Vergeet Tinder, trek naar de Boekentoren

28 september 2021 |

Je vindt er wetenschappelijke literatuur, tijdschriften, thesissen, manuscripten,... en misschien wel de liefde van je leven. De prachtige setting van de UGent Boekentoren betekende voor sommige studenten niet enkel studeren, maar ook het begin van iets heel moois.

Charlotte & Jonas

Charlotte Haentjens zei ‘ja’ tegen Jonas Aper in de belvedère.

“Toen Jonas voor zijn doctoraat naar Israël moest, heb ik hem enkele keren bezocht. Op een bepaald moment was ik op zoek naar een propere trui en trok ik de bovenste lade van zijn kast open. En daar zag ik het plots: een klein doosje. Hij ging me ten huwelijk vragen. We hadden elkaar leren kennen in het middelbaar en waren dus al eventjes samen.”

“Ik deed alsof ik het doosje niet had gezien, want ik wilde de verrassing niet verpesten. Maar een aanzoek in Israël kwam er niet. Toen hij me enkele maanden later - terug in België - vroeg of ik samen met hem de Boekentoren wilde bezoeken, dacht ik: dit is het moment. ‘We willen dat toch al even samen doen?’, zei hij nog onschuldig. Ik liet niet merken dat ik iets wist.”

“We kwamen aan in de Boekentoren, waar de onthaalbediende ons leek op te wachten. Zenuwachtig stuurde ze ons meteen naar boven. Daar in de belvedère, met het magnifieke zicht over Gent, ging hij op één knie zitten en vroeg hij me ten huwelijk. Het was een prachtig moment, dat ons echt typeert. Ondertussen zijn we tien jaar getrouwd en hebben we drie kinderen. De Boekentoren blijft voor altijd een speciaal plekje. En de onthaalbediende? Zij was opgelucht dat alles goed gelukt was en dat ik ‘ja’ heb gezegd.”

Bert Misplon en Sophie Matthys liepen elkaar tegen het lijf (letterlijk)

“Ons liefdesverhaal is begonnen in de Boekentoren. We studeerden beiden in Gent, maar kenden elkaar niet echt. Een gemeenschappelijke vriendin organiseerde toen voor het eerst de Boekentorenrun. Ze heeft ons overtuigd om mee te doen aan de loopwedstrijd, omdat we beiden sportief en toch wel vrij competitief zijn. De Boekentoren oplopen van de kelder tot helemaal boven, geloof ons: dat is stevig. Maar we waren drie jaar op rij de snelste bij de mannen en vrouwen.”

“Bij de derde editie wonnen we elk een reis naar Turkije. We hadden afgesproken dat we in dezelfde periode zouden boeken, zodat we elkaar daar eens zouden tegenkomen. Daar is de vonk overgeslagen."

Sophie & Bert
67-33

“Negen jaar later zijn we nog steeds heel gelukkig samen. We hebben een huisje gekocht en hebben twee prachtige kinderen samen. Met de oudste, die nu twee jaar is, zijn we onlangs met de fiets naar de Boekentoren gegaan. Daar zijn we even gestopt om haar uit te leggen dat het de plek is waar mama en papa elkaar ontmoet hebben. Het gebouw betekent zoveel voor ons.”

Kenneth De Vlieger leerde Charlotte De Vidts kennen in ‘de bokaal’

“Zonder de Boekentoren kon ons liefdesverhaal niet geschreven worden. Het begon in de lente van 2009, toen we voor de examens studeerden. Ik zag haar af en toe passeren en eerlijk: ze werd een van de redenen waarom ik naar de Boekentoren trok om te studeren.”

Kenneth & Charlotte

“Na enkele weken besloot ik mijn kans te wagen: ik ging wat dichter bij haar in de buurt zitten. Ik was ongelooflijk zenuwachtig en het werd lekker warm in de studiezaal. Het gevolg? Okselvijvers op mijn hemd. Nog geen geen man overboord, dacht ik. Ik snelde naar mijn kot en trok een nieuw hemd aan, spoot nog snel wat deo en aftershave. Toen ik terugkwam lag er een A4’tje op mijn plek.”

“‘It’s okay to be gay’, las ik. Snel buurtonderzoek leerde me dat zij het briefje op mijn bureau had gelegd. De boodschap was waarschijnlijk een verwijzing naar het feit dat mijn beste vriend Gilles en ik steeds samen waren. Het was een ijsbreker. Niet de perfecte, maar het was er wel een. Ik leunde achterover en vroeg haar op date. Enkele dagen later kusten we voor het eerst. We werden onafscheidelijk. Tien jaar later werd ze mijn vrouw en vorig jaar verwelkomden we op Valentijn ons eerste kindje, Lily. Met dank aan de Boekentoren.”

DE BOEKENTOREN: VEEL MEER DAN EEN PRACHTIG MONUMENT

De Gentse Boekentoren is zo’n 64 meter aan architecturale pracht. Maar de toren is meer dan alleen een monument. “Een baken van de wetenschap. Hier kunnen onderzoekers en studenten terecht in hun zoektocht naar kennis”, zegt hoofdbibliothecaris Dries Moreels.

Lees ook

Word je sneller verliefd tijdens de zomer?

“Summer lovin', had me a blast. Summer lovin', happened so fast.” Danny en Sandy voelden het al in de klassieker Grease: tijdens de zomer hangt de liefde in de lucht. Maar is dat wel echt zo? Worden we sneller verliefd tijdens de zomer? 

Liefde
view

Laura Sels zoekt de succesformule voor een goede relatie

Er gaat geen dag voorbij zonder dat Laura Sels over relaties praat. Noem haar een romantische ziel, al gelooft ze niet meteen in de ware jakob. Daarvoor kijkt ze er iets te veel naar met een onderzoeksbril: de postdoc onderzoekt namelijk emotionele processen in romantische relaties. “Ik kan er uren over filosoferen en nadenken. Ik hoop dat ik er op termijn ook effectief koppels mee kan helpen.”

Laura Sels
view

Yolanda woonde met haar vader in de Boekentoren tijdens WOII

Al bijna tachtig jaar huisvest de Boekentoren kilometers aan boeken van de UGent. Wat veel mensen niet weten, is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog, tussen al die boeken ook een vader en dochter woonden.

Yolanda
view

Baken van open science: de Boekentoren als voorloper in digitalisering

Open science en open access, het zijn twee kernbegrippen in het huidige wetenschappelijke landschap. Aan de UGent is de Boekentoren voortrekker in dat verhaal, door gigantische stappen op het gebied van digitalisering. En daar is iedereen (onderzoekers in het bijzonder) bij gebaat.

Boekentoren
view