Krijgen de miljoenen kijkers die hun favoriete tv-serie illegaal downloaden straks het deksel op de neus? In zijn masterscriptie Computerwetenschappen ontwikkelde Hannes Mareen een methode om digitale piraterij te dwarsbomen.
‘Iets illegaal downloaden doet iedereen wel eens, maar daardoor loopt de filmindustrie elk jaar zowat 130 miljard euro mis – geen wonder dat ze vertwijfeld naar een antwoord zoekt. Een bron van illegale downloads zijn recensenten. Zij krijgen de aflevering van pakweg Game of Thrones al voor de première toegestuurd, zodat ze erover kunnen schrijven. Om te vermijden dat ze hun video lekken, krijgt elke versie een unieke lettercode mee. Die stoort erg bij het kijken en piraten kunnen ze makkelijk uitwissen.
Daarom zocht ik een onzichtbaar en onuitwisbaar watermerk. Om video’s vlotter digitaal te kunnen verspreiden, worden ze gecomprimeerd. Dat doet de video-encoder door alle kleine regio’s in een video te voorspellen op basis van andere kleine regio’s: in een video over bossen voorspelt hij bijvoorbeeld dat naast een boomblaadje een ander blaadje te zien zal zijn. Daarbij maakt hij kleine foutjes, die haast niemand opvallen. Mijn watermerk introduceer ik tijdens het comprimeren door één minieme regio subtiel aan te passen. De software genereert dan automatisch verdere aanpassingen. Die unieke collectie aanpassingen zijn mijn watermerk: onzichtbaar en niet te wissen. Intussen kreeg ik een SB-doctoraatsbeurs van het FWO om de methode verder uit te werken – en voor mijn scriptie kreeg ik de Agoriaprijs, voor de sterkste scriptie over technologische innovatie.’
Lees ook
Streamen, online of klassiek tv-kijken... Hoe weet je nog waar gekeken?
Wereldwijd woedt er een echte platformmanie: videostreamingplatforms schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar welk platform kies je nu het beste? En gooien we dat klassiek tv-abonnement beter overboord?
Schamper: het studentenblad waarvan de politie ooit de telefoon afluisterde
Maatschappijkritisch en niet weinig een luis in de pels van de UGent. Af en toe op ramkoers met een rector en zelfs de politie, zet 'hét onafhankelijk studentenblad van de Universiteit Gent' geregeld iets in gang.
Deze toppers schopten het tot de halve finale van de Campus Cup
In welke Vlaamse studierichting zitten de slimste studenten? Dat is dé hamvraag van de Campus Cup die voor deze derde editie verkaste van Canvas naar Eén. Zo ervaarden de studenten het parcours.
De verborgen geschiedenis van de Belgische filmcensuur
Het recht op vrije meningsuiting wordt gewaarborgd door de Belgische grondwet. Filmcensuur was in ons land daarom nooit aan de orde zou je denken. Professor Daniel Biltereyst en zijn studenten Beeldcultuur en -analyse kwamen tijdens onderzoek toch tot verrassende vaststellingen.