“Ook in 2020-2021 heb je als student de beste tijd van je leven”

Maarten Buytaert

Back to business! Het startschot van het nieuwe academiejaar is gegeven. Ben jij er klaar voor? Maarten, student geneeskunde, alvast wel. Hij vertelt ons hoe hij uitkijkt naar het nieuwe academiejaar.

Wat betekent student zijn voor jou?

Maarten: “Je studententijd, dat is de beste tijd van je leven. Voor mij is dat toch zo, en ik hoor oudere generaties hetzelfde zeggen. Als student kan je je ontplooien op heel veel vlakken. Ook de vrijheid die je hebt als student vind ik heerlijk. Leerkrachten houden niet langer mijn handje vast, zoals in het middelbaar. Ik moet het alleen doen. Zeker nu ik op kot zit, sta ik al iets meer op mijn eigen benen. En toch heb ik nog geen echte zware verantwoordelijkheden. Ik moet natuurlijk studeren om mijn diploma te halen, maar ik heb nog geen huishouden te runnen, bijvoorbeeld. Al besef ik natuurlijk wel dat dat niet voor iedereen het geval is.”

Waar kijk jij nu als student het meeste naar uit?

Maarten: “Het klinkt misschien gek, maar ik kijk er enorm naar uit om gewoon in een auditorium te zitten. Ook al zal het dit jaar anders zijn. Sinds maart ben ik niet meer in een leslokaal geweest. Ik heb het gemist om de lesgever in het echt voor me te zien staan, want dat is toch nog altijd een ander gevoel. Maar het gaat me toch vooral om de sfeer. Mijn medestudenten zien, zomaar met hen kunnen praten: daar kijk ik naar uit.”

En hoe kijk je naar de huidige situatie?

Maarten: “Sowieso ben ik blij dat we kunnen starten, na al die maanden. Maar het zal niet allemaal positief zijn, natuurlijk. Alles heeft een keerzijde. En voor mij is dat de onzekerheid die er dit jaar is. Een onzekerheid die je zelf niet onder controle hebt. Het is niet zo dat ik er echt tegenop zie, maar ik kijk er gewoon niet naar uit. In welke groep zit ik, in welk auditorium heb ik les? Wat als de besmettingen oplopen? Welk effect zal dat hebben op onze lessen? En vooral: wat als ik telefoon krijg omdat ik een risicocontact had en ik 14 dagen in quarantaine moet? Daar heb ik écht geen zin in. Dat vindt niemand leuk. Maar als het zo is, dan is dat zo en dan neem ik mijn verantwoordelijkheid wel op.”

Maarten Buytaert
67-33

Wat leeft er bij je medestudenten?

Maarten: “Ik denk dat de meesten vooral blij zijn dat ze weer naar Gent kunnen komen. De sfeer van de stad opsnuiven, dat heeft iedereen gemist. Ik ook, hoor. Maar ik ben een paar weken geleden al naar mijn kot gekomen. Het zal sowieso een ander jaar zijn. Daar zijn mijn vrienden ook wel een beetje ongerust over. Toch geloof ik wel dat ze er allemaal naar uitkijken om alles weer op te starten. Ik zit bijvoorbeeld in een aantal verenigingen en ik weet dat iedereen niet kan wachten om opnieuw op te starten, op een creatieve manier dan toch.”

Wat wens je je medestudenten toe in 2020-2021?

Maarten: “Ik hoop dat iedereen zijn weg vindt, want ik denk dat die weg dit jaar iets hobbeliger zal zijn. We gaan vatbaarder zijn voor eenzaamheid, bijvoorbeeld. Toch ben ik er zeker van dat dit jaar enorm leerrijk zal zijn, op een heel creatieve manier. We gaan onszelf op heel veel manieren leren kennen. Het wordt speciaal, maar ik wens echt dat iedereen een fantastisch academiejaar tegemoet gaat.”

Lees ook

Waarom code rood het offer is dat we als universiteit moeten maken

“Vanuit infectiologisch standpunt, hadden we in september al naar code rood moeten gaan.” Dat zegt professor Steven Callens van het UZ Gent. Hij is diensthoofd Infectieziekten én raadgever van de rector in de beslissing om over te schakelen naar code rood. “We zitten in met de studenten. Alleen haalt het virus het hier van ons mens-zijn”, zegt hij.

Steven Callens
view

Onderwijs in ‘code rood’ aan de UGent

Code rood. Vanaf maandag 26 oktober verlopen alle onderwijsactiviteiten aan de UGent volgens de bepalingen van dit hoogste veiligheidsniveau. Waarom hebben we tot die ingrijpende omschakeling beslist en wat houdt deze beslissing (niet) in?

On Off
view

Rector opent UGent academiejaar 2020-21

Vrijdag 18 september 2020 opende rector Rik Van de Walle samen met vicerector Mieke Van Herreweghe officieel het academiejaar 2020-21 aan de Universiteit Gent vanop Campus UZ Gent.

Rik Van de Walle
view

Academiejaar 2020-2021: On- én offline lessen

Hoe zullen de lessen er dit jaar uitzien? Het wordt een mix van on campus én online onderwijs.

Anne zoekt het uit
view