Gianni steunt onderzoek dat als kind zijn leven redde

Gianni Eggermont

Geboren worden met een levensverwachting van niet meer dan een jaar, maar ondertussen staan er 53 kaarsjes op de verjaardagstaart van Gianni Eggermont. Allemaal dankzij wetenschappelijk onderzoek van de UGent en het UZ Gent. Nu draagt Gianni zelf zijn steentje bij.“Ik wil voorkomen dat andere mensen deze pijn moeten doorstaan.”

Gianni werd geboren met exstrophia vesicae, een aandoening waarbij de blaas buiten het lichaam ligt. Ook al was er amper iets over geweten, kinderuroloog dr. Demeulemeester deed al het mogelijke. Gianni verbleef maandenlang in het ziekenhuis en onderging meerdere zware operaties. De beste optie bleek de blaas te vervangen door een urostoma, een kunstmatige uitgang om urine af te voeren. Het zorgde ervoor dat Gianni een veel hogere levensverwachting kreeg, met een keerzijde: “Mezelf blootgeven was echt moeilijk. In de lagere en middelbare school kon ik er met niemand over praten. Ik zocht uitvluchten om niet mee te doen met de zwemles of om niet gezien te worden in de kleedkamer op de sportdag. In de zomer spelen met weinig kleren aan, in de slaapkamer met een nieuwe partner,… dat was allemaal niet fijn.”

Een speciale band

“Pas in het hoger onderwijs, op Sint-Lucas in Gent, was er beterschap. Ik ontmoette mensen met wie ik mijn geheim kon delen. Het waren gelijkgestemde zielen. Dat helpt om je weer beter te doen voelen.” Maar zijn aandoening bleef Gianni parten spelen. Het keerpunt in zijn ziekte kwam toen hij 38 werd en in contact kwam met prof. dr. Piet Hoebeke, toenmalig diensthoofd Urologie van het UZ Gent. Intussen is hij decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. “Dr. Hoebeke ging voor mij op zoek naar de beste oplossing om mijn levenskwaliteit te verbeteren. Hij slaagde erin om een blaas te reconstrueren waardoor ik van het urostoma verlost ben. Ook de bijwerkingen, een chronische nierontsteking en nierstenen, zijn verdwenen.” Het creëerde een speciale band tussen Gianni en prof. dr. Hoebeke. Vanaf dat moment wou Gianni het onderzoek naar deze aandoening - en dus het werk van prof. dr. Hoebeke - financieel steunen.

"Ik wil iedereen oproepen om onderzoek te steunen. Je ziet niet altijd snel resultaat, maar op lange termijn levert het zoveel meer op voor mensen met een aangeboren of chronische aandoening."
Gianni Eggermont

Leed voorkomen

“De aandoening is zo zeldzaam dat er bitter weinig onderzoek naar gebeurt. Meestal gaat het niet verder dan bekijken hoe patiënten beter kunnen omgaan met de pijn. Naar echte oplossingen wordt amper gezocht. Mijn doel is dat niemand deze pijn nog moet doorstaan. Met andere woorden: de aandoening oplossen of zelfs voorkomen in plaats van ze te verzorgen. Daarom heb ik samen met het Universiteitsfonds van Universiteit Gent een fonds opgericht waarin iedereen geld kan storten.”

Het reeds ingezamelde geld in het fonds bracht ondertussen al een eerste succes voort: de UGent kon een doctoraatsstudent aannemen via een beurs. “Er zijn bepaalde patronen ontdekt in het weefsel van mensen met dezelfde afwijking als ik. Zij zal dat in haar onderzoek verder uitpluizen.”

“Ik wil iedereen oproepen om onderzoek te steunen. Je ziet niet altijd snel resultaat, maar op lange termijn levert het zoveel meer op voor mensen met een aangeboren of chronische aandoening. Het is natuurlijk leuker om te zien dat een vzw tien rolstoelen kan aankopen met je gift. Onderzoek steunen dat na vier jaar misschien niets oplevert, geeft wat minder voldoening, maar het is minstens evenveel waard.”

UNIVERSITEITSFONDS

Je kunt het fonds van Gianni steunen. Dat kan via BE26 3900 9658 0329 met als mededeling Fonds Gianni Eggermont – kinderurologie. Voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

Lees ook

Oekraïense vluchteling verzorgt bijenkolonies aan de UGent

Olexiy Lyamtsev is aan het werk bij de faculteit Wetenschappen. Hij verzorgt daar de bijenkolonies van Honeybee Valley, een onderzoeksgroep geleid door professor Dirk de Graaf die focust op de dalende bijenpopulatie in het wild. Ook inventariseert hij de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij.

Olexiy Lyamtsev
view

Ligt de oorzaak van parkinson in onze darmen? “Meer onderzoek nodig, maar dat vraagt middelen”

Er zijn naar schatting 35.000 parkinsonpatiënten in ons land. Professoren Roosmarijn Vandenbroucke en Patrick Santens zoeken via hun onderzoek naar meer kennis over de ziekte. “Maar dat vraagt bijzonder veel middelen, die er vaak niet zijn”, klinkt het.

Professor Vandenbroucke en Santens
view

Wanneer moet je je onderbroek, marcel, t-shirt, handdoek of lakens verversen?

Verander jij elke dag van ondergoed? De kans is groot van wel. Wist je dat dat eigenlijk niet echt nodig is? Minder en doelgerichter wassen, dat is de boodschap van UGent-onderzoeker Chris Callewaert.

Ondergoed
view

Hoe het testament van een huisarts studenten geneeskunde helpt

Guy De Cloedt, UGent-alumnus en voormalig huisarts in Gent, overleed twee jaar geleden onverwacht aan een infectie. Dankzij zijn nalatenschap wordt een fonds opgericht dat het skillslab van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen zal ondersteunen. Voor dokters in spe betekent het dat ze beter oefenmateriaal krijgen.

Universiteitsfonds
view