De 5 meest voorkomende spinnen in en rond je huis

22 september 2020 |

Daar is de herfst, daar komen de spinnen! Voor Bram Vanthournout van de vakgroep Biologie is dit de mooiste tijd van het jaar. Samen met zo’n 5000 Vlaamse vrijwilligers onderzoekt hij in het citizen science project Spin-city hoe spinnen zich aanpassen aan het leven in de stad. Voor durfdenken.be dook Bram in zijn statistieken op zoek naar de spinnen die het vaakst werden opgemerkt.

Kruisspin

1. Kruisspin (1452 waarnemingen)

De top-5 van meest gespotte spinnen heeft een duidelijke winnaar: de Kruisspin! Niet verrassend, gezien het een grote spin is die makkelijk te vinden valt in het midden van het web. Het is ook een van de meest interessante soorten voor het Spin-city-project omdat ze in kleur varieert van lichtgeel, bleekbruin, donkerbruin tot zelfs zwart. De Kruisspin is bijna altijd buitenshuis te vinden, en is te herkennen aan het typische kruis op het achterlijf. Het is een van onze meest succesvolle spinnen omdat ze kan leven in verschillende habitats en bijzonder efficiënt prooien vangt – ze kan bijvoorbeeld makkelijk wespen de baas. Na het uitkomen van de jonge spinnen blijven die nog even samen. Je kan dan een typische bol van kleine spinnetjes spotten. Als je ze stoort lijkt de bol te ontploffen en vluchten ze in alle richtingen weg.

2. Gewone huisspin (225 waarnemingen)

Een donker gekleurde spin, met eenkleurige poten, die niet van droge plaatsen houdt, en anders dan de naam doet vermoeden ook vaak in open lucht te vinden is. De Gewone huisspin is één van de soorten waarvan in het najaar wel eens een volwassen mannetje in de badkuip wordt aangetroffen. Die belandt daar tijdens zijn zoektocht naar een vrouwtje en geraakt er niet meer uit omdat hij geen ‘zuignapjes’ heeft op zijn poten. Ze kunnen wat intimiderend overkomen door hun grootte en lange poten maar zijn over het algemeen ongevaarlijk!

Huisspin
67-33

3. Grote trilspin (218 waarnemingen)

Lang achterlijf en hele lange dunne poten. De Grote trilspin vind je vaak terug in een hoek van het plafond, in de kelder of de garage. Ze heeft haar naam niet gestolen: als je de trilspin stoort in haar web, zal ze beginnen trillen aan zo’n hoge snelheid dat haar contouren wazig worden. Dat maakt het moeilijk voor aanvallers om haar te grijpen. Als een roofdier toch een poot weet te grijpen, breekt die af en blijft hij nog een tijdje bewegen, wat de spin in staat moet stellen om de vlucht te nemen. De Grote trilspin is een enorm efficiënte jager, die vaak ook grote huisspinnen vangt.

Grote Trilspin
67-33

4. Grote huisspin (169 waarnemingen)

De Grote huisspin heeft een typische rugtekening en meestal geringde poten. Ze komt net als de Gewone huisspin en de Grote trilspin vooral binnenshuis voor en waagt zich zelden ver van gebouwen. Volwassen mannetjes kunnen poten hebben tot 7 cm lang. Daarmee hebben ze de grootste "diameter" van alle Belgische spinnen.

Grote Huisspin
67-33

5. Wespspin (164 waarnemingen)

De top-5 wordt vervolledigd door één van de meest opvallende spinnen in België: de Wespspin. Met zijn felle gele, witte en zwarte banden valt de Wespspin merkwaardig genoeg niet op in het lange gras, maar als je hem weet te spotten is het zeker de moeite hem eens in detail te bekijken. De Wespspin is een Zuid-Europese soort die haar verspreidingsgebied de voorbije dertig jaar sterk naar het noorden heeft uitgebreid. Lievelingskostje: sprinkhanen!

Wespspin
67-33
Spin-city

Help Bram meer spinnen te spotten

Ook dit jaar kan je opnieuw spinnen spotten voor het Spin-city-project. Heb jij al de top-5 van spinnen gespot? We zijn benieuwd naar jouw foto’s!

Spin-city is een burgerwetenschapsproject dat wil onderzoeken of spinnen zich kunnen aanpassen aan het leven in de stad. Zo vragen Bram en zijn collega’s zich af of spinnen lichter gekleurd zijn in de stad om koel te blijven, en of ze er kleinere webben maken om kleinere prooien te kunnen verschalken. Het project ging in 2019 van start met de lancering van de SpinnenSpotter app waarin iedereen spinnen- en webfoto’s kan opladen.

Wie liever niet op spinnenjacht gaat, kan de onderzoekers ook helpen met het analyseren van alle data. In de online tool kan je de lengte en de kleur van je eigen spin of die van andere onderzoeken. De resultaten zal je kunnen raadplegen op een interactieve kaart die momenteel nog in ontwikkeling is.

Foto's: Ludwig Jansen, Danny Declercq, Godfried Van Hertum, Richard Louvigny en Danny Declercq

Lees ook

Doping op de Olympische Spelen in Tokio, waarom mag dat niet?

Peter Van Eenoo

Het eeuwige dilemma: in welke rij schuif je het best aan?

Festival

Minerale of chemische zonnecrème: welke gebruik je het best?

Milica Velimirovic

4 tips voor een zomer zonder zweetgeur

Deodorant