Helpt een studentenjob je later aan werk?

Brecht Neyt

Heb je nog geen studentenjob voor deze zomer? Dan ga je best nog even op zoek, want het blijkt niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je kansen op de arbeidsmarkt.

“Dat je naast je studies nog tijd maakt voor een studentenjob toont aan toekomstige werkgevers dat je gemotiveerd en verantwoordelijk bent, dat je een werker bent én dat je goed bent in tijdmanagement. Al die dingen geven je een voorsprong in vergelijking met studenten die dat niet hebben gedaan”, legt Brecht Neyt (faculteit Economie en Bedrijfskunde) uit, die er een deel van zijn doctoraat over schreef.

Maar er is ook een verschil tussen een baan in de horeca of werken in de sector waar je wil terechtkomen. “Het is altijd goed om een studentenjob te doen, maar als je er eentje vindt in de juiste sector, is dat nog een groter pluspunt. In de ogen van werkgevers heb je dan meer ‘human capital’, meer kennis om de job uit te oefenen. Mijn studentenjob – appels en peren plukken in de zomer – heeft mij bijvoorbeeld inhoudelijk niet geholpen bij het schrijven van mijn doctoraat (lacht).”

"Het is altijd goed om een studentenjob te doen, maar eentje in de juiste sector is nog een groter pluspunt. Appels en peren plukken in de zomer heeft mij inhoudelijk niet geholpen bij het schrijven van mijn doctoraat (lacht).”
Brecht Neyt
Brecht Neyt
33-67

Weekendwerk nog beter

In het weekend werken is bovendien nog beter dan een studentenjob tijdens de schoolvakanties. “Tijd vrijmaken in de vakantie is niet zo moeilijk. Tijd vrijmaken tijdens het academiejaar en je weekends opofferen wél. Dat toont nog meer dat je een harde werker bent.”

Niet alleen is de perceptie bij latere werkgevers positiever als je een studentenjob doet, ook je eigen competenties groeien. “Je vergroot je professioneel netwerk, zeker als je een studentenjob doet in de sector waar je wil terechtkomen. Je weet wat de opportuniteiten op de arbeidsmarkt zijn én je krijgt al een voet tussen de deur.”

Heb je geen tijd of zin in een vakantiejob? “Eigenlijk is elke vorm van engagement naast je studies al een goede extra. Je inzetten als vrijwilliger bijvoorbeeld, of in het praesidium van de studentenvereniging. Dat maakt je cv krachtiger dan iemand die dat niet heeft gedaan.”

Meer weten over de zomer?

Onze onderzoekers delen hun kennis over enkele zomerse thema’s. Lees over zonnecrème, aanschuiven in festivalrijen, hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur en veel meer.

Lees ook

Van onderzoek naar impact: hoe technologietransfer aan de UGent werkt

De UGent trekt niet alleen onderzoekers en studenten aan, ook bedrijven nestelen zich graag in de nabijheid van de universiteit. Excellent onderzoek, knowhow en hoogopgeleiden vormen de ideale voedingsbodem voor innovatie.

Campus Ardoyen
view

Bestuurskunde en publiek management: één richting, meerdere wegen

Drie alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Simon, Laure en Wouter studeerden alle drie bestuurskunde en publiek management.

Campus Tweekerken
view

Peter Hinssen ziet een grote rol voor universiteiten in de toekomst van ondernemen

Technologie-ondernemer Peter Hinssen bekijkt de toekomst van ondernemen rooskleurig. “De maatschappelijke uitdagingen bieden heel veel mogelijkheden.”

Peter Hinssen
view

Drie generaties over hun vakgebied en studententijd: "De economie verandert razendsnel, maar de basis blijft hetzelfde"

Alle drie studeerden ze bedrijfskunde aan de UGent, zij het in compleet andere tijden. Nu keren ze terug naar de campus om een stand van zaken op te maken. Over de economie, hun studies en de wetenschap. De rode draad? “Dat er altijd uitdagingen zullen zijn, maar dat bedrijfskunde je de juiste tools geeft om daarmee om te gaan.”

Alumni
view