Studententeam bedenkt slim toestel om pijn te registreren

Emma
14 maart 2022 |

Wat als patiënten en dokters elkaar niet goed begrijpen? Met dat uitgangspunt gingen 45 studenten aan de slag om innovatieve oplossingen te bedenken tijdens de maakmarathon van Comon. Logopedie student Emma is één van die studenten. Samen met haar team bedacht ze Dolox, een slim toestel dat fysieke pijn registreert op het moment dat je pijn ervaart.

Hoe kunnen we gezondheidszorg beter verstaanbaar maken voor alle Gentenaars? Dat is de uitdaging waar Comon een jaar lang rond werkt. In een maakmarathon liet Comon daarom 45 Gentse studenten uit allerlei richtingen een week lang innovatieve, deels technologische oplossingen bedenken én maken. Onder het toeziend oog van ervaren experts doken deze studenten in de wondere wereld van design thinking, fast prototyping en elevator pitching.

Comon

Wie is Comon?

Comon is een collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook. Het doel? Van Gent een betere, aangenamere en wijzere stad maken. Met technologie en wetenschap als deel van de oplossing.

https://comon.gent/

33-67

Pijn meten zonder zorgen

Eén studententeam ging op het einde van de maakmarathon naar huis met zowel een prijs van de jury als ook van het aanwezige publiek. En daar is Emma, student Logopedische en Audiologische wetenschappen, heel trots op. “Ons team bedacht en ontwikkelde Dolox: een 3D-geprint apparaatje waarmee je jouw fysieke pijn kan registreren op het moment dat je die pijn ervaart. Het is voornamelijk bedoeld voor technologisch ongeletterde ouderen die lichamelijke pijn hebben, maar wel geestelijk gezond zijn. Het apparaat laat je behandelende arts toe om precies te weten hoe het met je gaat. Zo kan de dokter je een behandeling geven helemaal op jouw maat.”

“In mijn opleiding was een deelname aan de maakmarathon goed om credits voor het vak “Stage en internationalisering” te verdienen. Zo leerde ik Comon kennen en het concept sprak me onmiddellijk aan zowel vanuit academisch oogpunt, maar ook uit persoonlijke interesse. Als vakantiejob werk ik als zorgkundige in een woonzorgcentrum en mijn ouders werken ook allebei in de zorg. Ik weet dus wel een beetje welke uitdagingen er in de zorgsector zijn. Ik hoopte via de Maakmarathon ook nieuwe mensen te ontmoeten, wat ook het geval was. Ik spreek nog steeds af met de studenten uit mijn groepje.”

Interdisciplinair samenwerken

“Mocht er volgend jaar opnieuw een maakmarathon komen, zou ik hier met heel veel plezier terug aan deelnemen. Enerzijds omdat ik echt geloof in het ontwerp dat we bedachten en creëerden. Ons team was helemaal overtuigd dat Dolox een grote meerwaarde kan bieden in de praktijk.”

“Anderzijds vond ik de ervaring ook persoonlijk memorabel. We moesten op voorhand onze opleidingen en onze interesses doorgeven. Op basis daarvan werden de groepjes studenten zo divers mogelijk gevormd. Ik ga vooral dat interdisciplinair samenwerken onthouden. Het delen van verschillende visies om zo zelf tot nieuwe inzichten te komen en iets moois te creëren, werkt enorm stimulerend. De studenten in mijn groepje zagen bepaalde zaken soms helemaal anders waardoor je zelf ook kritischer gaat nadenken.”

Dolox

Het studententeam van Emma ging op het einde van de Comon maakmarathon naar huis met zowel een prijs van de jury als ook van het aanwezige publiek.

Wat gebeurt er nu met Dolox?

“In de volgende fase wil Comon echt aan de slag te gaan zowel met Dolox als met de ontwerpen van de andere teams. Het is de bedoeling om een prototype te ontwikkelen, uit te testen en te implementeren. Comon wil daarvoor Gentse bedrijven, onderzoeksinstellingen en middenveldorganisaties samenbrengen in Gentse ‘Miniproeftuinen’. In ons groepje hebben ook twee studenten zich opgegeven om volledig op de hoogte te blijven én mee te werken aan de verdere toekomst van Dolox. Ik heb Dolox in hun capabele handen overgelaten en ik ben me momenteel me volledig aan het focussen op mijn masterproef, daar mag ook wel wat energie naartoe gaan (lacht).”

Lees ook

Zo vermijd je parasieten op reis

Vakantie! Je kijkt al uit naar al de heerlijke dingen die je gaat eten op reis, maar wacht … Kan je zomaar om het even wat eten? “Er zijn toch een aantal voedingswaren waar je wat voorzichtig mee moet zijn.” Professor Sarah Gabriël vertelt ons hoe je kan vermijden dat je parasieten terug mee naar huis neemt.

Hamburger
view

Revolutie in de plastische chirurgie: menselijk weefsel rolt uit de printer

Nieuwe stukjes bot, spier, huid of vet maken met een 3D-printer om letsels te genezen. Klinkt futuristisch? Vandaag worden de eerste stappen al gezet! We spraken met plastisch chirurg en professor Phillip Blondeel over zijn onderzoek naar tissue engineering.

3D Bioprinter
view

De meeste huidkankers kan je vermijden: bescherm je tegen UV met deze 4 tips

Zon en vakantie staan voor velen garant voor een gebruinde huid. Maar we moeten ons idee over bruinen bijstellen volgens dermatologen Lieve Brochez en Isabelle Hoorens. Ons gedrag ten aanzien van zon en UV zal de komende jaren voor alsmaar meer gevallen van huidkanker zorgen.

Zonnen
view

Testament maakt het verschil bij kinderen met motorische ontwikkelingsstoornis

Ooit al gehoord van DCD? Bijna één op de vier huisartsen alvast niet. Nochtans komt het vaak voor en is een vroege detectie noodzakelijk om de impact te beperken. Dankzij het geld van een testament zetten UGent-onderzoekers de aandoening nu op de kaart.

DCD
view