7 tips tegen studiestress

UFO
17 augustus 2018 |

In moeilijke omstandigheden is het zaak om je niet door stress te laten verlammen. Dit zijn 7 tips tegen faalangst van onze studentenpyschologen.

TIP 1

Je stress kan het het gevolg zijn van een onrealistische planning. Als je doelen vooropstelt en die telkens opnieuw niet haalt, raak je onvermijdelijk in paniek en verlies je op den duur alle zin om door te gaan. Die patstelling kan je doorbreken door je ambities grondig bij te stellen. Als je bijvoorbeeld je concrete doelen halveert, kan je jezelf misschien makkelijker motiveren om nog wat langer door te werken en krijg je net meer gedaan dan je eerst had gedacht.

TIP 2

Het kan ook aan je studiemethode liggen: misschien studeer je te globaal of juist te detaillistisch? Ben je een crack in onderlijnen en cursussen samenvatten maar kom je nooit toe aan het echte verwerken? Weet je eigenlijk wel hoe je grote hoeveelheden leerstof moet aanpakken? Maak daarom eens een afspraak met een studiebegeleider: mogelijk ben je in de praktijk meer bezig met pogingen om je angst onder controle te houden dan met de eigenlijke inhoud.

TIP 3

Of schort er iets aan je studiehouding? Begin je automatisch te stressen als het te traag gaat of als je iets niet meteen begrijpt? Besef dat de lat nu eenmaal een stuk hoger ligt dan in het middelbaar. Het is normaal dat het al eens wat langer duurt om een taai hoofdstuk uit te pluizen.

TIP 4

Spruit je faalangst veeleer voort uit bepaalde negatieve denkpatronen? Ga je altijd uit van het meest ongunstige scenario, trek je graag algemene conclusies uit een kleine misser, heb je alleen oog voor informatie die je eigen negatieve visie bevestigt? Probeer je studies eens met een andere bril te bekijken. Pas als je weer helder kan denken, kan je opnieuw constructief gedrag stellen.

TIP 5

Uit de faalangst zich vooral in fysieke klachten? Dan loont het zeker de moeite om je bepaalde relaxatietechnieken eigen te maken, zoals de buikademhaling. Zaak is om je lichaam opnieuw meer in rustmodus te brengen. Zo kan je op een rationelere manier naar de situatie kijken. Hoe meer het activatiesysteem van je lichaam in werking moet treden, hoe sneller dat namelijk ook effectief zal gebeuren. Je hebt almaar kleinere triggers nodig om stresshormonen aan te maken en dat is natuurlijk een nefaste evolutie.

TIP 6

Is uitstelgedrag je grote boosdoener? Ben je een crack in het vinden van allerhande nevenactiviteiten om vooral niet te moeten studeren? Leg voortaan concreet vast wat je tegen wanneer wil bereiken en hoe je dat wil doen. Definieer ook de mogelijke obstakels en bedenk al op voorhand een oplossing. Met de juiste zelfcontroletechnieken krijg je de typische afleiders en uitstelsmoezen wel klein.

UFO
33-67

TIP 7

Ben je zo’n perfectionist die alles zo goed wil doen dat zijn missie wel moét mislukken? Jammer genoeg is volmaaktheid niet van deze wereld. Probeer wat meer in gradaties te denken en niet in uitersten. Aanvaard dat het net heel normaal is om fouten te maken. Durf te falen! Zakken voor een examen is niet het einde van de wereld – best mogelijk dat je toch nog behoorlijk vlot je diploma haalt.

HULP NODIG?

Heb je hulp nodig om je studiestress beter onder controle te krijgen? Je kan terecht bij de studentenpsychologen of op het monitoraat van je faculteit.

Lees ook

Talenopleidingen zitten weer in de lift

Goed nieuws voor de talenopleidingen: er kiezen weer meer studenten voor de studie van talen, literatuur en cultuur aan de UGent. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers. Na enkele jaren van verminderde interesse, lijkt er een kentering ingezet.

Boekentoren
view

De gouden bloktips van alumnus van het jaar Steven Van Gucht

Nu de examens beginnen kijk je waarschijnlijk niet uit naar de stress, de adrenalinerushes en de occasionele kleine of grote paniekskes. Hoe hou je het hoofd koel de komende weken? We vroegen het aan onze alumnus van het jaar. De man die de voorbije jaren bewezen heeft nooit zijn cool te verliezen: viroloog Steven Van Gucht!

Steven Van Gucht
view

Lang leve leren, want studeren stopt niet na je studies

Wie weet hoe je job er binnen tien jaar uitziet? Sterker: bestaat jouw job dan nog wel? In een maatschappij die razendsnel verandert zijn het moeilijk te beantwoorden vragen. Eén ding is zeker: studeren stopt niet nadat je je diploma behaald hebt. Jarenlang hinkten we in Vlaanderen achterop op vlak van levenslang leren. Gelukkig staan de sterren intussen gunstiger.

levenslang leren
view

Student en vrijwilliger: uit interesse, om bij te leren of om te groeien

Vrijwilligers zetten zich met plezier in voor anderen, naast hun andere dagelijkse bezigheden. Aicha, Leonie en Fien combineren vrijwilligerswerk met hun studies. Alledrie rolden ze er op een andere manier in, maar ze zijn het wel eens over één iets: de meerwaarde van vrijwilligerswerk.

Leonie_durfdenken_cropped
view