De dierenkliniek renoveert om dezelfde topzorg voor honden en katten te kunnen blijven bieden

Diergeneeskunde

De gebouwen en het materiaal van de hospitalisatieafdeling van de Kliniek Kleine Huisdieren van de UGent zijn dringend aan vernieuwing toe. “Iedereen hier heeft een groot hart voor dieren. Maar sommige hokken kunnen we niet meer gebruiken omdat ze niet meer aan de normen voldoen”, zegt professor Sylvie Daminet, hoofd van de dienst Interne Geneeskunde van de Gezelschapsdieren.

Wat doet de dierenkliniek?

Professor Sylvie Daminet: “In de Dierenkliniek Kleine Huisdieren verzorgen en behandelen we voornamelijk katten en honden met complexe of minder complexe aandoeningen. We zien dieren met heel uiteenlopende klachten of ziekten. Dat gaat van braken tot epilepsie, allergieën, kanker en hartaandoeningen. Wij hebben heel wat expertise in huis en kunnen dus zo een hele brede waaier van behandelingen aanbieden. Vaak worden patiënten naar ons doorverwezen omdat het gaat om complexere problemen waar wij bij kunnen helpen.”

Sylvie Daminet

Professor Sylvie Daminet

  • Dierenarts en specialist interne geneeskunde
  • Hoofd van de dienst Interne Geneeskunde van de Gezelschapsdieren
  • Heeft zelf een hond, kat en kippen
33-67

De dierenkliniek staat hoog aangeschreven, zelfs internationaal. Hoe komt dat?

“Het is inderdaad zo dat onze dierenkliniek bij de top van de wereld hoort. Wij zijn de enige universitaire dierenkliniek in Vlaanderen. We investeren massaal in het onderwijzen van studenten en in wetenschappelijk onderzoek, waardoor we bijzonder veel expertise verzamelen. Zo staat onze faculteit Diergeneeskunde al jaren aan de top van de Shanghai ranking, een internationale ranglijst die universiteiten beoordeelt op de kwaliteit van hun wetenschappelijke onderzoek. Onze pas afgestudeerde artsen en specialisten zijn daarom ook over de hele wereld gegeerd.”

Wereldtop, maar de infrastructuur kan een upgrade gebruiken?

“Dat klopt. De gebouwen van onze Dierenkliniek Kleine Huisdieren zijn gedateerd en aan vervanging toe. Als we ook in de toekomst dezelfde medische zorg willen blijven bieden, moeten we renoveren. Iedereen die hier werkt heeft een groot hart voor dieren en wil alleen het beste voor onze patiënten, die zich volledig moeten kunnen focussen op hun herstel. Dat moet dus in de beste omstandigheden gebeuren.”

Wat moet er precies gebeuren?

“We behouden de gebouwen en de buitenmuren, maar alles wordt gestript. Er verdwijnen binnenmuren om zo grotere ruimtes te maken die we efficiënter kunnen inzetten, we vervangen de technieken, de dieren krijgen nieuwe verblijven en het medisch materiaal krijgt een update.”

Waarom rekenen jullie op steun om deze ingrepen mee te financieren?

“Simpelweg omdat het heel veel geld kost. De ruwbouw betaalt de UGent, maar alles wat in het gebouw komt, moet de dierenkliniek zelf bekostigen. Dat komt op zo’n 350.000 euro. Medisch materiaal is, net als bij mensen, heel duur. Een eenvoudig verblijf voor een kleine kat of hond kost bijvoorbeeld al snel duizend euro. Voor een verblijf voor dieren die we intensief moeten monitoren gaat dat richting de vierduizend euro. Voor zuurstofhokken waarbij we ook de vochtigheidsgraad en de temperatuur kunnen aanpassen, moet je op een veelvoud daarvan rekenen. Dat materiaal is nodig om onze patiënten een zo hoog mogelijke kans op herstel te geven.”

Samen helpen we de honden & katten in onze dierenkliniek

Om dat te kunnen financieren, heeft de Dierenkliniek hulp nodig. Wil jij je steentje bijdragen? Dan kan je zelf een inzamelactie opzetten, een gift doen of een actie steunen. “Alle donaties, groot of klein, zijn welkom”, zegt professor Daminet.

Lees ook

Biedt stoelgang een behandeling voor parkinson?

Een recente studie naar de ziekte van Parkinson toont aan dat een stoelgangtransplantatie een waardevolle nieuwe behandeling kan zijn. “Het biedt een potentieel veilige, doeltreffende en kostenefficiënte manier om de symptomen en de levenskwaliteit van miljoenen mensen te verbeteren. Een ‘bacteriepil’ zou de stoelgangtransplantatie misschien wel vervangen. Maar er is meer onderzoek nodig.”

Professor Vandenbroucke en Santens
view

Erfenis voor meer vrouwelijke wetenschappers

Vrouwen ontwikkelen en ontdekken al eeuwen baanbrekende dingen. Toch krijgen zij daar amper erkenning voor. Dat moet anders, vond een anonieme vrouwelijke wetenschapper. Ze schonk een deel van haar erfenis aan de onderzoeksgroep van professor Frank Verstraete met als doel vernieuwend onderzoek door vrouwen te stimuleren.

Vrouwelijke wetenschappers
view

Een hart voor dieren en een olifantenvel: medewerkers van de Dierenkliniek over hun job

“Als ik een dier kan helpen beter te worden en het terug kan geven aan het baasje, is mijn dag goed”, klinkt het bij dierenartsassistente Stephanie Stockman en studente diergeneeskunde Fleur Manssens. “Maar het loopt niet altijd vrolijk af.”

Dierenkliniek UGent
view

Hoe een leerstoel scholieren helpt bij het kiezen van de juiste studierichting

In het secundair onderwijs veranderen elk jaar 18.000 leerlingen van studierichting na een verkeerde keuze. Wat als we kinderen en jongeren kunnen helpen een betere studiekeuze te maken?

Leerstoel
view