Rechtenstudenten geven gratis juridisch advies

Studenten
22 november 2023 |

Problemen met je kotbaas en weet je niet goed wat je moet doen? Of zit je met een of ander juridisch euvel? Dan kan je terecht bij Ghent Law School Consultancy, een groep rechtenstudenten die gratis juridisch advies geeft aan iedereen: studenten en burgers. “Iedereen moet toegang hebben tot juridisch advies”, vindt medeoprichtster en vicepresident Magali Vandierendonck.

De rechtenstudenten uit de laatste bachelorjaren of master oefenen zo hun juridische vaardigheden buiten de lessen. Het initiatief ontstond in Brussel en is doorgesijpeld tot in Antwerpen en sinds dit jaar ook Gent. “Het is nu al een groot succes”, vertelt Magali enthousiast.

Van problemen met kotbaas tot scheidingen

De vragen zijn heel uiteenlopend. “We hebben al vragen gekregen van studenten die problemen hadden met hun kotbaas, maar evengoed van iemand die filmpjes van zichzelf zag circuleren op het internet en die wou zien verdwijnen. Maar we krijgen ook vragen van mensen die een juridische brief krijgen die ze niet begrijpen en hulp zoeken. We streven ernaar om binnen de zeven tot veertien weekdagen een advies te formuleren.”

Soms is de vraag ook te complex. Zo kregen de studenten een tijd geleden een vraag binnen over een fiscaal conflict. “De persoon in kwestie lag in conflict met de fiscus. Toen we te horen kregen om hoeveel geld het ging en hoe complex de zaak was, hebben we doorverwezen naar een fiscalist. We moeten eerlijk zijn naar de vraagstellers. We zijn tenslotte nog maar studenten.”

"We doen het vrijwillig, naast onze studies. Daar kruipt wel wat tijd in, maar de ervaring die we opdoen is heel waardevol.”
medeoprichtster Magali Vandierendonck.
Student rechten
67-33

Dankbaarheid en ervaring

De consultants zijn allemaal rechtenstudenten. “We doen het vrijwillig, naast onze studies”, legt Magali uit. “Daar kruipt wel wat tijd in, maar de ervaring die we opdoen is heel waardevol.”

Ook de dankbaarheid van de mensen die ze helpen, is groot. “We werken gemiddeld twee uur aan een advies. Eigenlijk is dat een kleine moeite voor ons, maar mensen zijn zo dankbaar. Je kan echt een verschil maken in iemands leven. Dat geeft veel voldoening.”

Toekomstplannen

En er is nog meer. “We komen ook met potentiële toekomstige werkgevers in contact”, klinkt het. “We werken samen met advocatenkantoren om workshops te geven. Die zijn heel concreet: bijvoorbeeld over hoe je adviezen schrijft of over onderhandelingstechnieken. Dat zijn heel boeiende workshops, maar ook interessante netwerkmomenten. Het is een echte meerwaarde voor onze toekomst.”

Er wordt ook gedroomd van groeien. “We willen groter worden zodat we meer vragen kunnen verwerken en dus nog meer mensen kunnen helpen.”

Meer weten over Ghent Law School Consultancy

Heb je een juridische vraag voor de studenten van de Ghent Law School Consultancy? Of ben je zelf rechtenstudent aan de UGent en wil je ook consultant worden?

Lees ook

Belgische studenten opnieuw kampioen in diplomatie

In maart kwamen studenten van over de hele wereld samen in Taiwan om een week lang te debatteren over actuele problemen op het Wereldkampioenschap Diplomatie. Maar liefst acht UGent-studenten zijn lid van het Belgische team dat met de wereldtitel naar huis kwam.

WorldMUN
view

Wat is de betekenis van een studentenlint?

Elke studentenvereniging heeft een verschillend lint, met andere kleuren en schildjes, een soort van geborduurd ‘logo’. Maar wat is de betekenis van zo'n lint?

Studentenlint
view

Io vivat, io vivat! Gentse Beiaardcantus: legendarische organisatie voor en door studenten

 Het draait niet alleen om zingen, bier drinken en mensen leren kennen, maar het vraagt wel een immense organisatie om dit mogelijk te maken. Zonder een groot evenementenbureau, wel het werk van studenten van de studentenvereniging FaculteitenKonvent (FK).

Beiaardcantus
view

Muzikale studentenvereniging: "We werken elk academiejaar heel hard naar onze concerten toe"

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) is een bruisend symfonisch orkest, helemaal voor én door studenten. Tijdens het academiejaar genieten de muzikanten van het spe(e)lplezier en er wordt ijverig gewerkt naar een sprankelend dubbelconcert.

Guso
view