Studeren aan de UGent in coronatijden

Studenten
03 november 2020 |

Of het nu onder code geel, oranje of rood is: corona heeft een grote impact op het student-zijn. Maar hoe anders is het?

Over online lessen

Het onderwijs aan de UGent verloopt momenteel volgens code rood: alle lessen zijn online. Als de gezondheidssituatie het toelaat, wil de UGent opnieuw maximaal on campus lessen organiseren, aangevuld met online onderwijs. Zeker eerstejaars wil de UGent zo veel mogelijk on campus krijgen. “Toegegeven, het is een hele aanpassing. Het contrast tussen een interactieve les in een auditorium en naar een scherm kijken, is groot.” Dat vertelt Lotte Vos, studente psychologie. Het academiejaar begon deels on campus, maar de realiteit van het coronavirus haalde iedereen in. “Ik heb uiteindelijk maar één week on campus hoorcolleges gehad”, aldus Miel Somers, student biologie.

De beslissing om volledig over te gaan naar online onderwijs, gebeurde na intensief overleg met medische experts. “De reden dat we naar code rood gingen, was omdat we al van voor het academiejaar een stijging in de cijfers zagen. We hadden een exponentiële stijging verwacht in de weken erna, en dat is ook zo uitgedraaid. Als arts kon ik alleen maar zeggen: het zal nog erger worden. De curve stijgt exponentieel snel”, zegt professor Steven Callens van het UZ Gent daarover.

En dus moeten studenten zich reorganiseren. “Je moet heel flexibel zijn om alles op een rijtje te houden in deze periode en dat vraagt veel energie en wilskracht”, zegt Miel Somers. Al zegt hij er ook meteen bij: “De online lessen zijn voor mij niet echt een struikelblok, ik ben altijd al zelfstandig geweest op het gebied van leerstof verwerken.”

Wat de toekomst brengt of hoe lang deze situatie zo blijft, is niet te voorspellen. Geel, oranje of rood, de verhouding tussen online en on campus leren zal variëren naargelang de gezondheidssituatie. Bij geel en oranje gaat de UGent voor een mix van online en on campus leren, bij code rood gebeurt alles online.

Student

Over aandacht en examens

Hoe blijf je als student geconcentreerd als je alles vanop afstand moet volgen? Lotte Vos deelt een handige tip: “Het is belangrijk om trucjes te vinden waarmee je aandachtig kan blijven tijdens online lessen. Op de meeste gsm's staat tegenwoordig een 'focusstand', waarbij je kan instellen welke apps uitgeschakeld worden. Zo raak je niet afgeleid door allerlei meldingen of berichten.”.

En heb je de leerstof dan wel genoeg onder de knie om examens af te leggen? De slaagcijfers van afgelopen academiejaar tonen alvast dat het kan. Studenten scoorden even goed of zelfs beter dan in ‘normale’ tijden. Dat had verschillende oorzaken. De lockdown zorgde voor heel wat studenten voor minder afleiding bij het studeren en ook de UGent heeft er alles aan gedaan om studenten nog beter voor te bereiden op die blok- en examenperiode. De lat werd niet lager gelegd, maar de proffen organiseerden nog meer dan vroeger proefexamens en booster sessies om hun studenten klaar te stomen voor het examen.

Over op kot gaan

Als alle lessen online gebeuren, moet je dan nog op kot? “Als je de kans hebt om op kot te gaan, dan raad ik het nog altijd aan”, zegt Jasper Soens, student taal- en letterkunde. “Zo leer je ook op je eigen benen staan en kweek je wat discipline.” In code rood is het natuurlijk geen evidentie. Het studentenleven staat even stil als de cafés en sportvoorzieningen sluiten. In code oranje of geel zijn er meer mogelijkheden Jasper Soens: “Ik zit in het praesidium van onze studentenvereniging en wij willen ook dit jaar het nodige amusement voorzien voor de studenten, uiteraard in veilige omstandigheden.”

Studenten

Over je plan trekken

In een tijd dat je je medestudenten vooral “virtueel leert kennen”, zoals Miel Somers het zegt, dreigt het gevoel te ontstaan dat je er alleen voor staat. Al is het ook op zulke momenten dat studenten zich organiseren. Djahid Benafla, student psychologie, zag tijdens de vorige lockdown al hoe hulp spontaan groeide: “Veel studenten zaten met vragen tijdens de lockdown. Met mijn facultaire studentenraad hebben we samen met onze faculteit alle vragen van de studenten kunnen beantwoorden! Hulp en begeleiding is dus niet ver te zoeken bij ons, je moet alleen de eerste stap durven te zetten!” Voor eerstejaars is er sinds dit jaar ook de Studycoach: een masterstudent uit dezelfde richting die als een persoonlijke mentor helpt bij vragen.

Om te vermijden dat je als student alles zelf moet opvolgen en plannen, voorziet de UGent bovendien tal van handvatten die je gestroomlijnd door het academiejaar loodsen. Alles wat je moet weten als student, vind je gebundeld op één digitaal platform: Ufora, de digitale leeromgeving van de UGent.

Meer weten?

Studeren aan de UGent

Wil jij als toekomstige student aan de UGent studeren? Een opleiding kiezen in coronatijden is niet evident. Blijf op de hoogte van onze infomomenten en tips om je studiekeuze te maken.

Lees ook

Wat doen studentenvertegenwoordigers voor jou?

Saïd Mabrouk

Groenten die hoger mikken: de toekomst van de stadstuinbouw begint in Roeselare

Agrotopia

Bestaand medicijn kan oplossing zijn voor ‘onbehandelbare’ tumoren

Desmoide tumor

Eén richting, meerdere wegen: burgerlijk ingenieur

Brigitte