Studenten helpen in het UZ: “Het is nu dat ze onze hulp nodig hebben”

18 november 2020 |

Het personeel van het UZ Gent zag het aantal patiënten de afgelopen weken sterk toenemen. Na een oproep van het universitair ziekenhuis, sprongen heel wat studenten bij. Deze vier studenten leggen uit waarom.

Julie De Clercq

Julie De Clercq, 1e master geneeskunde: “Het is intens, maar we staan er niet alleen voor”

“Ik help enkele dagen per week op de dienst Longziekten. Ik had toch wel best wat stress, zeker omdat ik gestart ben met drie nachtshiften. Ik moet patiënten monitoren: hun saturaties, hartslag en bloeddruk in de gaten houden. En uiteraard verpleegkundigen of een arts verwittigen als er iets fout loopt. Dat is intens, maar ik stond er zeker niet alleen voor. Het is wel confronterend om te zien hoe snel iemand zijn toestand kan verslechteren. Ik wist wel dat de situatie erg was, maar het komt toch binnen als je daar staat. Ik vind het dan ook maar de normaalste zaak van de wereld om te helpen. Het is onze plicht als studenten geneeskunde.”

Tim Ailliet, 2e master geneeskunde: “Ik heb niet lang moeten nadenken”

“Ik heb niet lang moeten nadenken toen ik de oproep las. Ik was zelf al op zoek naar een manier om te helpen. Ik sta nu enkele uren per week op de dienst Algemene inwendige aandoeningen en ik neem vooral testen af bij UZ-personeel. Ik had al een beetje ervaring door mijn stage in het UZ vorig academiejaar, maar ik ben toch blij dat we goed begeleid worden, zeker de eerste dagen. Ook vanuit de opleiding zelf krijgen we steun. Onze proffen verzekerden ons dat het al dan niet aanmelden als vrijwilliger geen impact heeft op een specialisatie in de toekomst. Een positieve boodschap in deze toch wel competitieve opleiding. We doen dit omdat we willen helpen, niet met de hoop op goede connecties voor later.”

Tim Ailliet
67-33
Andrea Dehaene

Andrea Dehaene, 1e master geneeskunde: “Interessante ervaring, ondanks de omstandigheden”

“Ik heb geen seconde getwijfeld om mij aan te melden. Er zijn veel diensten die extra handen kunnen gebruiken. Ik spring twee dagen per week bij op de dienst Algemene inwendige ziekten. Ik test medewerkers en reizigers die (nog) geen symptomen vertonen. Ik word dus niet geconfronteerd met de patiënten op Intensieve zorg, daarvoor heb ik niet voldoende ervaring. Het heeft me wel doen nadenken over hoe iemand besmet geraakt. Het is een heel interessante ervaring, ondanks de omstandigheden. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen.”

33-67

Febe Magherman, 1e master geneeskunde: “Dankbaar dat we mogen helpen”

“Onze kijkstage vorig academiejaar is door corona afgelast. Toen we de kans kregen om via deze oproep toch wat praktijkervaring op te doen, ben ik daar op ingegaan. Ik help mee op de Spoed, waar ik voornamelijk de verpleegkundigen ondersteun en medewerkers test. Ik ben dankbaar dat we deze kans krijgen en dat we op die manier kunnen helpen. Het is zelfs een voordeel dat onze lessen nu online zijn, zo valt de studie makkelijker te combineren met ons werk in het UZ.”

Febe Magherman

Lees ook

Wat doen studentenvertegenwoordigers voor jou?

Saïd Mabrouk

Groenten die hoger mikken: de toekomst van de stadstuinbouw begint in Roeselare

Agrotopia

Bestaand medicijn kan oplossing zijn voor ‘onbehandelbare’ tumoren

Desmoide tumor

Eén richting, meerdere wegen: burgerlijk ingenieur

Brigitte