Studies bepalen lang niet alles. Soms ligt je latere job volledig in het verlengde daarvan. Maar evengoed kom je ergens onverwacht terecht. Eefje Depoortere en Johan Belaen studeerden allebei geschiedenis, maar wat is hun job vandaag?
Eefje "Sjokz" Depoortere (33) is e-sports host
“Ik keek van kleins af graag naar voetbal, wielrennen en tennis - het waren de hoogdagen van Justine Henin en Kim Clijsters. Toen al rijpte het idee om sportjournaliste te worden. Met de eerste computer die we in huis haalden ontdekte ik ook Tomb Raider. Gamen vond ik geweldig: iemand anders kunnen zijn en een totaal andere wereld ontdekken. Ik heb er uren mee versleten, zeker toen je later ook tegen anderen kon spelen.
Ik wist zoals veel jongeren niet wat ik wou studeren, maar was heel nieuwsgierig. Door de opleiding geschiedenis werd mijn wereldbeeld enorm verbreed en leerde ik alles objectief onderzoeken en erover schrijven. Maar vraag me niet meer wanneer welke revolutie plaatsvond (lacht). De opleiding loste perfect mijn verwachtingen in, maar ik wist dat ik geen job in die richting wou. Daarom volgde ik nadien nog een jaar journalistiek.
Ik bleef ondertussen gamen en ontdekte de League of Legends competities. Daarover schrijven leek me hetzelfde als over sport en er waren nog niet zoveel journalisten in actief. Al vrij snel kon ik tijdens het weekend e-sports evenementen coveren in de Verenigde Staten en Zuid-Korea. In de week verdiende ik bij in de horeca”. Mijn mama en de VDAB begrepen het maar niet: ‘zoek toch een echte job’ (lacht). Maar ik voelde toen al aan dat e-sports booming business was. Ik had het geluk om in 2013 vast te kunnen beginnen als e-sports host in Keulen.
Het is een misvatting dat commentatoren enkel presenteren. We bereiden de shows ook voor, denken na waarover we het zullen hebben en hoe we dat best in beeld brengen. De adrenaline die bij een urenlange live show hoort is heel tof. Je weet nooit op voorhand hoe de wedstrijd evolueert en wie er wint. Je verwerkt de hele tijd informatie en brengt die over naar het publiek. En er kan technisch ook altijd iets mislopen. Na meerdere dagen aaneen shows te hosten, moet ik heel wat slaap inhalen, maar dat is het waard.”
Johan Belaen (28) is doctoraatsstudent aan de UGent
“Ik groeide op in een nest waar veel non-fictie werd gelezen, niet verwonderlijk dus dat ik wou bijleren over het heden en verleden. Geschiedenis is een hele brede opleiding, typisch voor mensen die graag quizzen. Ik begon er dan ook aan uit interesse in alle feiten en data. Maar tijdens de opleiding raakte ik geboeid door onderzoek: het zelf verzamelen van informatie en die kritisch interpreteren. Dat is voor mij de essentie van de opleiding.
Na mijn masterproef begon ik te doctoreren over middeleeuwse kloosters, ik hoop binnenkort mijn doctoraat af te ronden. Het aangename aan middeleeuwse geschiedenis is dat de bronnen overzichtelijk zijn, in tegenstelling tot de oudheid, waarover weinig voorhanden is. Of de moderne tijd, waar er te veel lijsten met info zijn om te verwerken. Het is fascinerend om zelf een verhaal te construeren door de leemtes in te vullen. En ook wel best cool om oude Latijnse geschriften te ontcijferen. Het is een beetje detectivewerk. Sommige doctoraatsstudenten geschiedenis werken later trouwens als politie-inspecteur.
Voor mij was de opleiding heel zinvol en nuttig. Je kan er nadien ook nog alle kanten mee uit. Hierna kan ik mij kandidaat stellen voor een postdoctoraat. Al weet ik niet of ik heel mijn leven aan de middeleeuwse geschiedenis wil wijden. Misschien haal ik nog een diploma rechten, of zoek ik iets in de culturele sector. Het uitdenken van tentoonstellingen lijkt me wel boeiend. Of wie weet begin ik een eigen zaak.”
Wil je meer weten over geschiedenis? Bekijk alle info over de opleiding op onze Studiekiezer.
Lees ook
Chelly’s strijd tegen leukemie: “We hebben je nodig – registreer je als stamceldonor”
Toen Chelly Kerkhof in december 2023 de diagnose acute myeloïde leukemie kreeg, stond haar wereld stil. Op 26-jarige leeftijd, in het laatste jaar van haar masterstudie Communicatiewetenschappen aan de UGent, werd ze plotseling geconfronteerd met een keiharde realiteit: haar leven was afhankelijk van een stamceldonor.
Industrieel Ontwerpen: één richting, meerdere wegen
Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Pauline, Rob en Alyssa studeerden alledrie industrieel ingenieur: industrieel ontwerpen.
UGent-alumnus van het jaar: wie waren de eerdere laureaten?
De verkiezing van UGent- alumnus van het jaar is een nog jonge traditie aan de UGent, maar wel een blijver. Want de UGent zou geen UGent zijn zonder onze alumni. Daarom huldigen we jaarlijks een oud-student die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Welke alumni kregen de titel al?
Alumna Margo woont en werkt in de VS: in welk Amerika werd zij wakker?
Margo Vansynghel zwaaide in 2012 aan de UGent af met een master in de kunstwetenschappen. Ondertussen werkt ze als ‘Arts Economy reporter’ voor The Seattle Times. Hoe kijkt zij naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen?