Helpt een studentenjob je later aan werk?

Brecht Neyt

Heb je nog geen studentenjob voor deze zomer? Dan ga je best nog even op zoek, want het blijkt niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je kansen op de arbeidsmarkt.

“Dat je naast je studies nog tijd maakt voor een studentenjob toont aan toekomstige werkgevers dat je gemotiveerd en verantwoordelijk bent, dat je een werker bent én dat je goed bent in tijdmanagement. Al die dingen geven je een voorsprong in vergelijking met studenten die dat niet hebben gedaan”, legt Brecht Neyt (faculteit Economie en Bedrijfskunde) uit, die er een deel van zijn doctoraat over schreef. Sinds het behalen van zijn doctoraat is Brecht actief als coördinator van UGent @ Work, een onderzoeksgroep die onderzoek rond werk en arbeidsmarkt tot bij het brede publiek brengt.

Brecht geeft aan dat er een verschil is tussen een studentenbaan in de horeca of werken in de sector waar je wil terechtkomen. “Het is altijd goed om een studentenjob te doen, maar als je er eentje vindt in de sector waar je later aan de slag wil, is dat een nog groter pluspunt. In de ogen van werkgevers heb je dan meer ‘human capital’, meer kennis om de job uit te oefenen. Mijn studentenjob – appels en peren plukken in de zomer – heeft mij bijvoorbeeld inhoudelijk niet geholpen bij het schrijven van mijn doctoraat (lacht).”

"Het is altijd goed om een studentenjob te doen, maar eentje in de juiste sector is nog een groter pluspunt. Appels en peren plukken in de zomer heeft mij inhoudelijk niet geholpen bij het schrijven van mijn doctoraat (lacht).”
Brecht Neyt
Brecht Neyt
33-67

Weekendwerk nog beter

In het weekend werken is bovendien nog beter dan een studentenjob tijdens de schoolvakanties. “Tijd vrijmaken in de vakantie is niet zo moeilijk. Tijd vrijmaken tijdens het academiejaar en je weekends opofferen wél. Dat toont nog meer dat je een harde werker bent.”

Niet alleen is de perceptie bij latere werkgevers positiever als je een studentenjob doet, ook je eigen competenties groeien. “Je vergroot je professioneel netwerk, zeker als je een studentenjob doet in de sector waar je wil terechtkomen. Je weet wat de opportuniteiten op de arbeidsmarkt zijn én je krijgt al een voet tussen de deur.”

Heb je geen tijd of zin in een vakantiejob? “Eigenlijk is elke vorm van engagement naast je studies al een goede extra. Je inzetten als vrijwilliger bijvoorbeeld, of in het praesidium van de studentenvereniging. Dat maakt je cv krachtiger dan iemand die dat niet heeft gedaan.”

Meer lezen over zomerse thema's?

Onze onderzoekers delen hun kennis over zonnecrème, hoe je jezelf en je huisdieren het best beschermt tegen de hitte of hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur en veel meer.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 8 juli 2021. De geïnterviewde werd opnieuw gecontacteerd voor een actuele stand van zaken in juni 2024.

Lees ook

Rijker dan je denkt? Nieuw rapport bevestigt dat vermogen van Belg hoger ligt dan in rest van Europa

Het vermogen van de Belg ligt aanzienlijk hoger dan in andere Europese landen. Dat blijkt uit het eerste vermogensrapport van de UGent en Keytrade Bank. Samen met professor Koen Inghelbrecht richtte de bank een leerstoel op om ons vermogen in kaart te brengen.

Leerstoel UGent-Keytrade Bank
view

Hoe begeleid je mensen na een burn-out: tips voor leidinggevenden

Hoe je zelf een burn-out kan voorkomen en verwerken, daar zijn al heel wat tips over te vinden. Maar hoe ga je als leidinggevende om met een werknemer die terugkeert na een burn-out? Wat zijn de best practices om de werknemer te helpen?

Claudia Rooman
view

Van onderzoek naar impact: hoe technologietransfer aan de UGent werkt

De UGent trekt niet alleen onderzoekers en studenten aan, ook bedrijven nestelen zich graag in de nabijheid van de universiteit. Excellent onderzoek, knowhow en hoogopgeleiden vormen de ideale voedingsbodem voor innovatie.

Campus Ardoyen
view

Bestuurskunde en publiek management: één richting, meerdere wegen

Drie alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Simon, Laure en Wouter studeerden alle drie bestuurskunde en publiek management.

Campus Tweekerken
view