Io vivat, io vivat! Gentse Beiaardcantus: legendarische organisatie voor en door studenten

29 november 2023 |
Beiaardcantus

Ieder jaar in oktober kleurt het wit onder de Gentse Stadshal. Meer dan duizend studenten van maar liefst 29 studentenverenigingen komen er samen in hun witte kiel voor de Beiaardcantus.

Het draait niet alleen om zingen, bier drinken en mensen leren kennen, maar het vraagt ook een immense organisatie om dit mogelijk te maken. Zonder een groot evenementenbureau, wel het werk van studenten van de overkoepelende studentenvereniging FaculteitenKonvent (FK).

Maar wat is dat precies, die Beiaardcantus? “Het is een openluchtcantus voor de praesidia van de Gentse studentenverenigingen”, vertelt Fien Decroos, die een master management en beleid van de gezondheidszorg volgt en praeses is van het FK. “De regels van een normale cantus worden minder streng opgevolgd en het is vooral gericht op elkaar leren kennen, over de grenzen van de verenigingen heen."

Wat de cantus zo uniek maakt, is niet alleen de locatie (onder de Stadshal, beter bekend als de Schaapstal, nvdr.). Ook het feit dat de studenten samen met de stadsbeiaardier en de Massacantusband zingen en drinken, is heel bijzonder. “Van het ‘Io Vivat’ tot ‘The Wild Rover’: de bekende cantusliederen uit de beiaard horen klinken, is echt een aparte beleving.”

Immense organisatie

Een cantus organiseren in een zaal die daarvoor dient, is één ding. Het organiseren voor 29 studentenverenigingen samen in de buitenlucht, midden in de stad, is een ander verhaal. “Er kruipt veel werk in, maar het geeft ook veel voldoening”, geeft Fien toe.

“We moeten sponsors zoeken voor het evenement, toestemming vragen aan de stad om op die plek te mogen staan, promotie voeren voor het evenement, de politie contacteren over veiligheid, tap- en geluidsinstallaties voorzien… en ga zo maar door. En op het einde van de rit moeten de rekeningen kloppen.”

Beiaardcantus

FK praeses Fien: “Het is zo fijn om te zien hoe het studenten verbindt. De fijne bedankingsberichtjes achteraf, daar doen we het voor.”

Voor en door studenten

Dat is niet niks, terwijl het organiserende team uitsluitend bestaat uit studenten. “Alle leden van het FK zijn studenten, die zijn doorgestroomd uit een studentenvereniging van hun eigen faculteit. We zijn met vierentwintig en hebben teams per thema, zodat het combineerbaar blijft met onze studies.”

Ze willen de schakel vormen tussen studentenverenigingen en andere instanties. “Er komt veel op de verenigingen af: ze moeten een website bouwen, lidkaarten uitdelen, boeken verdelen, zorgen dat hun boekhouding klopt, evenementen organiseren… ga zo maar door. Wij ondersteunen hen daarbij en leggen voor hen contacten met de UGent en de stad.”

Contacten en zelfreflectie

Wat ze er zelf uithalen? “Het is zo fijn om te zien hoe het studenten verbindt. Meestal moeten zij zelf de organisatie van cantussen of andere evenementen op zich nemen. Nu kunnen ze gewoon de voetjes onder tafel schuiven en genieten. De fijne bedankingsberichtjes achteraf, daar doen we het voor.”

“En het is ook gewoon fijn om te doen”, voegt Fien toe. “Je leert heel veel toffe mensen kennen en je doet nieuwe vaardigheden op. Zo leer ik nu in de praktijk hoe ik een team moet aansturen en hoe ik nieuwe contacten leg. Dat is onbetaalbaar.”

WELKE STUDENTENVERENIGING PAST BIJ JOU?

Student zijn is meer dan studeren alleen. Doe de test op durfdoen.be en ontdek bij welke vereniging jij je thuis zal voelen.

Lees ook

Belgische studenten opnieuw kampioen in diplomatie

In maart kwamen studenten van over de hele wereld samen in Taiwan om een week lang te debatteren over actuele problemen op het Wereldkampioenschap Diplomatie. Maar liefst acht UGent-studenten zijn lid van het Belgische team dat met de wereldtitel naar huis kwam.

WorldMUN
view

Wat is de betekenis van een studentenlint?

Elke studentenvereniging heeft een verschillend lint, met andere kleuren en schildjes, een soort van geborduurd ‘logo’. Maar wat is de betekenis van zo'n lint?

Studentenlint
view

Muzikale studentenvereniging: "We werken elk academiejaar heel hard naar onze concerten toe"

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) is een bruisend symfonisch orkest, helemaal voor én door studenten. Tijdens het academiejaar genieten de muzikanten van het spe(e)lplezier en er wordt ijverig gewerkt naar een sprankelend dubbelconcert.

Guso
view

Rechtenstudenten geven gratis juridisch advies

Problemen met je kotbaas en weet je niet goed wat je moet doen? Of zit je met een of ander juridisch euvel? Dan kan je terecht bij Ghent Law School Consultancy, een groep rechtenstudenten die gratis juridisch advies geeft aan iedereen: studenten en burgers.

Studenten
view