"Verschillende faculteiten in één gebouw is een grote meerwaarde"

Jan Van Bocxlaer
30 september 2021 |

Jan Van Bocxlaer, decaan van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen, over de nieuwbouw op Campus Heymans voor de faculteiten Farmaceutische Wetenschappen en Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

“Begin januari was het zover: eindelijk trokken we in dit gloednieuwe gebouw. Vier jaar lang was ik heel intensief betrokken bij de bouwwerken. Van hoe we het het beste konden afstemmen op onze noden, tot waar de stopcontacten horen. Daardoor heb ik een heel nauwe band met dat gebouw."

"Het moment dat we verhuisden, was voor mij heel bijzonder. Exact veertig jaar eerder kwam ik als kersverse student op deze campus aan. Al die tijd bleven de lokalen onveranderd, ook de practicumlokalen die er ooit als tijdelijke oplossing voor het plaatsgebrek kwamen. Intussen was de hele infrastructuur toch wel verouderd en kampten we met een capaciteitsprobleem. Toen ik hier begon, studeerden er 80 studenten af. Dit jaar zijn er meer dan 300 studenten ingeschreven."

"Het gebouw staat op onze campus en huisvest practicumlokalen en onderzoeksgroepen van onze faculteit en van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Ook DoCoLab heeft hier een plaats - het door het WADA (World Anti-Doping Agency) erkende dopinglaboratorium van de UGent. Hun aanpak sluit naadloos aan bij onze manier van werken, en ook op inhoudelijk vlak zitten we op dezelfde golflengte. De mix van verschillende faculteiten in één gebouw vind ik echt een meerwaarde. Het is volgens mij de toekomst: langzaamaan verlaten we het idee van campussen die elk een eigen eilandje vormen."

"De hele campus ziet er nu een stuk uitnodigender uit. Niet alleen op architecturaal vlak, maar ook qua omgeving. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de campus te vergroenen. Alles staat nu volop in bloei: dat is mooi en aangenaam. Mensen komen buiten om te genieten van het groen en maken intussen een collegiaal babbeltje. Het komt het onderwijs en onderzoek, maar ook het welzijn van alle medewerkers alleen maar ten goede.”

Lees ook

Ken jij dit plekje aan de UGent?

Herken jij deze UGent-locatie? Een balustrade die al door zoveel handen is vastgehouden. Zijn de gouden bollen op de muur een punt van herkenning? Of dat blauwe strookje daar onderaan, weet jij bij wat het hoort?

Herken jij dit plekje
view

Ken jij dit plekje aan de UGent?

Herken jij dit gebouw? Een mozaïek van verschillende soorten glas. Als een symbool voor de universiteit, met de enorme mix aan opleidingen, onderzoeksdomeinen, nationaliteiten, …

UGent-gebouw
view

UGent-virologen leveren strijd tegen virussen in nieuw onderzoeksgebouw

Professor Xavier Saelens en zijn team werken elke dag aan nieuwe en verbeterde vaccins en geneesmiddelen tegen griep- en coronavirussen. Dat doen ze vanaf nu in een nieuw onderzoeksgebouw. “Ons uiteindelijke doel: zieke mensen helpen.”

VIB (c) Ine Dehandschutter
view

De stiltekamer: een oase aan rust in een drukke omgeving

Op de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen is er sinds dit academiejaar de stiltekamer. Het is een prikkelarme ruimte waar je terechtkan voor een gebed, meditatie, yoga, of gewoon om even tot rust te komen. Vicerector Mieke Van Herreweghe en decaan Ann Buysse lichten het belang van zo’n ruimte toe.

Stiltekamer
view