Het eerste semester en de bijhorende examenperiode zijn achter de rug. Tijd om met een fris hoofd en misschien wel enkele straffe plannen of nieuwe voornemens aan het tweede deel van het academiejaar te beginnen. Ben jij er klaar voor? Deze studenten alvast wel.
Hanne (24): “Eindelijk nog eens voluit gaan met de 12urenloop”
“Voor het tweede semester kijk ik uit naar de verschillende keuzevakken binnen mijn master Bio-ingenieurswetenschappen. Dit semester kan ik nog meer dan voorheen echt mijn interesses volgen. Ik ga onder andere les volgen op de faculteit Diergeneeskunde en Farmaceutische Wetenschappen omdat ik mij wil verdiepen in meer biomedische thema’s. Dit semester moet ik ook de eerste stappen voor mijn masterproef zetten.
Naast de studies kijk ik vooral uit naar de 12urenloop op 26 april omdat ik de organisatie leid dit jaar. We hebben er heel veel zin in, want het is de eerste editie die volledig los staat van de coronacrisis. We kunnen eindelijk nog eens voluit gaan. Vorig jaar hadden we op dit moment nog twijfels of het wel zou doorgaan. We hebben ook een aantal nieuwe ideeën voor zowel overdag als ‘s avonds waar ik nu helaas nog niks kan over zeggen. Een pronostiek voor de winnaar van de 12urenloop? Dat zal traditiegetrouw HILOK of VTK zijn, maar met mijn eigen studentenvereniging VLK hoop ik wel op de derde plaats.”
Wilma: “In Gent wil ik mensen van over de hele wereld leren kennen”
“Ik kom uit Zweden en ben dit semester op uitwisseling in Gent om communicatiewetenschappen te studeren. Ik hoop hier mensen vanuit heel Europa en de rest van de wereld te leren kennen. Maar dat komt wel goed. Ik ben nog geen 24 uur in Gent en ik heb al vrienden gemaakt uit Spanje, Noorwegen en Italië. Verder wil ik ook België beter leren kennen. Ik ben vroeger al eens in Brugge geweest. Ik vind het echt een leuk land.
Ik heb voor de UGent gekozen omdat ik veel goede dingen heb gehoord over deze universiteit. Er zijn hier veel mogelijkheden voor internationale studenten. Ik kijk er naar uit om nieuwe dingen te leren in mijn richting en jullie cultuur in communicatie en marketing te ontdekken. Daarnaast wil ik ook graag mijn skills in academisch Engels verbeteren.”
Kevin (20): “Ik blijf nog een extra semester in Japan studeren”
“Ik studeer Japanologie en heb net een semester in Japan achter de rug. Normaal zou ik in maart terugkeren naar Gent, maar ik heb een verlenging aangevraagd voor nog een semester. Ik merk dat mijn Japans echt zoveel beter is door hier te zijn. Plus het is hier ook gewoon leuk (lacht). Voor de UGent is het in orde om langer te blijven, maar het is nog even wachten op de officiële goedkeuring van Tohoku University.
Normaalgezien ging ik vorig academiejaar naar Japan, maar dat ging niet vanwege de covid-maatregelen. Ik volgde toen daarom het eerste semester van mijn buitenlandse studie online. Door het uurverschil met Japan moest ik midden in de nacht online les volgen, wat mentaal heel zwaar was. Ik heb daarom mijn uitwisseling van het tweede semester uitgesteld naar dit academiejaar.
Ik wil hier in mijn tweede semester vooral blijven verder werken aan mijn Japans. Ik heb in het eerste semester jammer genoeg niet super veel aan mijn thesis kunnen werken. Dat staat dus ook op de planning. Tenslotte ga ik ook een job beginnen zoeken. Ik ben 29 jaar, het wordt tijd (lacht). Ik zou heel graag na mijn studies een aantal jaar in Japan werken. Een extra semester hier gaat die zoektocht alvast een beetje gemakkelijker maken.”
Julie (22): “Ik wil alle campussen van de universiteit eens bezoeken”
“Mijn eerste semester was anders dan de voorbije academiejaren. Ik had minder les doordat ik in mijn masterjaar communicatiemanagement zit, maar er was wel meer zelfstandig werk. Daarnaast nam de zoektocht naar een stageplaats veel tijd in beslag. Het was dus best een druk semester. Na de intersemestriële vakantie start ik een stage bij de Directie Communicatie en Marketing van de UGent. Ik kijk er enorm naar uit. Ik ben ook blij dat ik eindelijk kan beginnen met het onderzoek van mijn masterproef.
Ik probeerde de voorbije jaren om tijdens het academiejaar zoveel mogelijk mee te zijn met alle lessen. Maar misschien ging ik niet genoeg in de diepte waardoor ik tijdens de blok- en examenperiode nog best veel werk had. Dit semester, zeker wat betreft mijn masterproef, wil ik daarom direct grondig te werk gaan.
Dit wordt mijn laatste semester aan de UGent. Ik denk dat ik de oude binnenstad nog wat meer ga verkennen. Ik plan ook samen met een vriendin de verschillende campussen van de universiteit eens te bezoeken, nu het nog kan (lacht).”
Als student is het niet alle dagen feest: soms heb je veel aan je hoofd of is het moeilijk je weg te zoeken. Je kan voor élke kwestie - hoe klein of ‘onschuldig’ ze ook lijkt – wel ergens terecht. Blijf er dus niet alleen mee zitten!
Lees ook
Professor geeft 14 tips om succesvol de blok door te komen
Professor onderwijskunde Martin Valcke staat na een jarenlange carrière voor zijn allerlaatste examenperiode. We vroegen hem als expert naar de ultieme tips voor jou om geslaagd de blok en examens door te komen.
5 tips voor het schrijven van een topthesis
Een bachelor- of masterproef schrijven is een flinke uitdaging. Geneeskundestudenten Emma Coene en Frédéric Claerhoudt wonnen de Eos Scriptieprijs en delen graag enkele tips om ook van jouw thesis een succes te maken.
Eerste hulp bij examenstress: professoren delen hun examentips
Bijna alle studenten ervaren stress tijdens de examens. Dat je spanning voelt of onzeker bent, is dus perfect normaal. We vroegen een aantal professoren naar tips & tricks om de examenperiode door te komen.
Deze studenten vertellen hoe het écht is in het hoger onderwijs
Op middelbare scholen jongeren motiveren om verder te studeren. Dat is heel kort gezegd de missie van de studenten van de rolmodellenwerking. Een bekroonde formule die onlangs de Jong & Wijs-award van stad Gent in de wacht sleepte. We zochten enkele rolmodellen op om hun verhaal te horen.