Emma en Nicolas laureaat bij verkiezing 'Student van het Jaar'

23 juni 2021 |

Elk jaar organiseert Stad Gent de verkiezing van Student van het Jaar om het academiejaar feestelijk mee af te sluiten. Dit jaar zijn er uitzonderlijk twee extra laureaten.

De bedoeling van Stad Gent is om elk jaar een student met een bijzondere verdienste in de bloemetjes te zetten. Een student met  uitstraling naar medestudenten en de stad op alle mogelijke gebieden: sportief, cultureel, sociaal geëngageerd, ondernemend,… Kortom een rolmodel voor alle andere studenten. Dit jaar werd Nikola Balogova van Arteveldehogeschool door de vakjury verkozen tot Student van het Jaar. Maar ook Emma Moerman en Nicolas Vander Eecken van de UGent worden uitgeroepen tot laureaat van de verkiezing.

Uitzonderlijk jaar, uitzonderlijke inzet 

De jury van Student van het Jaar kreeg dit jaar ongelofelijk sterke nominaties binnen. Daarom besloot de jury naast dé student van het jaar uitzonderlijk twee extra laureaten in de picture te zetten. De drie winnaars staan model voor de duizenden studenten die zich op allerlei manieren engageren in onze maatschappij. 

Emma Moerman: "Onderwijskwaliteit ligt me nauw aan het hart"

Emma studeert Internationale Politiek en is ook studentenvertegenwoordiger. Volgens de jury is ze een enorme aanwinst voor de Gentse Studentenraad, de studentenpopulatie, en Stad Gent omdat ze het talent heeft om proactief knelpunten op te sporen en daar nieuwe projecten rond op te zetten. Zo zorgde Emma voor het opstellen en opvolgen van rapporten omtrent onderwijs in tijden van corona en werkte mee aan het nieuw systeem rond onderwijskwaliteit van UGent.

Emma: "Onderwijskwaliteit ligt me nauw aan het hart. De vorige bestuurder onderwijs van de Gentse Studentenraad heeft dit project oorspronkelijk gestart. Dat is het leuke aan studentenvertegenwoordiging: het is teamwork over meer dan één generatie."

Emma Moerman
67-33

Samen met Stad Gent werkte Emma ook aan een enquête omtrent huisvesting en samen met de Gentse Studentenraad, Umoja, Flux en Engage schreef ze mee aan de Open Brief Dekoloniseer UGent. 

Emma: "Het was voor mijzelf een persoonlijke verrijking en nog veel meer een eye opener. Er is nog veel werk aan de winkel. Maar gelukkig zijn er ook veel studenten, professoren en andere medewerkers aan de UGent die de brief steunen. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet die ik allemaal erg bewonder in wat ze doen en waar ze voor staan. Hun inzet en strijd valt niet te onderschatten. Ik ben trots op de groep studenten die dit jaar al wat in beweging heeft kunnen brengen zowel aan onze eigen universiteit als daarbuiten."

En ook voor volgend academiejaar ziet Emma nog heel wat uitdagingen. 

Emma: "Online onderwijs bracht met zich mee dat veel dat studenten zich een heel jaar achter hun bureau hebben verschuild en dag in dag uit hebben gewerkt. De workload is hoog, daar moet ik niemand van overtuigen. Maar ik hoop dat we toch een beetje gas kunnen terugnemen. De balans tussen werk, studeren en pauzeren is noodzakelijk voor onze mentale en fysieke gezondheid. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar ik wens iedereen een zomer toe met hopelijk ook wat rust."

Nicolas Vander Eecken

Nicolas Vander Eecken: "Het is allemaal teamwork voor en door studenten"

Nicolas is afgestudeerd als handelsingenieur en nu op weg voor een ManaMa Banking & Finance. Daarnaast is hij sinds 2018 Studentenbeheerder aan de UGent.

De jury ziet Studentenbeheerder Nicolas samen met zijn team als een rots in de branding voor studentenverenigingen in volle pandemie. Zo werkte hij samen met zijn IT-team aan studieplekken.ugent.be om coronaveilige studielocaties te voorzien in een handig reservatiesysteem dat al meer dan 100.000 keer is gebruikt. Samen met de Vergadering van de Konventsvoorzitters reikte hij ook de hand aan Stad Gent om samen naar oplossingen te zoeken voor de problemen op het Sint-Pietersplein.

33-67

Nicolas: "De titel Student van het Jaar is een erkenning voor het harde werk van onze verenigingen, onze konventen, de DSA-Teamleden en de talloze vrijwilligers. Ik heb geen enkel project dat "van mij" is, het is allemaal teamwork, voor en door studenten."

Nicolas heeft heel wat projecten waar hij fier op is zoals de digitalisering van subsidieaanvragen en de digitale procedure voor de aankonding van activiteiten van studentenverenigingen. Maar ook de oprichting van de Studententuin is een project dat zal bijblijven.

Nicolas: "Georganiseerde buitenactiviteiten zijn nog altijd beter dan ongecontroleerde initiatieven van studenten in tijden van corona. Daarom hebben aan de Sterre een evenemententerrein opgericht om de verenigingen toch de mogelijkheid te kunnen bieden om buiten iets te kunnen organiseren."

Ook de toekomst van het studentenleven wordt sowieso spannend voor Nicolas.

Nicolas: "De draad terug oppikken wordt de grootste uitdaging. Gaan we terug naar het "oude normaal"? Wat wordt het eventuele "nieuwe normaal"? Ik ben benieuwd wat onze studentenverenigingen er van gaan maken."

Lees ook

Van onderzoek naar impact: hoe technologietransfer aan de UGent werkt

De UGent trekt niet alleen onderzoekers en studenten aan, ook bedrijven nestelen zich graag in de nabijheid van de universiteit. Excellent onderzoek, knowhow en hoogopgeleiden vormen de ideale voedingsbodem voor innovatie.

Campus Ardoyen
view

“Ongehinderd door jargon zotte ideeën bedenken voor een beter Gent”

“Kennis is één ding. Maar we blijven soms te lang in deze fase hangen”, zegt onderzoeker Bas Baccarne (onderzoeksgroep imec-MICT-UGent, in De Krook). Hij verkiest de shortcut van ‘denken’ naar ‘doen’. Het liefst samen met veel stakeholders. En het allerliefst in de stimulerende omgeving van ‘Comon’.

Bas Baccarne
view

De Gentse hellingen: een haat-liefdeverhouding

Iedereen die in Gent studeert, weet het: de universiteitsstad is allesbehalve vlak. Of het nu de eindeloze Sint-Kwintensberg of de berg aan de Vooruit is: je hebt er ongetwijfeld al op gevloekt, terwijl je kuiten in brand staan. En zelfs jaren na de laatste pedaalslag blijven bepaalde herinneringen aan de hellingen kleven.

Hellingen
view

Alumnus Wim Oosterlinck en student Florian Vermeersch versus de Gentse hellingen

Het mag dan wel al twintig jaar geleden zijn, hij is ze niet vergeten: UGent-alumnus Wim Oosterlinck reed vroeger dagelijks de hellingen op. Nu doet hij het nog eens opnieuw met wielerprof en UGent-student Florian Vermeersch.

De Gentse hellingen
view