Deze twee studenten willen de wereld verbeteren met duurzame hondenvoeding

Gutsy
23 februari 2023 |

Wat begon als oefening voor een groepswerk tijdens hun opleiding handelsingenieur ligt vandaag, amper twee jaar later, in 35 winkels in ons land. Met Gutsy willen Jack Lathouwers en Achilles Hannecart voeding aanbieden die gezond is voor je hond, maar ook voor de planeet.

Jack: “Gutsy is een merk dat tegen de stroom ingaat. Omdat het guts vraagt om iets nieuws te proberen, maar ook om de planeet te redden. Achilles en ik voegen graag de daad bij het woord. Met onze hybride formule van insecten, kip en andere natuurlijke ingrediënten maken we hondenvoeding die oprecht, eerlijk en gezond is. Maar niet enkel het product zelf telt. Onze verpakking is ook 100% recycleerbaar. We willen duurzaam zijn in alles wat we doen.”

Hoe komen twee studenten uit een economische richting bij hondenbrokken uit?

“We zijn beiden fanatieke hondenliefhebbers. Voor een oefening van professor Verrue rond een hypothetische start-up hebben we alternatieven voor bestaande hondenvoeding onderzocht. Als mens kunnen we al langer bewuste keuzes maken op vlak van duurzaamheid en gezonde voeding, maar honden krijgen die keuze niet. We hebben gezocht naar unieke proteïnebronnen en ingrediënten die ervoor zorgen dat honden een gezonder en beter leven kunnen leiden, maar die tegelijkertijd ook beter zijn voor de planeet. Traditionele dierenvoeding heeft namelijk een zware ecologische impact.”

Die oefening was zoals je zegt hypothetisch. Wanneer hebben jullie beslist om van Gutsy een echt product te maken?

“De oefening tijdens onze master bleef inderdaad beperkt tot het theoretische deel van een onderneming: opstellen van een businessplan, marktonderzoek,… Op het einde moesten we ons project verdedigen voor een jury van echte ondernemers. Bij die pitch kregen we heel wat positieve commentaar en daardoor hebben we beslist om er echt voor te gaan. We hebben ons plan concreet gemaakt en een onderneming opgericht.”

Jullie hebben in 2021 met Gutsy deelgenomen aan Expedition DO!, het start-up programma van de UGent voor ondernemende studenten. Wat heb je daar geleerd?

“Expedition DO! was voor ons een echte springplank. De verschillende sessies waren een grote meerwaarde om ons naar de volgende fase van het ondernemen te brengen weg van het theoretische. Het heeft ons geholpen om te durven doen, letterlijk te durven ondernemen. We hebben daarbij op veel steun kunnen rekenen en zelfs nu houden we nog contact. We zaten zelfs in de jury van de editie van vorig jaar.”

Hoe was het om je studies te combineren met het opstarten van een eigen bedrijf?

“We hebben in onze bachelor zeker kunnen genieten van het studentenleven. Maar onze masterjaren waren best pittig. Onderhandelen over designs of prijzen en de dag erna een examen afleggen was niet evident. Maar we zijn er keihard voor gegaan en het was een unieke ervaring. Gutsy is een project dat letterlijk uit de schoolbanken is gegroeid. Het is geweldig om te zien waar we vandaan komen en waar we vandaag staan. Elke dag opnieuw horen we baasjes die tevreden zijn over ons product. Dat is fantastisch.”

Gutsy
67-33

Welke tip heb je voor studenten die zelf op een idee broeden?

“Gewoon doen! Misschien durf je niet uit je comfortzone komen of heb je zorgen over de financiële kant van het verhaal. We hebben er ook mee geworsteld. Maar je studies zijn net een ideaal moment om te springen. Je hebt in principe nog heel weinig verantwoordelijkheden of verplichtingen en je kan je vrije tijd invullen zoals je zelf wil. Dus neem je idee vast en probeer het. Waarom zou je het niet doen?”

Wat brengt de toekomst voor Gutsy?

“Er staat nog heel wat op de planning. Naast de hondenbrokken hebben we ook al twee snacks ontwikkeld. We kijken ook naar het buitenland. Maar het is niet makkelijk om als kleine speler op te boksen tegen de gevestigde waarden van de grote merken. Een consument en hun huisdier laten switchen is niet evident. Maar we zetten er stelselmatig onze schouders onder en we gaan ervoor.”

DOE MEE AAN EXPEDITION DO!

In 2021 werden Jack en Achilles finalist in Expedition DO!, een uniek Engelstalig 7 maanden start-up programma voor ondernemend talent aan de UGent. Je leert er een businessidee vorm te geven en dat businessidee uit te bouwen tot een succesvolle start-up.

Ben je zelf student of onderzoeker aan de UGent en wil je met je idee of onderneming deelnemen aan de volgende editie van Expedition DO!? Schrijf in tot en met 1 maart en win 5000 euro startkapitaal.

Lees ook

Kan mijn hond een blindengeleidehond worden?

Van elke 10 puppy's die worden opgeleid tot assistentiehond, worden er maar 4 goedgekeurd. Veel tijd en geld gaat zo verloren. UGent-dierenarts en geneticus Bart Broeckx zoekt hiervoor een oplossing in het DNA van mogelijke hondenouders.

Begeleidingshond
view

Peter Hinssen ziet een grote rol voor universiteiten in de toekomst van ondernemen

Technologie-ondernemer Peter Hinssen bekijkt de toekomst van ondernemen rooskleurig. “De maatschappelijke uitdagingen bieden heel veel mogelijkheden.”

Peter Hinssen
view

Veel assistentiehonden afgekeurd nog voor ze aan hun ‘job’ beginnen

Amper veertig procent van de assistentiehonden in opleiding wordt ook effectief assistentiehond. Een probleem dat lange wachtlijsten veroorzaakt, maar ook handenvol geld kost. Een samenwerking, in de vorm van een leerstoel, tussen professor Bart Broeckx en de vzw Purpose Dogs moet daar een oplossing voor vinden.

Hond
view

Zo bescherm je jouw viervoeter tegen de hitte

Terwijl wij mensen vooral genieten van warme zomerdagen, is het voor honden en katten vaak afzien. Hoe kan je het best je geliefde viervoeter koel houden? Met gezond verstand kom je al een heel eind, aldus professor Sylvie Daminet, vakgroepvoorzitter van de Vakgroep Kleine Huisdieren.

Hond
view