Vlot de Gentse hellingen op: enkele tips

Fiets
12 oktober 2022 |

Vaak ligt het aan de staat van de fiets. Soms ook gewoon aan de conditie. Maar één ding is zeker: de Gentse hellingen stellen menig studentenkuiten op de proef. Professoren Jan Boone van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen en Dirk Poelman van de vakgroep Vastestofwetenschappen geven enkele tips.

1. Pomp je banden op

Nogal wiedes: hoe platter je banden, hoe slechter. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Alles heeft te maken met de rolweerstand: "Als je band plat staat, wordt de oppervlakte die de grond raakt, groter. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer wrijving en hoe meer weerstand er ontstaat. En dus moet je ook veel meer kracht zetten", legt professor Dirk Poelman uit. Bij goed opgepompte banden, is er een veel kleiner deel van de band die de grond raakt, en is er dus minder weerstand. Meteen ook de reden waarom koersfietsen zulke dunne banden hebben.

2. Draag zorg voor je lage versnelling

Moet je met een heel lage of net een hoge versnelling de berg op? “Dat hangt af van wat je zelf het meest comfortabel vindt”, legt professor Poelman uit. “Als je met een kleine versnelling fietst, moet je minder kracht zetten. Tegelijkertijd maak je wel meer omwentelingen en moeten je voeten met andere woorden een grotere afstand afleggen.”

Als je maar één werkende versnelling hebt - zoals dat wel durft voorvallen bij studentenfietsen - is het maar beter een lagere. “Dan ben je zeker dat je de berg tenminste op geraakt”, lacht professor Poelman.

3. Neem niet te veel gewicht mee

Hoe meer gewicht je meedraagt, hoe zwaarder het wordt om de berg te trotseren. Dat weet iedereen. “Sta daar genoeg bij stil”, raden de professoren aan. “Een zware rugzak kan je parten spelen bergop. Enkel als je fit genoeg bent, kan je voldoende kracht zetten zonder te veel energie te verspillen.”

4. Fiets achter iemand

Doe het zoals de profrenners en fiets achter iemand. “Dat heeft wel degelijk een effect. In het beste geval verbruik je tot wel dertig procent minder energie als je in iemands slipstream zit”, legt professor Jan Boone uit. “Eerlijkheidshalve moet je daar wel bij zeggen dat dat vooral geldt op platte stukken, maar ook in de bergop kan dat een verschil maken.”

Lees ook

Lees ook

Van onderzoek naar impact: hoe technologietransfer aan de UGent werkt

De UGent trekt niet alleen onderzoekers en studenten aan, ook bedrijven nestelen zich graag in de nabijheid van de universiteit. Excellent onderzoek, knowhow en hoogopgeleiden vormen de ideale voedingsbodem voor innovatie.

Campus Ardoyen
view

“Ongehinderd door jargon zotte ideeën bedenken voor een beter Gent”

“Kennis is één ding. Maar we blijven soms te lang in deze fase hangen”, zegt onderzoeker Bas Baccarne (onderzoeksgroep imec-MICT-UGent, in De Krook). Hij verkiest de shortcut van ‘denken’ naar ‘doen’. Het liefst samen met veel stakeholders. En het allerliefst in de stimulerende omgeving van ‘Comon’.

Bas Baccarne
view

De Gentse hellingen: een haat-liefdeverhouding

Iedereen die in Gent studeert, weet het: de universiteitsstad is allesbehalve vlak. Of het nu de eindeloze Sint-Kwintensberg of de berg aan de Vooruit is: je hebt er ongetwijfeld al op gevloekt, terwijl je kuiten in brand staan. En zelfs jaren na de laatste pedaalslag blijven bepaalde herinneringen aan de hellingen kleven.

Hellingen
view

Alumnus Wim Oosterlinck en student Florian Vermeersch versus de Gentse hellingen

Het mag dan wel al twintig jaar geleden zijn, hij is ze niet vergeten: UGent-alumnus Wim Oosterlinck reed vroeger dagelijks de hellingen op. Nu doet hij het nog eens opnieuw met wielerprof en UGent-student Florian Vermeersch.

De Gentse hellingen
view