Word je sneller verliefd tijdens de zomer?

Liefde

“Summer lovin', had me a blast. Summer lovin', happened so fast.” Danny en Sandy voelden het al in de klassieker Grease: tijdens de zomer hangt de liefde in de lucht. Maar is dat wel echt zo? Worden we sneller verliefd tijdens de zomer? 

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 14 juli 2022. De geïnterviewde werd opnieuw gecontacteerd voor een actuele stand van zaken in juli 2023.

Als we Google mogen geloven, lijkt er alleszins iets te broeien in de zomermaanden. Het aantal opzoekingen over romantische en seksueel getinte onderwerpen piekt dan namelijk.

De wetenschap heeft niet meteen een kant-en-klaar antwoord: “Er is geen onderzoek dat aantoont dat mensen sneller een relatie starten tijdens de zomer”, legt psychologe en UGent-onderzoeker Laura Sels uit. Ze werkt in het Family Lab van de vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de UGent, waar ze zich verdiept in relaties.

Hoe word je verliefd?

Is er dan niets aan van die ‘summer lovin’? Om te begrijpen of de zomer een rol speelt, moeten we eerst kijken naar hoe verliefdheid werkt. “In eerste instantie gaat het om aantrekkingskracht en de zogenoemde ‘reciprocity of liking’”, steekt Laura van wal. “Als je weet dat iemand je leuk vindt, ga je die persoon sowieso ook leuker vinden. Daardoor voel je je op je gemak, omdat je weet dat je aanvaard wordt door die andere persoon.”

“Een andere factor is ‘similarity’: lijkt die persoon op mij? Vooral in het begin van romantische relaties is dat belangrijk. Op dat concept is het tv-programma ‘Blind Getrouwd’ voornamelijk gebaseerd. Ik maak er wel meteen een kanttekening bij, want similariteit draagt niet bij aan relatietevredenheid”.

Je kan dan wel verliefd worden, maar het is nog niet gezegd dat de relatie een succes wordt. Bestaat er überhaupt een succesformule voor een goede relatie? Laura Sels gaat er alvast naar op zoek.  

Ze is psychologe en postdoctoraal onderzoeker aan het Family Lab van de UGent (faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen) en doet er onderzoek naar romantische relaties. 

Laura Sels

Een derde factor is ‘familiarity’. “Hoe vaker je iemand ziet, hoe leuker je die persoon zal vinden. Daarom ontstaan er vaak relaties of romances op de werkvloer.” 

Of je klaar bent voor een relatie speelt natuurlijk ook een rol, benadrukt Laura. “Mensen zeggen altijd dat liefde je ‘overkomt’. In realiteit is het eerder een combinatie van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld ‘reciprocity of liking’, ‘similarity’ en of je je wel degelijk klaar voelt om een relatie te beginnen.” De zomer heeft daarin geen invloed.

Meer sociale activiteiten = meer ontmoetingen

Toch zijn er factoren die wél seizoensgebonden zouden zijn, al blijft dat speculeren. De beschikbaarheid van mogelijke partners bijvoorbeeld. “De dagen zijn langer tijdens de zomer, we doen vaak meer sociale activiteiten en leren zo meer nieuwe mensen kennen. Hoe meer mensen je ontmoet, hoe groter de kans is dat je iemand tegenkomt waarmee het klikt.”

“Mensen zouden ook meer relaxed zijn tijdens de zomer, waardoor ze misschien sneller openstaan om verliefd te worden”, legt Laura uit. “Ook daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Het is speculeren en niet hard te maken.”

“It turned colder, that’s where it ends”, zong Olivia Newton-John. Gelukkig zegt de wetenschap niet dat liefde gebonden is aan temperatuur.

Meer weten over de zomer?

Onze onderzoekers delen hun kennis over enkele zomerse thema’s. Lees over zonnecrème, aanschuiven in festivalrijen, hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur en veel meer.

Lees ook

Hoe (on)gezond is piekeren?

Piekeren doen we allemaal wel eens. Het kan zelfs goed zijn voor onze mentale huishouding, zegt professor Ernst Koster (vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie). Maar het kan ook uit de hand lopen.

Ernst Koster
view

Van denken naar durven: over kansen grijpen en met kleine stapjes je leven veranderen

Stel: je wil iets veranderen in je leven. Stoppen met roken, vermageren, een andere job. Hoe pak je dat aan? “Denken is de eerste stap. Maar je moet vooral durven. Hoe? Door kansen te durven zien en grijpen, of door serendipiteit”, betoogt professor Ann Buysse en decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

Ann Buysse
view

Pakjes geven maakt gelukkiger dan pakjes krijgen

Met de feestdagen breekt er een periode aan van cadeaus uitwisselen. En hoezeer je ook uitkijkt naar het uitpakken ervan, het echte geluk zit niet in wat je krijgt. Professor Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de UGent, is duidelijk: het geven van pakjes maakt ons gelukkiger dan het ontvangen ervan.

cadeau
view

Hersenonderzoek in Rwanda: hoe interageren daders en slachtoffers na de genocide tegen Tutsi’s?

Bijna 30 jaar geleden kende Rwanda een bijzonder bloedige genocide tegen Tutsi’s. Veel daders waren gewone burgers: collega’s, buren, familieleden… Vandaag leven daders en slachtoffers vreedzaam naast elkaar. Hoe zit het met de vooroordelen die ze voelen tegenover elkaar? Kunnen die ooit verminderen in een postgenocide samenleving?

Rwanda hersenonderzoek
view