Deze studenten verkiezen thee boven bier

20 april 2023 |

Het Gentse studentenleven kent een rijke traditie. Tussen de meer dan 100 verenigingen in onze stad zitten er ook enkele die buiten de lijntjes kleuren en dat betekent zeker niet altijd wild of extreem. Zo brengt Moeder Theepot al 10 jaar lang studerende theeliefhebbers samen.

Moeder Theepot

Praeses Vincent De Wilde (rechts) en vice-praeses Sara Van Tilborgh (links) vertellen wat Moeder Theepot zo uniek maakt.

Waarom ben je lid geworden van Moeder Theepot?

Sara: "Ik drink zelf geen alcohol, maar ik wou wel graag in een studentenvereniging zitten. Ik heb Moeder Theepot al leren kennen tijdens het middelbaar, dus van zodra het mogelijk was ben ik lid geworden. Ondertussen ben ik doorgegroeid tot vice-praeses."

Hoe is Moeder Theepot ontstaan?

Vincent: "Moeder Theepot is 10 jaar geleden opgericht door 4 studenten die in theekransjes een alternatief vonden voor de traditionele cantus. In het begin waren wel wat studenten nieuwsgierig naar onze vereniging. We zijn ook een keer op ‘Iedereen Beroemd’ op één geweest en toen zijn er veel leden bijgekomen. We zijn nu bijna met 300."

Welke studenten zijn lid van Moeder Theepot?

Sara: "We zijn een studentenvereniging waar alle studenten van Gent welkom zijn. Om de drempel zo laag mogelijk te houden organiseren we ook geen dopen. Het is iets wat studenten afschrikt en daarom doen we het niet."

Vincent: "Het is niet dat we tegen dopen zijn, maar we vinden het niet echt nodig."

Sara: "Je moet ook niet enkel van thee houden. We hebben ook leden die graag uitgaan op café, maar die komen dan gewoon ervoor nog een stukje taart eten bij ons."

Welke activiteiten organiseren jullie?

Sara: "Onze tweewekelijkse theekransjes zijn natuurlijk onze hoogtepunten. We zorgen telkens ook voor verschillende taarten. Daarnaast organiseren we ook elk jaar een quiz en een theecantus. In die cantus zingen we de typische cantusliedjes, maar er is ook plaats voor liedjes van Studio 100."

Hoe gaan jullie 10 jaar Moeder Theepot vieren?

Vincent: "We hebben een hele feestweek gepland vanaf 24 april met onder andere een galabal, een stadsspel en een concert."

Sara: "Er komt ook een springkasteel en een ballenbad in de podiumzaal van de Therminal. Omdat onze vereniging 10 jaar wordt, willen we er graag een kinderfeestje van maken." (lacht)

Moeder Theepot
WELKE STUDENTENVERENIGING PAST BIJ JOU?

Student zijn is meer dan studeren alleen. Doe de test op durfdoen.be en ontdek bij welke vereniging jij je thuis zal voelen.

Lees ook

“We willen studenten triggeren en zorgen dat ze hun eigen mening vormen”

Er bestaan in Gent meer studentenverenigingen dan je denkt. Ken bijvoorbeeld Engage al? Met hun activiteiten wil deze vereniging studenten kritisch laten nadenken zodat ze hun eigen mening kunnen vormen over verschillende maatschappelijke thema’s. Bestuursleden Hayat, Kezban en Yousra praten vol passie over hoe en waarom ze dat precies doen.

Engage
view

Studenten die het verschil maken als vrijwilliger: "Fijn om te weten hoeveel je kan betekenen voor anderen"

Het studentenleven is veel meer dan clichés als elke nacht in de Overpoort rondhangen. Heel wat studenten zetten zich naast hun studies belangeloos in voor een goed doel of andere organisatie. We vroegen Silke, Charlotte en Amber waarom ze hun vrije tijd opofferen aan vrijwilligerswerk.

Vrijwilliger Silke
view

Wat maakt de cantus hét studentikoze feest bij uitstek?

Begin december zakten duizenden uitbundige studenten af naar Flanders Expo voor de 30ste editie van de Massacantus. Voor veel studentenverenigingen een onmisbaar evenement, voor buitenstaanders een bevreemdend tafereel. Wat maakt de cantus zo’n bijzonder onderdeel van het studentenleven?

Maxime De Huyvetter
view

Studentenverenigingen waar muziek in zit

In het studentenleven is muziek nooit ver weg. Denk maar aan cantussen en allerhande andere feestjes. Maar bij sommige studentenverenigingen speelt muziek nog een meer prominente rol.

Pauline en Lena
view