Minerale of chemische zonnecrème: welke gebruik je het best?

Milica Velimirovic

Je huid beschermen tegen schadelijke straling van de zon is het hele jaar door belangrijk, in de zomer nog net dat tikkeltje meer. Maar welk type zonnecrème gebruik je nu het best?

“Er zijn twee soorten straling: UVA en UVB. UVA-stralen, met de A van ‘aging’, zijn het hele jaar door aanwezig. Deze stralingen beschadigen je huid op lange termijn. UVB-stralen, waarbij de B voor ‘burning’ staat, dringen de huid binnen en zorgen ervoor dat je huid verbrandt”, vertelt Milica Velimirovic (faculteit Wetenschappen, vakgroep Chemie).

Twee soorten zonnecrème

“Er zijn ook twee soorten zonnecrème: minerale en chemische. Chemische zonnecrème, op basis van o.a. octocryleen en oxybenzon, beschermt je door binnen te dringen in je huid en zo zonnestralen te absorberen. Minerale zonnecrème, met zinkoxide en titaniumdioxide, legt een laagje over de huid dat stralen reflecteert.”

Maar welke zonnecrème gebruik je dan het beste en wanneer? Milica: “Of je voor een minerale of chemische zonnecrème kiest, hangt voornamelijk af van je huidtype. Als je een gevoelige huid hebt, kan je best voor een minerale zonnecrème kiezen, omdat ze niet in de huid dringt. Ook voor jonge kinderen kies je best voor een mineraal product. Als het over straling gaat, kies je het best voor een zonnecrème met een breedspectrum bescherming. Zo ben je zeker beschermd tegen UVA- én UVB-straling.”

Veilig of niet

Milica begon haar studies in haar thuisland Servië. Via omzwervingen in Antwerpen en Wenen kwam ze bij het project NanoDefine. Dat heeft als doel om nanopartikels van verschillende aard zo veel mogelijk te karakteriseren. Het is die expertise over nanopartikels die haar bij zonnecrème brachten, want ze spitst zich nu toe op de nanopartikels in minerale zonnecrème. “De hoeveelheid nanopartikels aanwezig in zonnecrème is strikt gereguleerd. Maar die hoeveelheid bepalen, is niet altijd eenvoudig en neemt veel tijd in beslag, onder meer door de consistentie van zonnecrème. Met mijn onderzoek probeer ik testmethodes te vinden die het aantal nanopartikels in een staal snel kunnen bepalen, zodat men sneller kan bepalen of een product al dan niet veilig is.”

Milica Velimirovic

Milica Velimirovic studeerde chemie aan de universiteit van Novi Sad, in Servië. In 2013 behaalde ze haar doctoraat aan de universiteit van Antwerpen, en in 2018 rondde ze een succesvol postdoctoraat af aan de universiteit van Wenen. Vandaag is ze Senior Postdoctoral Fellow verbonden aan de Atomic And Mass Spectrometry Research Group aan de vakgroep Chemie van de UGent. Een favoriet Belgisch biertje heeft Milicia niet, want door een erfelijke intolerantie kan ze geen vergelijkende studie doen. Ze houdt het daarom liever op pralines.

33-67
Meer weten over de zomer?

Onze onderzoekers delen hun kennis over enkele zomerse thema’s. Lees over zonnecrème, aanschuiven in festivalrijen, hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur en veel meer.

Lees ook

Biedt stoelgang een behandeling voor parkinson?

Een recente studie naar de ziekte van Parkinson toont aan dat een stoelgangtransplantatie een waardevolle nieuwe behandeling kan zijn. “Het biedt een potentieel veilige, doeltreffende en kostenefficiënte manier om de symptomen en de levenskwaliteit van miljoenen mensen te verbeteren. Een ‘bacteriepil’ zou de stoelgangtransplantatie misschien wel vervangen. Maar er is meer onderzoek nodig.”

Professor Vandenbroucke en Santens
view

Onderzoeker strijdt tegen vervelende bijwerking van borstkankerbehandeling met innovatieve contrastvloeistof

1 op de 9 vrouwen in België krijgt borstkanker. De behandeling gaat vaak gepaard met de inspuiting van een radioactieve vloeistof en blauwe kleurstof waarvan de borst jarenlang blauw kan kleuren. Om dat te vermijden werkt UGent-onderzoeker Loren Deblock aan een nieuwe contrastvloeistof gemaakt van… nanokristallen.

Loren Deblock
view

Dierenartsen op zoek naar betere griepvaccins voor de mens

De jaarlijkse griepprik is niet altijd even doeltreffend en daarom is de medische wereld al lang op zoek naar een griepvaccin dat een bredere bescherming biedt. Ook aan de faculteit Diergeneeskunde wordt meegezocht.

Vaccin
view

Knip, knip: Zijn moleculaire schaartjes de antibiotica van de toekomst?

“De antibioticacrisis verplicht ons out-of-the-box te denken en innovatieve ideeën te proberen”, zegt Yves Briers. Met zijn spin-off Obulytix brengt hij nu meer dan twintig jaar academisch onderzoek naar de markt.

Bacteriofagen
view