De gouden bloktips van alumnus van het jaar Steven Van Gucht

Steven Van Gucht

Nu de examens beginnen kijk je waarschijnlijk niet uit naar de stress, de adrenalinerushes en de occasionele kleine of grote paniekskes. Hoe hou je het hoofd koel de komende weken? We vroegen het aan onze alumnus van het jaar. De man die de voorbije jaren bewezen heeft nooit zijn cool te verliezen: viroloog Steven Van Gucht!

  • Creëer een vast patroon in je dag: maak een schema met voldoende afwisseling tussen de cursussen en voorzie regelmatige ontspanningsmomenten. Zowel mentaal - spreek elke dag op een vast moment af met je blokvrienden om eens goed te ventileren - als fysiek: trek de natuur in om even te wandelen, fietsen, sporten, …
  • Een nachtje doortrekken? Geen goed idee, voldoende slaap zorgt ervoor dat je de geblokte info beter verwerkt.
  • Gebruik zoveel mogelijk zintuigen bij het blokken: lees luidop, zing de leerstof, ruik aan je papieren, … Je geheugen legt zo meer connecties.
  • Breek de sleur door in verschillende kamers of locaties te studeren.
  • Herhaling werkt om iets in je langetermijngeheugen op te slaan. In de eerste lezing probeer je de informatie te begrijpen, schematiseren en samen te vatten. De volgende keer bekijk je vooral de schema’s en samenvattingen. Ik wisselde af. Eerste lezing van vak A met aanmaken van schema’s, vervolgens eerste lezing van vak B, dan herhaling van vak A, dan herhaling van vak B …
  • Ons geheugen werkt door associaties te maken. Moeilijke woorden kan je onthouden door ze te linken aan iets anders dat je goed kent of door woordspelletjes te bedenken (bv knap: Kathode Negatief Anode Positief). Verzin een verhaal of beeld bij de leerstof: je geheugen zal het aan elkaar linken en zo is het makkelijker om de leerstof weer op te roepen.
  • En dan nog iets dat in mijn tijd nog niet van toepassing was: leg die smartphone in een kluis ver weg van je studeerplek.
Studiebegeleiding en advies

Heb je last van stress voor de examens? Weet je geen raad met de cursus? Wil de planning niet lukken? Twijfel je over je studiekeuze of overweeg je van opleiding te veranderen? Aan de UGent sta je er niet alleen voor. De universiteit voorziet een uitgebreid aanbod studiebegeleiding en advies.

Steven Van Gucht is UGent-Alumnus van het jaar

Hij speelt een onwaarschijnlijk belangrijke rol in de bestrijding van de coronapandemie en is niet meer weg te slaan uit de media. En nu mag Steven Van Gucht zichzelf de allereerste UGent-alumnus van het jaar noemen.

Steven Van Gucht: “Het doet me echt wel iets, omdat ik me nog altijd thuis voel aan de UGent. Ik heb hier een hele hoop herinneringen. Ik heb veel vrienden gemaakt, mijn eerste lief ontmoet en mijn zoon is geboren toen ik in mijn laatste jaar doctoreerde. Het raakt me dus wel.”

Schrijf in voor de prijsuitreiking van Alumnus van het Jaar op zaterdag 18 juni op infinitum.ugent.be

Steven Van Gucht
67-33

Lees ook

Talenopleidingen zitten weer in de lift

Goed nieuws voor de talenopleidingen: er kiezen weer meer studenten voor de studie van talen, literatuur en cultuur aan de UGent. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers. Na enkele jaren van verminderde interesse, lijkt er een kentering ingezet.

Boekentoren
view

Lang leve leren, want studeren stopt niet na je studies

Wie weet hoe je job er binnen tien jaar uitziet? Sterker: bestaat jouw job dan nog wel? In een maatschappij die razendsnel verandert zijn het moeilijk te beantwoorden vragen. Eén ding is zeker: studeren stopt niet nadat je je diploma behaald hebt. Jarenlang hinkten we in Vlaanderen achterop op vlak van levenslang leren. Gelukkig staan de sterren intussen gunstiger.

levenslang leren
view

Student en vrijwilliger: uit interesse, om bij te leren of om te groeien

Vrijwilligers zetten zich met plezier in voor anderen, naast hun andere dagelijkse bezigheden. Aicha, Leonie en Fien combineren vrijwilligerswerk met hun studies. Alledrie rolden ze er op een andere manier in, maar ze zijn het wel eens over één iets: de meerwaarde van vrijwilligerswerk.

Leonie_durfdenken_cropped
view

Blok en examens: survivaltips van en voor studenten

Na een hoogst ongewoon academiejaar beginnen binnenkort de examens opnieuw. We vroegen enkele studenten welke ultieme tips zij hebben om deze periode heelhuids door te komen.

Examens 2021
view