Een digitaal watermerk tegen piraterij

Hannes Mareen
04 februari 2018 |

Krijgen de miljoenen kijkers die hun favoriete tv-serie illegaal downloaden straks het deksel op de neus? In zijn masterscriptie Computerwetenschappen ontwikkelde Hannes Mareen een methode om digitale piraterij te dwarsbomen.

‘Iets illegaal downloaden doet iedereen wel eens, maar daardoor loopt de filmindustrie elk jaar zowat 130 miljard euro mis – geen wonder dat ze vertwijfeld naar een antwoord zoekt. Een bron van illegale downloads zijn recensenten. Zij krijgen de aflevering van pakweg Game of Thrones al voor de première toegestuurd, zodat ze erover kunnen schrijven. Om te vermijden dat ze hun video lekken, krijgt elke versie een unieke lettercode mee. Die stoort erg bij het kijken en piraten kunnen ze makkelijk uitwissen.

Daarom zocht ik een onzichtbaar en onuitwisbaar watermerk. Om video’s vlotter digitaal te kunnen verspreiden, worden ze gecomprimeerd. Dat doet de video-encoder door alle kleine regio’s in een video te voorspellen op basis van andere kleine regio’s: in een video over bossen voorspelt hij bijvoorbeeld dat naast een boomblaadje een ander blaadje te zien zal zijn. Daarbij maakt hij kleine foutjes, die haast niemand opvallen. Mijn watermerk introduceer ik tijdens het comprimeren door één minieme regio subtiel aan te passen. De software genereert dan automatisch verdere aanpassingen. Die unieke collectie aanpassingen zijn mijn watermerk: onzichtbaar en niet te wissen. Intussen kreeg ik een SB-doctoraatsbeurs van het FWO om de methode verder uit te werken – en voor mijn scriptie kreeg ik de Agoriaprijs, voor de sterkste scriptie over technologische innovatie.’

Lees ook

Plottwist in Hollywood: moeten filmawards meer aandacht hebben voor diversiteit?

De Oscars zijn nog steeds de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Maar er is ook jarenlange kritiek op het gebrek aan diversiteit en inclusie bij de awards. Ondertussen zijn diversiteitscriteria aangescherpt, maar hoe effectief zijn deze maatregelen eigenlijk?

Award
view

Van de UGent naar Hollywood: deze drie alumni winnen een Academy Award

Op 23 februari liepen drie UGent-alumni over de rode loper in Hollywood om een prestigieuze award in ontvangst te nemen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, bekend van de Oscars.

Goran, Peter en Wouter
view

Streamen, online of klassiek tv-kijken... Hoe weet je nog waar gekeken?

Wereldwijd woedt er een echte platformmanie: videostreamingplatforms schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar welk platform kies je nu het beste? En gooien we dat klassiek tv-abonnement beter overboord?

Afstandsbediening
view

Schamper: het studentenblad waarvan de politie ooit de telefoon afluisterde

Maatschappijkritisch en niet weinig een luis in de pels van de UGent. Af en toe op ramkoers met een rector en zelfs de politie, zet 'hét onafhankelijk studentenblad van de Universiteit Gent' geregeld iets in gang.

Schamper
view