Minerale of chemische zonnecrème: welke gebruik je het best?

Milica Velimirovic

Je huid beschermen tegen schadelijke straling van de zon is het hele jaar door belangrijk, in de zomer nog net dat tikkeltje meer. Maar welk type zonnecrème gebruik je nu het best?

“Er zijn twee soorten straling: UVA en UVB. UVA-stralen, met de A van ‘aging’, zijn het hele jaar door aanwezig. Deze stralingen beschadigen je huid op lange termijn. UVB-stralen, waarbij de B voor ‘burning’ staat, dringen de huid binnen en zorgen ervoor dat je huid verbrandt”, vertelt Milica Velimirovic (faculteit Wetenschappen, vakgroep Chemie).

Twee soorten zonnecrème

“Er zijn ook twee soorten zonnecrème: minerale en chemische. Chemische zonnecrème, op basis van o.a. octocryleen en oxybenzon, beschermt je door binnen te dringen in je huid en zo zonnestralen te absorberen. Minerale zonnecrème, met zinkoxide en titaniumdioxide, legt een laagje over de huid dat stralen reflecteert.”

Maar welke zonnecrème gebruik je dan het beste en wanneer? Milica: “Of je voor een minerale of chemische zonnecrème kiest, hangt voornamelijk af van je huidtype. Als je een gevoelige huid hebt, kan je best voor een minerale zonnecrème kiezen, omdat ze niet in de huid dringt. Ook voor jonge kinderen kies je best voor een mineraal product. Als het over straling gaat, kies je het best voor een zonnecrème met een breedspectrum bescherming. Zo ben je zeker beschermd tegen UVA- én UVB-straling.”

Veilig of niet

Milica begon haar studies in haar thuisland Servië. Via omzwervingen in Antwerpen en Wenen kwam ze bij het project NanoDefine. Dat heeft als doel om nanopartikels van verschillende aard zo veel mogelijk te karakteriseren. Het is die expertise over nanopartikels die haar bij zonnecrème brachten, want ze spitst zich nu toe op de nanopartikels in minerale zonnecrème. “De hoeveelheid nanopartikels aanwezig in zonnecrème is strikt gereguleerd. Maar die hoeveelheid bepalen, is niet altijd eenvoudig en neemt veel tijd in beslag, onder meer door de consistentie van zonnecrème. Met mijn onderzoek probeer ik testmethodes te vinden die het aantal nanopartikels in een staal snel kunnen bepalen, zodat men sneller kan bepalen of een product al dan niet veilig is.”

Milica Velimirovic

Milica Velimirovic studeerde chemie aan de universiteit van Novi Sad, in Servië. In 2013 behaalde ze haar doctoraat aan de universiteit van Antwerpen, en in 2018 rondde ze een succesvol postdoctoraat af aan de universiteit van Wenen. Vandaag is ze Senior Postdoctoral Fellow verbonden aan de Atomic And Mass Spectrometry Research Group aan de vakgroep Chemie van de UGent. Een favoriet Belgisch biertje heeft Milicia niet, want door een erfelijke intolerantie kan ze geen vergelijkende studie doen. Ze houdt het daarom liever op pralines.

33-67
Zomer 2022

Onze onderzoekers delen hun inzichten over enkele zomerse thema’s. Lees over zonnecrème, aanschuiven in festivalrijen, hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur, en veel meer.

Lees ook

Diabetespatiënten zullen zich in de toekomst niet meer moeten prikken

Alumna Danaë Delbeke ontwikkelt een oplossing die het leven van miljoenen mensen met diabetes kan verbeteren. Met de UGent spin-off Indigo Diabetes haalde ze vorig jaar 38 miljoen euro op met de hoop om in 2024 een werkbare product op de markt te hebben.

Diabetes
view

Is er een oplossing op komst voor pollenallergie?

Last van hooikoorts? Je bent niet alleen: wereldwijd is maar liefst 1 op de 3 allergisch, vooral voor pollen of voor huisstofmijt. Bij mensen tussen 20 en 45 jaar is dat zelfs 40%. “We verwachten dat dit aantal alleen nog meer zal stijgen”, voorspelt professor Philippe Gevaert (vakgroep Hoofd en Huid), kliniekhoofd van de dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde van het UZ Gent. “Maar, geen nood: er is een oplossing in de maak.”

Header pollen
view

Slapjes, hoofdpijn, dorst? Hoe vermijd je een zonneslag

“Blijf uit de zon, doe geen fysieke inspanningen op de warmste momenten van de dag en drink voldoende: met deze drie vuistregels overleef je zorgeloos een hete zonnige dag en vermijd je een zonneslag – of erger: een hitteslag”, aldus An De Sutter, hoofd huisartsgeneeskunde (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen).

Zomer
view

4 tips voor een zomer zonder zweetgeur

Zweten zonder de vervelende geur, het kan wel degelijk. Een en ander heeft te maken met de bacteriën die onder de oksel leven. Chris ‘Dokter Oksel’ Callewaert vertelt hoe dat zit.

Deodorant
view