Het Europese avontuur: studenten over hun Erasmus-uitwisseling

Malaga
23 november 2022 |

"Op Erasmus gaan", wie heeft er nog niet van gehoord? Maar hoe is het nu echt om in een ander land te studeren? We vroegen het aan drie UGent-studenten die op dit moment in het buitenland verblijven, van het koude Finland tot de Costa del Sol in Spanje.

Margot Helpers - 1e master klinische psychologie – Málaga (Spanje)

“Er wordt hier aan de Universidad de Málaga meer gefocust op de praktische kant van onze opleiding. Zo heeft elk vak een practicum en hebben we ook veel groepswerken. De groepen zijn kleiner, waardoor er meer interactie mogelijk is met medestudenten en met docenten. Je kan zo meer leren van elkaar en de drempel is minder groot om vragen te stellen. De grootste uitdaging voor mij is de taal. Alles is in het Spaans. Ik volgde tijdens de zomer een intensieve cursus Spaans aan het Universitair Centrum voor Talenonderwijs via de UGent wat me gelukkig een zeer goede basis meegaf. Ik raad dit ook alle studenten aan.”

“Ik had al een eerdere buitenlandse ervaring achter de rug. In het kader van mijn Master Bedrijfspsychologie studeerde ik een semester aan de University of Helsinki. Voor mijn huidige Master Klinische Psychologie wou ik graag naar het zuiden, om beide kanten van Europa te kunnen beleven. Ik heb nu op twee heel verschillende plaatsen gewoond en eigenlijk maakt de locatie niet zoveel uit. Je kan je ervaring voornamelijk zelf sturen. Zo ben ik hier met een groepje internationale studenten Málaga en omstreken aan het ontdekken. Maar ik wou ook zeker iets “lokaal” doen en volg daarom ook danslessen Bachata.”

Lisa Freriks - 1e master handelsingenieur – Tampere (Finland)

“De lokalen van de universiteit zijn hier helemaal anders ingericht dan aan de UGent: er staan stoelen kriskras door de ruimte, afgewisseld met lage en hoge tafels en poefjes om op te zitten. Er zijn ook schuilkelders onder de universiteitsgebouwen die nu zijn ingericht als sportzaal. Ik speel er floorball, een enorm populaire sport hier die wat lijkt op hockey.”

“Tampere University sprak me sowieso aan, maar daarnaast wou ik ook enorm graag de Finse natuur en levensstijl leren kennen. Af en toe ga ik joggen rond de vele meren in de buurt. Lopen met zo'n uitzicht is zalig, maar de hellingen zijn niet te onderschatten. In augustus konden we ook zwemmen in de meren, maar ondertussen is het daar te koud voor geworden en doen enkel de Finnen het nog. Naast de meren zijn telkens sauna's te vinden want Finland heeft een echte saunacultuur. Feestjes vinden hier vaak plaats in de sauna en nadien gaat iedereen verder dansen op zijn slippers.”

Lisa Freriks
67-33

Evert Van Bever – 2e master geografie en geomatica – Amsterdam (Nederland)

"Er is best een groot verschil tussen studeren in Amsterdam en in Gent. Het academiejaar zit hier helemaal anders in elkaar. Er wordt gewerkt met periodes van 8 weken, waarna je ongeveer twee vakken hebt afgerond. Het was dus terug wennen. Ik zit in mijn tweede master maar door dit andere academische systeem voel ik me soms even een zoekende eerstejaarsstudent. Je moet in dit systeem veel korter op de bal spelen, maar het voordeel is wel dat ik een kerstvakantie zal hebben.”

“Een tip voor studenten die twijfelen over Erasmus? Niet twijfelen! Je zal je vrienden en familie af en toe missen, maar je leert sowieso nieuwe mensen kennen. En hou ook zeker de inschrijvingsdeadlines zeker in de gaten.”

Ook op Erasmus?

Studeer je aan de UGent en wil je ook graag een deel van je opleiding of je verplichte stage in Europa doen? Begin er dan nu aan! In het najaar organiseert elke faculteit een infosessie over Erasmus. Tijdens deze infosessie krijg je meer informatie over de te volgen procedures en de beschikbare beurzen per bestemming.

Lees ook

Talenopleidingen zitten weer in de lift

Goed nieuws voor de talenopleidingen: er kiezen weer meer studenten voor de studie van talen, literatuur en cultuur aan de UGent. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers. Na enkele jaren van verminderde interesse, lijkt er een kentering ingezet.

Boekentoren
view

De gouden bloktips van alumnus van het jaar Steven Van Gucht

Nu de examens beginnen kijk je waarschijnlijk niet uit naar de stress, de adrenalinerushes en de occasionele kleine of grote paniekskes. Hoe hou je het hoofd koel de komende weken? We vroegen het aan onze alumnus van het jaar. De man die de voorbije jaren bewezen heeft nooit zijn cool te verliezen: viroloog Steven Van Gucht!

Steven Van Gucht
view

Lang leve leren, want studeren stopt niet na je studies

Wie weet hoe je job er binnen tien jaar uitziet? Sterker: bestaat jouw job dan nog wel? In een maatschappij die razendsnel verandert zijn het moeilijk te beantwoorden vragen. Eén ding is zeker: studeren stopt niet nadat je je diploma behaald hebt. Jarenlang hinkten we in Vlaanderen achterop op vlak van levenslang leren. Gelukkig staan de sterren intussen gunstiger.

levenslang leren
view

Blok en examens: survivaltips van en voor studenten

Na een hoogst ongewoon academiejaar beginnen binnenkort de examens opnieuw. We vroegen enkele studenten welke ultieme tips zij hebben om deze periode heelhuids door te komen.

Examens 2021
view