne op een maandagochtend in de zomer van 2014 opstond om naar z’n werk te vertrekken, voelde hij meteen dat er iets aan de hand was.

“Het gaat niet. Ik voel me niet goed”, zei hij tegen zijn moeder. Omdat hij zich al een paar weken niet honderd procent voelde, raadde de huisdokter aan om een scan te laten nemen van zijn hersenen. Het verdict was hard: Arne had een hersentumor.

Een klap in het gezicht

Daarna ging het allemaal snel, vertelt zijn mama. “Een week later hadden we al een afspraak bij een neurochirurg aan het UZ in Gent. Hij vertelde ons meteen dat de tumor niet te opereren viel. Het was een klap in het gezicht, maar de biopsie moest nog uitwijzen of de tumor goed- of kwaadaardig was.”

Helaas. “We zijn Arne een dag vroeger gaan halen op zijn laatste Chirokamp voor de biopsie. Enkele dagen later kregen we het nieuws dat het gezwel kwaadaardig was.”

In de maanden die volgden, ging Arne snel achteruit. Hij kreeg nog chemotherapie, maar die hielp weinig. Zijn motoriek liet het afweten en zijn spraak verdween. Hij vroeg zijn vriendin nog ten huwelijk, maar het trouwfeest heeft hij nooit gehaald. Op 6 december 2015 overleed Arne in het ziekenhuis.

Fonds voor onderzoek naar hersentumoren

Enkele weken na zijn overlijden kreeg Martine vrienden van Arne op bezoek. “Zorro noemden ze hem allemaal, dat was zijn bijnaam hier in Ledegem”, glimlacht ze. “Ze vertelden me dat ze hem wilden eren met een goed doel en vroegen me of ik wilde helpen.” Samen met zijn vriendin en zijn zus, richtte Martine het Fonds Arne Lannoy a.k.a. Zorro aan de UGent op.

“Ik vond het belangrijk dat het geld specifiek zou gaan naar onderzoek over hersentumoren”, vertelt Martine. “Je kan wel geld geven aan grote organisaties die strijden tegen kanker, maar ik wilde heel graag dat het fonds mensen met hersentumoren in de toekomst kan helpen. Dat we het fonds konden opzetten samen met professor Tom Boterberg — de dokter die Arne heeft begeleid — betekent heel veel voor me.”

Arne

“Ik vond het belangrijk dat het geld specifiek zou gaan naar onderzoek over hersentumoren”, vertelt de moeder van Arne. “Dat we het fonds konden opzetten samen met professor Tom Boterberg — de dokter die Arne heeft begeleid — betekent heel veel voor me.”

Eerbetoon aan Arne

Nog geen drie maanden na zijn overlijden was alles geregeld, de eerste activiteiten kregen meteen vorm. Ondertussen is het festival ‘Rock Beats Cancer’ in de hele regio bekend en de jaarlijkse gocartrace trekt ieder jaar veel volk.

“We putten veel kracht uit de activiteiten. Het brengt mensen samen en het eert Arne op een prachtige manier. Hij was zelf heel geëngageerd. Dat we zijn engagement met zoveel mensen kunnen verderzetten, doet me veel.”

Arnes engagement leeft verder

Zelfs nu, zeven jaar na zijn overlijden, blijven mensen nieuwe activiteiten opzetten in zijn naam. “Mijn collega’s wilden graag een activiteit organiseren voor het goede doel, zoals ze wel vaker doen”, legt Martine uit. “Ze dachten meteen aan het fonds van Arne en hebben zo via het nieuwe actieplatform een wandeltocht opgezet, waarop mensen rechtstreeks konden storten.”

De actie bracht om en bij 2.500 euro op. “Ik vind het fantastisch dat mensen zich zo inzetten voor het fonds. Zo leeft Arnes engagement een beetje verder en kunnen we anderen in de toekomst misschien wel helpen.”

Fonds Arne Lannoy a.k.a. Zorro. 

Wil je het fonds Arne Lannoy steunen, en dus het onderzoek naar hersentumoren? Meer informatie over het fonds vind je hier. 

Lees ook

Extra kansen voor jonge kankeronderzoekers

Kankeronderzoeker Celine Everaert ontwikkelt momenteel een belangrijke test die moet helpen kankerpatiënten beter te behandelen. Dat kan ze doen dankzij een beurs, die er kwam door giften en nalatenschappen.

CRIG
view

Een erfenis als katalysator voor de behandeling van buikvlieskanker

Niet veel mensen kennen het: buikvlieskanker. Nochtans treft de ziekte, vooral als uitzaaiing van een andere kanker, heel wat patiënten. Helaas is het vaak te laat als je die diagnose krijgt: bestaande behandelingen slaan amper aan. Baanbrekend onderzoek van professor Wim Ceelen resulteert nu in nieuwe veelbelovende behandelingen. En dat dankzij de erfenis van een overleden patiënt.

Wim Ceelen
view

Uitzonderlijke internationale erkenning voor Marleen Temmerman

Een wereldautoriteit is Marleen Temmerman al langer dankzij haar onverzettelijke strijd voor vrouwenrechten en -gezondheid. Nu komt daar een extra erkenning bij als kersvers lid van de National Academy of Medicine. En dat als eerste Belgische vrouw ooit. 

Marleen Temmerman
view

Aurèle steunt fonds voor Plantentuin: een ode aan zijn moeder

Nadat zijn moeder overleed, besloot Aurèle De Vos om zijn moeder te gedenken door aan de Plantentuin te schenken in de vorm van een fonds. Het moet de Plantentuin helpen om zeldzame en bedreigde planten te beschermen.

Plantentuin
view