Student en vrijwilliger: uit interesse, om bij te leren of om te groeien

01 maart 2022 |

Vrijwilligers zetten zich met plezier in voor anderen, naast hun andere dagelijkse bezigheden. Aicha, Leonie en Fien combineren vrijwilligerswerk met hun studies. Alle drie rolden ze er op een andere manier in, maar ze zijn het wel eens over één iets: de meerwaarde van vrijwilligerswerk.

Leonie_durfdenken_cropped

Leonie: “Ik vind vrijwilligerswerk als student bijna iets essentieel” 

Leonie draait sinds dit academiejaar mee achter de schermen van het GUM (Gents Universiteitsmuseum): “Ik maak deel uit van het Museum Student Team (afgekort MuST). Daarnaast ben ik er gids en begeleid ik ateliers. 

Ik studeerde geneeskunde maar vooraleer ik aan mijn specialisatiejaren begin, wil ik een andere kant van mezelf ontdekken. Daarom volg ik dit academiejaar de master gender en diversiteit. Er zit een dualiteit in mij die ik terugvind in het GUM. Wat ik namelijk zo bijzonder vind aan het GUM is de grens die er wordt opgezocht tussen het wetenschappelijke en het niet-weten. De manier waarop die twee inherent verbonden zijn aan elkaar en hoe ze zich verhouden tot kunst en de maatschappij. 

Ik zal binnenkort gidsen in de nieuwe Phallus expo, waar kunstenaars en wetenschappers in dialoog gaan over het mannelijke lid. Een expo die helemaal aansluit bij mijn twee studies. Dankzij het GUM kan ik zo de interactie aangaan met andere mensen over iets wat mijn passie is. Dat is enorm verrijkend. 

Ik vind vrijwilligerswerk als student bijna iets essentieel. Je opleiding bereidt je voor op je professionele carrière, maar op de schoolbanken leer je de samenleving niet kennen. Door als student in de maatschappij te staan en je blik te verruimen via vrijwilligerswerk leer je hoe het is om dichter bij mensen te komen. Dat is iets waar elke student heel veel van kan leren.”
 

Fien: “Ik kan mijn interesses combineren als vrijwilliger” 

Geologiestudent Fien is sinds een jaar werkgroepleidster bij de Gentsters, de jongerenwerking van de Gentse Volkssterrenwacht Armand Pien: “Twee keer per maand organiseren we een bijeenkomst op zaterdag, en er wordt ook jaarlijks een vijfdelige jeugdcursus aangeboden voor starters. Mijn taak is vooral om alles mee te helpen coördineren. Wij vormen ook de Gentse afdeling van de JVS, de jongerenvereniging voor Sterrenkunde. Daar zit ik in de staf.

Ik ben nog voor mijn studies aan de UGent toevallig bij de Volkssterrenwacht terecht gekomen. Sterrenkunde is mijn grootste hobby sinds mijn vijftiende (lacht). 

Ik besliste toch om geologie en niet sterrenkunde te studeren, omdat ik ook andere, iets bredere interesses had. Maar astrogeologie  (planetaire geologie) interesseert me wel enorm. Dankzij mijn vrijwilligerswerk kan ik die interesses combineren. Een enorme verrijking.”

Fien_durfdenken
67-33

Aicha: “Ik zet hier theorie om in praktijk, zonder bewust te leren” 

Aicha is naast masterstudent onderwijskunde en pedagogiek ook Uilenspelbegeleider: “Gedurende 1 uur per week geef ik spelenderwijs huiswerkbegeleiding thuis aan een leerling van de derde graad. Tijdens dat uurtje werken we aan schoolse basisvaardigheden en motivatie. 

Mijn opdracht binnen Uilenspel sluit mooi aan bij mijn studies, waardoor het een zeer leerrijke ervaring is. Ik zet hier theorie om in praktijk, zonder bewust te leren. Ik moet wel toegeven dat ik de tijdsbesteding onderschatte. Het begeleidingsmoment duurt een uur maar de voorbereiding neemt veel tijd in beslag. 

Ik ging aan de slag bij Uilenspel tijdens de eerste lockdown. Mijn rol als vrijwilliger heeft me geholpen om de coronacrisis door te komen. Ik had het moeilijk met het plotse gebrek aan structuur. Door Uilenspel kwam ik in de heel gestructureerde onderwijswereld terecht, wat voor mij op dat moment nodig was. Bovendien was ik voor mijn vrijwilligerswerk onzeker over wat er zal komen na mijn studies. Nu voel me gesterkt omdat ik meer weet wat ik mag verwachten. 

Aicha_durfdenken

 

Lees ook

Wat maakt de cantus hét studentikoze feest bij uitstek?

Begin december zakten duizenden uitbundige studenten af naar Flanders Expo voor de 30ste editie van de Massacantus. Voor veel studentenverenigingen een onmisbaar evenement, voor buitenstaanders een bevreemdend tafereel. Wat maakt de cantus zo’n bijzonder onderdeel van het studentenleven?

Maxime De Huyvetter
view

Het Europese avontuur: studenten over hun Erasmus-uitwisseling

"Op Erasmus gaan", wie heeft er nog niet van gehoord? Maar hoe is het nu echt om in een ander land te studeren? We vroegen het aan drie UGent-studenten die op dit moment in het buitenland verblijven, van het koude Finland tot de Costa del Sol in Spanje.

Malaga
view

Talenopleidingen zitten weer in de lift

Goed nieuws voor de talenopleidingen: er kiezen weer meer studenten voor de studie van talen, literatuur en cultuur aan de UGent. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers. Na enkele jaren van verminderde interesse, lijkt er een kentering ingezet.

Boekentoren
view

De gouden bloktips van alumnus van het jaar Steven Van Gucht

Nu de examens beginnen kijk je waarschijnlijk niet uit naar de stress, de adrenalinerushes en de occasionele kleine of grote paniekskes. Hoe hou je het hoofd koel de komende weken? We vroegen het aan onze alumnus van het jaar. De man die de voorbije jaren bewezen heeft nooit zijn cool te verliezen: viroloog Steven Van Gucht!

Steven Van Gucht
view