Eén richting, meerdere wegen: geschiedenis

Studies bepalen lang niet alles. Soms ligt je latere job volledig in het verlengde daarvan. Maar evengoed kom je ergens onverwacht terecht. Eefje Depoortere en Johan Belaen studeerden allebei geschiedenis, maar wat is hun job vandaag?

Eefje Depoortere

Eefje "Sjokz" Depoortere (33) - e-sports host

“Ik keek van kleins af graag naar voetbal, wielrennen en tennis - het waren de hoogdagen van Justine Henin en Kim Clijsters. Toen al rijpte het idee om sportjournaliste te worden. Met de eerste computer die we in huis haalden ontdekte ik ook Tomb Raider. Gamen vond ik geweldig: iemand anders kunnen zijn en een totaal andere wereld ontdekken. Ik heb er uren mee versleten, zeker toen je later ook tegen anderen kon spelen.

Ik wist zoals veel jongeren niet wat ik wou studeren, maar was heel nieuwsgierig. Door de opleiding geschiedenis werd mijn wereldbeeld enorm verbreed en leerde ik alles objectief onderzoeken en erover schrijven. Maar vraag me niet meer wanneer welke revolutie plaatsvond (lacht). De opleiding loste perfect mijn verwachtingen in, maar ik wist dat ik geen job in die richting wou. Daarom volgde ik nadien nog een jaar journalistiek.

Ik bleef ondertussen gamen en ontdekte de League of Legends competities. Daarover schrijven leek me hetzelfde als over sport en er waren nog niet zoveel journalisten in actief. Al vrij snel kon ik tijdens het weekend e-sports evenementen coveren in de Verenigde Staten en Zuid-Korea. In de week verdiende ik bij in de horeca”. Mijn mama en de VDAB begrepen het maar niet: ‘zoek toch een echte job’ (lacht). Maar ik voelde toen al aan dat e-sports booming business was. Ik had het geluk om in 2013 vast te kunnen beginnen als e-sports host in Keulen.

Het is een misvatting dat commentatoren enkel presenteren. We bereiden de shows ook voor, denken na waarover we het zullen hebben en hoe we dat best in beeld brengen. De adrenaline die bij een urenlange live show hoort is heel tof. Je weet nooit op voorhand hoe de wedstrijd evolueert en wie er wint. Je verwerkt de hele tijd informatie en brengt die over naar het publiek. En er kan technisch ook altijd iets mislopen. Na meerdere dagen aaneen shows te hosten, moet ik heel wat slaap inhalen, maar dat is het waard.”

Johan Belaen (28) - doctoraatsstudent aan de UGent

“Ik groeide op in een nest waar veel non-fictie werd gelezen, niet verwonderlijk dus dat ik wou bijleren over het heden en verleden. Geschiedenis is een hele brede opleiding, typisch voor mensen die graag quizzen. Ik begon er dan ook aan uit interesse in alle feiten en data. Maar tijdens de opleiding raakte ik geboeid door onderzoek: het zelf verzamelen van informatie en die kritisch interpreteren. Dat is voor mij de essentie van de opleiding.

Na mijn masterproef begon ik te doctoreren over middeleeuwse kloosters, ik hoop binnenkort mijn doctoraat af te ronden. Het aangename aan middeleeuwse geschiedenis is dat de bronnen overzichtelijk zijn, in tegenstelling tot de oudheid, waarover weinig voorhanden is. Of de moderne tijd, waar er te veel lijsten met info zijn om te verwerken. Het is fascinerend om zelf een verhaal te construeren door de leemtes in te vullen. En ook wel best cool om oude Latijnse geschriften te ontcijferen. Het is een beetje detectivewerk. Sommige doctoraatsstudenten geschiedenis werken later trouwens als politie-inspecteur.

Johan Belaen
67-33

Voor mij was de opleiding heel zinvol en nuttig. Je kan er nadien ook nog alle kanten mee uit. Hierna kan ik mij kandidaat stellen voor een postdoctoraat. Al weet ik niet of ik heel mijn leven aan de middeleeuwse geschiedenis wil wijden. Misschien haal ik nog een diploma rechten, of zoek ik iets in de culturele sector. Het uitdenken van tentoonstellingen lijkt me wel boeiend. Of wie weet begin ik een eigen zaak.”

Eén richting, meerdere wegen

ARCHEOLOGIE

Drie alumni archeologie blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden.

Lees ook

Meyrem Almaci schrijft een brief gericht aan haar 18-jarige zelf

Meyrem Almaci schrijft een brief aan haar 18-jarige zelf. Welke raad heeft ze voor de jonge Meyrem, die als eerste Turkse meisje uit haar gemeenschap de stap naar het hoger onderwijs zet?

Meyrem Almaci
view

Eén richting, meerdere wegen: toegepaste taalkunde

Vier alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Alexander, Nikki, Bart en Eline studeerden allevier toegepaste taalkunde. De passie voor talen is er nog steeds en komt bij elk van hen op een andere manier tot uiting in hun job.

Visual Eén Richting, Meerdere Wegen
view

“We willen van de UGent een sterk merk maken in de Verenigde Staten”

Een nieuw Alumni Chapter in San Francisco geeft de UGent, samen met het Chapter in New York, de mogelijkheid om nog meer alumni in de Verenigde Staten te bereiken. Want dat zijn er best wel veel. Maar wat doen de twee Alumni Chapters in de VS precies? Een gesprek met de trotse founding fathers Nicolas Polet en Wim Sohier.

Alumni Chapter VS
view

Start-up Deliverect van UGent-alumni groeide razendsnel uit tot miljardenbedrijf

Het Gentse bedrijf Deliverect is amper drie jaar na de opstart een ‘unicorn’. Een term die wijst op uitzonderlijkheid, want het is als start-up al meer dan een miljard dollar waard. Timing en ervaring zijn volgens oprichters Jan Hollez en Zhong Xu de geheime sleutels voor hun overdonderende succes. En die ervaring begon aan de UGent.

Deliverect
view