UGent-studenten bouwen op eigen houtje elektrische racewagens: “We willen een zelfrijdend exemplaar maken”

UGent Racing

Het begon als een zot idee, maar UGent Racing bouwt nu al het vierde jaar op rij een elektrische racewagen om deel te nemen aan internationale wedstrijden. De vereniging bestaat ondertussen uit meer dan 80 teamleden uit ingenieursopleidingen, maar ook andere opleidingen en functioneert als een heus bedrijf. Dat moet ook willen ze hun ultieme doel bereiken: een volledig zelfrijdende racewagen bouwen.

Theseus, Myrtilus en Artemis. Zo heten de drie elektrische racewagens die de studenten van UGent Racing de afgelopen jaren bouwden. Hoe de racewagen dit academiejaar zal heten, maakt de studentenorganisatie pas aan het begin van de zomer bekend.

Ieder academiejaar willen de studenten van UGent Racing een eigen racewagen construeren voor de Formula Student-wedstrijden. Studententeams van over de hele wereld bouwen wagens voor die wedstrijden. De teams worden beoordeeld op de technische aspecten van hun wagen, een aantal praktische proeven en hoe ze hem voorstellen.

Wedstrijden in Nederland, Tsjechië en Kroatië

Afgelopen zomer nam het team deel aan wedstrijden in Nederland, Tsjechië en Kroatië. “In Tsjechië hebben we een bronzen medaille behaald voor de presentatie van ons businessplan”, vertelt Max Hallemeesch, masterstudent in de computerwetenschappen en captain van het UGent Racing-team.

De ambitie voor volgend jaar is groot. “We willen slagen voor de technische keuringen zodat we het kunnen opnemen tegen andere teams”, gaat Max verder. “De lat ligt heel hoog voor die keuringen. Sommige teams slagen er zelfs na tien jaar niet in om te slagen voor bepaalde keuringen. Elk jaar moet je je opnieuw bewijzen.”

De ambities

Daar stoppen de ambities van het team niet. “We streven ernaar om een elektrische, zelfrijdende racewagen te bouwen”, legt Max uit. “We zijn daar nu al mee bezig, maar het heeft nog tijd nodig om verder te ontwikkelen. We hebben al een kleine versie gemaakt: Pegasus.”

Op die miniatuurversie staan sensoren, gelinkt aan software die het team helemaal zelf heeft gemaakt. “We hebben Pegasus een onbekend traject met kegels laten afleggen. Tot onze grote vreugde werkte dat perfect. Dit academiejaar hopen we die wagen in het groot te bouwen.”

UGent Racing

Als een echt bedrijf

Het team kan je gerust vergelijken met een bedrijf, en niet eens zo’n klein: het telt vandaag maar liefst tachtig leden. Allemaal studenten met een ongelooflijke passie voor racewagens en allemaal aangeworven via sollicitatierondes. “Het is heel fijn om te zien hoeveel mensen dezelfde passie delen”, vertelt Max. “Dat moet wel, want er kruipt veel tijd in en iedereen doet dat vrijwillig naast zijn of haar studies.”

Max en zijn team pakken het bovendien allemaal erg professioneel aan. Dat blijkt ook uit de samenstelling van het team: ze weerspiegelen de werkvloer van een echte onderneming. Er zijn ingenieursstudenten die meehelpen om de perfecte racewagen te bouwen, maar ook studenten marketing en business management die helpen om de nodige aandacht rond de wagen te creëren. “Omdat het zo een multidisciplinair team is, leren we heel veel van elkaar. Niet alleen technische, maar ook sociale vaardigheden.”

Een hoger doel

Maar Max heeft ook een hoger doel voor ogen met UGent Racing. “We hebben ook een maatschappelijke taak”, vindt hij. “We willen STEM (science, technology, engineering en mathematics, red.) promoten bij het grote publiek om zo studenten en leerlingen te inspireren.”

Daarom nemen de studenten van UGent Racing regelmatig deel aan evenementen voor kinderen en studenten. “Als we het vlammetje voor ondernemen en engineering nog maar een beetje kunnen aanwakkeren, is onze opzet geslaagd.”

UGent Racing

Volg je graag de vooruitgang van het team? Of interesse om deel te worden van dit team?

Lees ook

Io vivat, io vivat! Gentse Beiaardcantus: legendarische organisatie voor en door studenten

 Het draait niet alleen om zingen, bier drinken en mensen leren kennen, maar het vraagt wel een immense organisatie om dit mogelijk te maken. Zonder een groot evenementenbureau, wel het werk van studenten van de studentenvereniging FaculteitenKonvent (FK).

Beiaardcantus
view

Muzikale studentenvereniging: "We werken elk academiejaar heel hard naar onze concerten toe"

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) is een bruisend symfonisch orkest, helemaal voor én door studenten. Tijdens het academiejaar genieten de muzikanten van het spe(e)lplezier en er wordt ijverig gewerkt naar een sprankelend dubbelconcert.

Guso
view

Rechtenstudenten geven gratis juridisch advies

Problemen met je kotbaas en weet je niet goed wat je moet doen? Of zit je met een of ander juridisch euvel? Dan kan je terecht bij Ghent Law School Consultancy, een groep rechtenstudenten die gratis juridisch advies geeft aan iedereen: studenten en burgers.

Studenten
view

“Het verenigingsleven gaat niet enkel om drinken en feesten”

Het SK brengt 30 streekclubs, hogeschoolclubs en caféclubs uit Gent samen en organiseert wekelijks activiteiten voor hun vele leden. Het jaarlijkse hoogtepunt? De herdenking van de bezetting van het Gravensteen.

Gravensteenfeesten
view