Hoe giften kinderkankeronderzoek mogelijk maken

CRIG

Een nieuwe techniek om kanker sneller te diagnosticeren: kinderoncoloog Bram De Wilde staat met zijn onderzoek mogelijk voor een doorbraak. Ondanks de farma-industrie: "De groep patiënten is te klein voor de farmabedrijven, dus zij investeren er niet in." En dus moest de financiering van elders komen.

De Wilde is een van de vele onderzoekers verbonden aan het CRIG, het Cancer Research Institute Ghent. Het Gentse onderzoekscentrum wil multidisciplinair kankeronderzoek stimuleren en versnellen. Door kennis en technologie te delen, samenwerkingen tussen onderzoekers mogelijk te maken, maar ook door financiële middelen vrij te maken. Middelen die vooral komen via giften. Als kinderoncoloog wordt De Wilde iedere dag geconfronteerd met de noodzaak aan schenkingen.

Waarom is er weinig geld voor kinderkankeronderzoek?

"Kanker komt gelukkig genoeg relatief weinig voor bij kinderen: het omvat maar 1 % van alle soorten kanker. Maar dat maakt het een te kleine groep voor de farma-industrie om erin te investeren, het is niet winstgevend. Terwijl er wel grote nood is aan een betere behandeling, want het kan zware gevolgen hebben voor patiëntjes en hun familie. We willen dat ze minder pijn ervaren bij de behandeling, dat ze minder orgaanschade oplopen en dat we de psychologische gevolgen kunnen beperken. Vooral de onzekere periode waarin de diagnose nog onduidelijk is, blijkt het lastigst. Het is dankzij giften aan het CRIG dat dit soort niet-winstgevende initiatieven toch financiële steun krijgen."

Wat voor onderzoek heb je precies gedaan met steun van het CRIG?

"We hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om veel sneller, op amper een paar dagen tijd, met grote zekerheid te bepalen welk soort kanker iemand heeft en dus welke behandeling we kunnen opstarten. Tot op vandaag duurt dat allemaal veel langer."

Hoe werkt de nieuwe techniek?

"In plaats van het afnemen van een stukje weefsel, werkt het opsporen van een tumor via een bloedstaal of een ander vloeibaar biopt, zoals urine. Het baanbrekende is de snelheid: binnen het uur na het bloedprikken kunnen we al starten met de analyse van de tumor. Dat is heel snel. Ook nieuw is dat we meteen exact weten over welke tumor het gaat. Via een weefselbiopsie krijg je vaak te maken met de uitzaaiingen en is soms gissen naar de primaire tumor. Bovendien is het afnemen van een weefselbiopt vaak delicaat of soms zelfs onmogelijk, bijvoorbeeld aan de nieren of hersenen. Dan starten we soms een behandeling op terwijl we niet eens 100 % zeker zijn van de diagnose."

Welke rol speelde het CRIG hierbij?

"Dankzij de financiering van het CRIG hebben we kunnen bewijzen dat de test technisch werkt. Dat we met andere woorden met grote zekerheid de diagnose kunnen bepalen. De eerste resultaten tonen aan dat de techniek van zeer goede kwaliteit is. Nu is het belangrijk om extra middelen te krijgen zodat we het ook kunnen toepassen in de praktijk."

Zijn schenkingen vandaag nog steeds broodnodig voor kankeronderzoek?

"Financiering voor dit soort onderzoek, door bijvoorbeeld Kom op tegen Kanker of het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, verkrijg je enkel als je kan aantonen dat je project haalbaar is. Beginnende onderzoekers of vernieuwende ideeën waar nog geen bewijs voor is, steunen ze niet. Zonder giften zou het onderzoek dus veel minder stappen vooruit kunnen zetten."

Steun het CRIG

Via het CRIG engageren onderzoekers zich om samen de medische uitdagingen van de toekomst in de behandeling van kanker het hoofd te bieden. Daarbij ligt de focus voornamelijk op toponderzoek dat kan leiden tot meer effectieve behandelingen en tot langere en betere overleving.

Lees ook

Onderzoeker strijdt tegen vervelende bijwerking van borstkankerbehandeling met innovatieve contrastvloeistof

1 op de 9 vrouwen in België krijgt borstkanker. De behandeling gaat vaak gepaard met de inspuiting van een radioactieve vloeistof en blauwe kleurstof waarvan de borst jarenlang blauw kan kleuren. Om dat te vermijden werkt UGent-onderzoeker Loren Deblock aan een nieuwe contrastvloeistof gemaakt van… nanokristallen.

Loren Deblock
view

Dierenartsen op zoek naar betere griepvaccins voor de mens

De jaarlijkse griepprik is niet altijd even doeltreffend en daarom is de medische wereld al lang op zoek naar een griepvaccin dat een bredere bescherming biedt. Ook aan de faculteit Diergeneeskunde wordt meegezocht.

Vaccin
view

Erfenis voor meer vrouwelijke wetenschappers

Vrouwen ontwikkelen en ontdekken al eeuwen baanbrekende dingen. Toch krijgen zij daar amper erkenning voor. Dat moet anders, vond een anonieme vrouwelijke wetenschapper. Ze schonk een deel van haar erfenis aan de onderzoeksgroep van professor Frank Verstraete met als doel vernieuwend onderzoek door vrouwen te stimuleren.

Vrouwelijke wetenschappers
view

Knip, knip: Zijn moleculaire schaartjes de antibiotica van de toekomst?

“De antibioticacrisis verplicht ons out-of-the-box te denken en innovatieve ideeën te proberen”, zegt Yves Briers. Met zijn spin-off Obulytix brengt hij nu meer dan twintig jaar academisch onderzoek naar de markt.

Bacteriofagen
view