"Verschillende faculteiten in één gebouw is een grote meerwaarde"

Jan Van Bocxlaer

Jan Van Bocxlaer, decaan van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen, over de nieuwbouw op Campus Heymans voor de faculteiten Farmaceutische Wetenschappen en Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

“Begin januari was het zover: eindelijk trokken we in dit gloednieuwe gebouw. Vier jaar lang was ik heel intensief betrokken bij de bouwwerken. Van hoe we het het beste konden afstemmen op onze noden, tot waar de stopcontacten horen. Daardoor heb ik een heel nauwe band met dat gebouw."

"Het moment dat we verhuisden, was voor mij heel bijzonder. Exact veertig jaar eerder kwam ik als kersverse student op deze campus aan. Al die tijd bleven de lokalen onveranderd, ook de practicumlokalen die er ooit als tijdelijke oplossing voor het plaatsgebrek kwamen. Intussen was de hele infrastructuur toch wel verouderd en kampten we met een capaciteitsprobleem. Toen ik hier begon, studeerden er 80 studenten af. Dit jaar zijn er meer dan 300 studenten ingeschreven."

"Het gebouw staat op onze campus en huisvest practicumlokalen en onderzoeksgroepen van onze faculteit en van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Ook DoCoLab heeft hier een plaats - het door het WADA (World Anti-Doping Agency) erkende dopinglaboratorium van de UGent. Hun aanpak sluit naadloos aan bij onze manier van werken, en ook op inhoudelijk vlak zitten we op dezelfde golflengte. De mix van verschillende faculteiten in één gebouw vind ik echt een meerwaarde. Het is volgens mij de toekomst: langzaamaan verlaten we het idee van campussen die elk een eigen eilandje vormen."

"De hele campus ziet er nu een stuk uitnodigender uit. Niet alleen op architecturaal vlak, maar ook qua omgeving. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de campus te vergroenen. Alles staat nu volop in bloei: dat is mooi en aangenaam. Mensen komen buiten om te genieten van het groen en maken intussen een collegiaal babbeltje. Het komt het onderwijs en onderzoek, maar ook het welzijn van alle medewerkers alleen maar ten goede.”

Lees ook

Gedaan met stokjes in de neus? Eenvoudige corona-ademtest in de maak

JongenTest

Bomen en granaten: een verhaal van veerkracht van de natuur

Boom

Waarom kinderen vlotter een taal leren dan volwassenen

Taal

Data zijn de reddingsboei bij wateroverlast

Regen