Studenten die het verschil maken als vrijwilliger: "Fijn om te weten hoeveel je kan betekenen voor anderen"

28 februari 2023 |

Het studentenleven is veel meer dan clichés als elke nacht in de Overpoort rondhangen. Heel wat studenten zetten zich naast hun studies belangeloos in voor een goed doel of andere organisatie. We vroegen Silke, Charlotte en Amber waarom ze hun vrije tijd opofferen aan vrijwilligerswerk.

Vrijwilliger Silke

Silke (22): “Je krijgt heel veel enthousiasme terug van kinderen”

Silke is studente fysica en lid van JVS Gentster, de jeugdwerkgroep van Volkssterrenwacht Armand Pien: “Elke twee weken organiseren wij op zaterdagavond een activiteit voor 12- tot 18-jarigen. Van een lezing tot een sterrenkundig spel. Bij goed weer gaan we naar boven om door de telescopen te kijken.“

“Ik heb sterrenkunde zelf pas zes jaar geleden ontdekt toen ik hier lid werd. Sinds begin vorig jaar help ik met het organiseren van de jeugdcursus. We proberen jongeren een basis bij te brengen vooraleer ze zich bij JVS Gentster voegen. Je krijgt heel veel enthousiasme terug van kinderen als je ze iets nieuws vertelt of aanleert, zoals de telescoop op een bepaalde planeet richten.” 

“Ik probeer mijn vrijwilligerswerk langzaamaan af te bouwen en ben op zoek naar een opvolger. Maar na mijn studies zou ik graag voltijds op de Volkssterrenwacht werken. Ik vind het doorgeven van wetenschappelijke kennis zeer waardevol.”

Charlotte (21): “Je leert veel bij over jezelf en anderen”

Charlotte is bezig aan haar laatste jaar als vrijwilliger bij de Belgian Medical Student Association (BeMSA). “Ik start volgend jaar in de tweede master geneeskunde met voltijdse stage waardoor de combinatie moeilijk zal worden. Ik laat het dan liever over aan een nieuwe generatie.”

“Met BeMSA zetten we ons als geneeskundestudenten in op verschillende vlakken. We proberen stigma’s te doorbreken, we doen preventiewerk en we delen betrouwbare medische informatie. Zo gaan we bijvoorbeeld langs op middelbare scholen om les te geven over anticonceptie en het concept ‘consent’. Ik vind dat zelf een heel belangrijk thema waarbij nog veel ruimte is voor betere info. Een ander favoriet project van mij is onze ‘levende bibliotheek’. Dat zijn momenten waarop we mensen uitnodigen om hun verhaal te vertellen: iemand met brandwonden of mensen die als kind kanker hadden. Daarna kan je vragen stellen die je anders misschien niet zou durven stellen.”

Vrijwilliger Charlotte
67-33

“Vrijwilligerswerk dwingt mij om efficiënter te plannen en te studeren. Het is bovendien heel fijn om te weten hoeveel je kan betekenen voor anderen. Je leert veel bij over jezelf en anderen. Je kan er ook geen geld of punten mee verdienen waardoor je je volledig vrij kan ontplooien.“

Vrijwilliger Amber

Amber (24): “Met een kleine moeite een grote betekenis hebben voor andere mensen”

Amber is werkstudente politieke wetenschappen en vrijwilligt bij Uilenspel: “We bieden schoolse begeleiding aan kinderen uit kwetsbare situaties. We leren hen rekenen en Nederlands en we proberen hun zelfvertrouwen aan te wakkeren.”

“We gaan aan huis omdat we zo de context van het kind makkelijker begrijpen en om andere ondersteuning te kunnen bieden indien nodig. Het fijnste vind ik wanneer de kinderen enthousiast zijn om me terug te zien. Ook de appreciatie van de ouders is echt hartverwarmend.”

“Ik vind vrijwilligerswerk bijna essentieel in een mensenleven omdat je met een kleine moeite een grote betekenis kan hebben voor andere mensen. De impact die je teweegbrengt, is veel meer waard dan dat uurtje vrije tijd in de week.”

33-67

Lees ook

Wat is de betekenis van een studentenlint?

Elke studentenvereniging heeft een verschillend lint, met andere kleuren en schildjes, een soort van geborduurd ‘logo’. Maar wat is de betekenis van zo'n lint?

Studentenlint
view

Io vivat, io vivat! Gentse Beiaardcantus: legendarische organisatie voor en door studenten

 Het draait niet alleen om zingen, bier drinken en mensen leren kennen, maar het vraagt wel een immense organisatie om dit mogelijk te maken. Zonder een groot evenementenbureau, wel het werk van studenten van de studentenvereniging FaculteitenKonvent (FK).

Beiaardcantus
view

Muzikale studentenvereniging: "We werken elk academiejaar heel hard naar onze concerten toe"

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) is een bruisend symfonisch orkest, helemaal voor én door studenten. Tijdens het academiejaar genieten de muzikanten van het spe(e)lplezier en er wordt ijverig gewerkt naar een sprankelend dubbelconcert.

Guso
view

Rechtenstudenten geven gratis juridisch advies

Problemen met je kotbaas en weet je niet goed wat je moet doen? Of zit je met een of ander juridisch euvel? Dan kan je terecht bij Ghent Law School Consultancy, een groep rechtenstudenten die gratis juridisch advies geeft aan iedereen: studenten en burgers.

Studenten
view