Het studentenleven is veel meer dan clichés als elke nacht in de Overpoort rondhangen. Heel wat studenten zetten zich naast hun studies belangeloos in voor een goed doel of andere organisatie. We vroegen Silke, Charlotte en Amber waarom ze hun vrije tijd opofferen aan vrijwilligerswerk.

Silke (22): “Je krijgt heel veel enthousiasme terug van kinderen”
Silke is studente fysica en lid van JVS Gentster, de jeugdwerkgroep van Volkssterrenwacht Armand Pien: “Elke twee weken organiseren wij op zaterdagavond een activiteit voor 12- tot 18-jarigen. Van een lezing tot een sterrenkundig spel. Bij goed weer gaan we naar boven om door de telescopen te kijken.“
“Ik heb sterrenkunde zelf pas zes jaar geleden ontdekt toen ik hier lid werd. Sinds begin vorig jaar help ik met het organiseren van de jeugdcursus. We proberen jongeren een basis bij te brengen vooraleer ze zich bij JVS Gentster voegen. Je krijgt heel veel enthousiasme terug van kinderen als je ze iets nieuws vertelt of aanleert, zoals de telescoop op een bepaalde planeet richten.”
“Ik probeer mijn vrijwilligerswerk langzaamaan af te bouwen en ben op zoek naar een opvolger. Maar na mijn studies zou ik graag voltijds op de Volkssterrenwacht werken. Ik vind het doorgeven van wetenschappelijke kennis zeer waardevol.”
Charlotte (21): “Je leert veel bij over jezelf en anderen”
Charlotte is bezig aan haar laatste jaar als vrijwilliger bij de Belgian Medical Student Association (BeMSA). “Ik start volgend jaar in de tweede master geneeskunde met voltijdse stage waardoor de combinatie moeilijk zal worden. Ik laat het dan liever over aan een nieuwe generatie.”
“Met BeMSA zetten we ons als geneeskundestudenten in op verschillende vlakken. We proberen stigma’s te doorbreken, we doen preventiewerk en we delen betrouwbare medische informatie. Zo gaan we bijvoorbeeld langs op middelbare scholen om les te geven over anticonceptie en het concept ‘consent’. Ik vind dat zelf een heel belangrijk thema waarbij nog veel ruimte is voor betere info. Een ander favoriet project van mij is onze ‘levende bibliotheek’. Dat zijn momenten waarop we mensen uitnodigen om hun verhaal te vertellen: iemand met brandwonden of mensen die als kind kanker hadden. Daarna kan je vragen stellen die je anders misschien niet zou durven stellen.”

“Vrijwilligerswerk dwingt mij om efficiënter te plannen en te studeren. Het is bovendien heel fijn om te weten hoeveel je kan betekenen voor anderen. Je leert veel bij over jezelf en anderen. Je kan er ook geen geld of punten mee verdienen waardoor je je volledig vrij kan ontplooien.“

Amber (24): “Met een kleine moeite een grote betekenis hebben voor andere mensen”
Amber is werkstudente politieke wetenschappen en vrijwilligt bij Uilenspel: “We bieden schoolse begeleiding aan kinderen uit kwetsbare situaties. We leren hen rekenen en Nederlands en we proberen hun zelfvertrouwen aan te wakkeren.”
“We gaan aan huis omdat we zo de context van het kind makkelijker begrijpen en om andere ondersteuning te kunnen bieden indien nodig. Het fijnste vind ik wanneer de kinderen enthousiast zijn om me terug te zien. Ook de appreciatie van de ouders is echt hartverwarmend.”
“Ik vind vrijwilligerswerk bijna essentieel in een mensenleven omdat je met een kleine moeite een grote betekenis kan hebben voor andere mensen. De impact die je teweegbrengt, is veel meer waard dan dat uurtje vrije tijd in de week.”
Lees ook
“We willen studenten triggeren en zorgen dat ze hun eigen mening vormen”
Er bestaan in Gent meer studentenverenigingen dan je denkt. Ken bijvoorbeeld Engage al? Met hun activiteiten wil deze vereniging studenten kritisch laten nadenken zodat ze hun eigen mening kunnen vormen over verschillende maatschappelijke thema’s. Bestuursleden Hayat, Kezban en Yousra praten vol passie over hoe en waarom ze dat precies doen.
Deze studenten verkiezen thee boven bier
Het Gentse studentenleven kent een rijke traditie. Tussen de meer dan 100 verenigingen in onze stad zitten er ook enkele die buiten de lijntjes kleuren en dat betekent zeker niet altijd wild of extreem. Zo brengt Moeder Theepot al 10 jaar lang studerende theeliefhebbers samen.
Wat maakt de cantus hét studentikoze feest bij uitstek?
Begin december zakten duizenden uitbundige studenten af naar Flanders Expo voor de 30ste editie van de Massacantus. Voor veel studentenverenigingen een onmisbaar evenement, voor buitenstaanders een bevreemdend tafereel. Wat maakt de cantus zo’n bijzonder onderdeel van het studentenleven?
Studentenverenigingen waar muziek in zit
In het studentenleven is muziek nooit ver weg. Denk maar aan cantussen en allerhande andere feestjes. Maar bij sommige studentenverenigingen speelt muziek nog een meer prominente rol.