De toekomst van het UGent-erfgoed is van iedereen

Skyline Gent
02 oktober 2020 |

Wie UGent zegt, denkt Boekentoren. Het modernistische meesterwerk van Henry Van de Velde is een van de vier belangrijke erfgoedsites van de UGent die de komende jaren grondig worden gerestaureerd, gerenoveerd én getransformeerd.

Behalve de laatste fase van de restauratie van de Boekentoren, krijgen nog drie andere UGent-sites een grondige make-over: campus Aula, het complex Plateau-Rozier en het Rommelaere Instituut aan de Bijloke. Rode draad doorheen de restauratie en renovatie van deze erfgoedsites: ze in volle glorie renoveren en delen met de hele samenleving.

Knap staaltje van traditie en innovatie

Zaterdag 3 oktober overhandigde Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele een erfgoedpremie van 4 miljoen euro aan de UGent voor de restauratie van de Boekentoren en de Aula, nog zo’n iconische landmark in Gent. Met de premie start in 2022 de laatste fase van de restauratie van de Boekentoren. De komende jaren krijgen de interieurs van de oost- en westvleugel een opknapbeurt.

Minister Matthias Diependaele: “De Boekentoren is een begrip in Gent. De betonnen constructie van 64 meter hoog is een van de iconen van de architectuur uit het Interbellum. De ligging, op het hoogste punt van de stad, maakt van de toren een baken, een symbool van wetenschap, wijsheid en kennis.”

Boekentoren

De leeszaal en bibliotheek van de Boekentoren zullen in de loop van 2021 opnieuw toegankelijk zijn. Ook de werken aan de binnenkant en belvedère zijn bijna afgerond. Dan kan iedereen na jaren opnieuw genieten van deze mythische plek, met een fantastisch zicht op Gent.

De restauratie van de Boekentoren vormt een knap staaltje van hoe de UGent traditie en innovatie verenigt. Innovatieve elementen zijn bijvoorbeeld het ondergrondse depot en de gevelrestauratietechniek.

Attractief congrescentrum in hartje Gent

De erfgoedpremie wordt ook ingezet bij de restauratie van de neoclassicistische Aula en het aanpalende hoekhuis ‘Hof van der Vere’. Na de restauratie en renovatie krijgt de Aula een publieke invulling door de transformatie tot prestigieus congres- en evenementencentrum in het hart van de stad. Begin 2022 starten de werken met onder meer de restauratie van de interieurschilderingen. De UGent hoopt in september 2024 het academiejaar opnieuw plechtig te kunnen openen in de rotondezaal van de Aula.

Behalve de interieurschilderingen wordt ook de indrukwekkende marmeren vloer in mozaïekvorm in het peristilium nauwgezet gerestaureerd. Tegeltje per tegeltje werd bekeken hoe die het best hersteld kon worden. Wist je trouwens dat er een meridiaanlijn door de vloer loopt? Het licht dat op de middag de fijne meridiaanlijn kruist komt uit een ronde lichtopening (oculus) bovenaan. Het was niemand minder dan de beroemde astronoom en wiskundige Adolphe Quetelet die in 1837 de meridiaanlijn aanbracht. De meridiaanlijn diende om de uurroosters van de eerste treinen in België beter op elkaar af te stemmen. Na een jaar vervingen stationsklokken de meridiaanlijnen.

Aula
33-67

Binnentuinen in ere hersteld

De restauratie en renovatie van het Complex Plateau-Rozier wordt een werk van lange adem. Pas rond 2031 is het vermoedelijk helemaal afgerond. Eerder al werd de gevel gerestaureerd. In de fase die nu start worden de binnentuinen van het complex vrijgemaakt van de gebouwen die er in de loop der jaren (het complex werd in 1890 in gebruik genomen) bij kwamen.

De renovatie en restauratie gaat verder dan het veilig maken en restaureren van de oorspronkelijke gebouwen, het complex wordt ook aangepast aan hedendaagse normen op het vlak van toegankelijkheid en energiezuinigheid.

Plateau - Rozier

De binnentuinen zullen ongetwijfeld een nieuwe trekpleister vormen. Niet alleen voor studenten en personeel, maar voor elke bezoeker. De twee bibliotheken in het complex zijn al toegankelijk voor het publiek. De vernieuwde bibliotheek van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur (een prachtig staaltje hedendaagse architectuur van Office Kersten Geers David Van Severen) is absoluut een kijkje waard. Ook de populaire Volkssterrenwacht Armand Pien bevindt zich in het complex.

Van historische ‘CSI Gent’ naar state-of-the art training- en meetinglocatie

Het vierde belangrijke erfgoedproject van de komende jaren is de restauratie en herbestemming van het neogotische Instituut Rommelaere uit 1899. Minder bekend bij het grote publiek, maar ook een site met een grote historische erfgoedwaarde als bakermat van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Lange tijd huisvestte het Instituut onder meer de gerechtelijke geneeskunde van de UGent. ‘CSI Gent’ dus, maar dan op 19de eeuwse leest geschoeid. Het imposante gebouw krijgt een nieuwe bestemming als state-of-the art training- en meetinglocatie, ook beschikbaar voor externen.

Rommelaere

Net zoals in het Pand, dat de UGent in 2025 of 2026 verlaat, komt er op de site een gastronomisch klasserestaurant. Aangevuld met ruimtes voor recepties en evenementen. Ook deze site krijgt dus een publieke invulling en zal een aantrekkelijke meerwaarde vormen op deze locatie, waar de Bijlokesite zich de voorbije jaren ontpopte tot een culturele hotspot in de stad.

De restauratie wordt een mooie mix van het in ere herstellen van oude, authentieke elementen - de legendarische steile auditoria waar de dissecties plaatsvonden blijven behouden bijvoorbeeld - en moderne meetingfaciliteiten. Het nieuwe complex vormt een mooie aanvulling op het congrescentrum van de Aula en heeft eind 2025 als geplande opleverdatum.

Lees ook

Rector Rik Van de Walle: “Beleidskeuzes maken kan verdomd moeilijk zijn”

Rector

Serious game die geestelijke gezondheid bij jongeren moet versterken genomineerd voor Belgian Game Awards

Silver

De Boekentoren: veel meer dan een prachtig monument

Boekentoren

Nieuw onderzoekscentrum moet onze groenten duurzamer maken

VEG-i-TEC