"Verschillende faculteiten in één gebouw is een grote meerwaarde"

Jan Van Bocxlaer
30 september 2021 |

Jan Van Bocxlaer, decaan van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen, over de nieuwbouw op Campus Heymans voor de faculteiten Farmaceutische Wetenschappen en Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

“Begin januari was het zover: eindelijk trokken we in dit gloednieuwe gebouw. Vier jaar lang was ik heel intensief betrokken bij de bouwwerken. Van hoe we het het beste konden afstemmen op onze noden, tot waar de stopcontacten horen. Daardoor heb ik een heel nauwe band met dat gebouw."

"Het moment dat we verhuisden, was voor mij heel bijzonder. Exact veertig jaar eerder kwam ik als kersverse student op deze campus aan. Al die tijd bleven de lokalen onveranderd, ook de practicumlokalen die er ooit als tijdelijke oplossing voor het plaatsgebrek kwamen. Intussen was de hele infrastructuur toch wel verouderd en kampten we met een capaciteitsprobleem. Toen ik hier begon, studeerden er 80 studenten af. Dit jaar zijn er meer dan 300 studenten ingeschreven."

"Het gebouw staat op onze campus en huisvest practicumlokalen en onderzoeksgroepen van onze faculteit en van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Ook DoCoLab heeft hier een plaats - het door het WADA (World Anti-Doping Agency) erkende dopinglaboratorium van de UGent. Hun aanpak sluit naadloos aan bij onze manier van werken, en ook op inhoudelijk vlak zitten we op dezelfde golflengte. De mix van verschillende faculteiten in één gebouw vind ik echt een meerwaarde. Het is volgens mij de toekomst: langzaamaan verlaten we het idee van campussen die elk een eigen eilandje vormen."

"De hele campus ziet er nu een stuk uitnodigender uit. Niet alleen op architecturaal vlak, maar ook qua omgeving. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de campus te vergroenen. Alles staat nu volop in bloei: dat is mooi en aangenaam. Mensen komen buiten om te genieten van het groen en maken intussen een collegiaal babbeltje. Het komt het onderwijs en onderzoek, maar ook het welzijn van alle medewerkers alleen maar ten goede.”

Lees ook

De stiltekamer: een oase aan rust in een drukke omgeving

Op de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen is er sinds dit academiejaar de stiltekamer. Het is een prikkelarme ruimte waar je terechtkan voor een gebed, meditatie, yoga, of gewoon om even tot rust te komen. Vicerector Mieke Van Herreweghe en decaan Ann Buysse lichten het belang van zo’n ruimte toe.

Stiltekamer
view

Ken jij dit plekje aan de UGent?

Herken jij deze UGent-locatie? Een van de vele deuren die de UGent rijk is. Misschien kan je iets afleiden uit de leeuwenkop? Of is het de verweerde blauwsteen die het weggeeft? Het dambordmotief? Klik om het antwoord te lezen!

Plateau
view

In beeld: het tweede leven van het Technicum

Het is één van de grootste verhuisoperaties binnen de UGent: sinds academiejaar 2021-2022 neemt de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen intrek in het Technicum, specifieker in blok 1 en 2 van het complex. Na jaren van leegstand is het Technicum klaar voor een nieuw begin.

Technicum
view

De Boekentoren: veel meer dan een prachtig monument

De Gentse Boekentoren is zo’n 64 meter aan architecturale pracht. Maar de toren is meer dan alleen een monument. “Een baken van de wetenschap. Hier kunnen onderzoekers en studenten terecht in hun zoektocht naar kennis”, zegt hoofdbibliothecaris Dries Moreels.

Boekentoren
view