Word je sneller verliefd tijdens de zomer?

Liefde

“Summer lovin', had me a blast. Summer lovin', happened so fast.” Danny en Sandy voelden het al in de klassieker Grease: tijdens de zomer hangt de liefde in de lucht. Maar is dat wel echt zo? Worden we sneller verliefd tijdens de zomer? 

Als we Google mogen geloven, lijkt er alleszins iets te broeien in de zomermaanden. Het aantal opzoekingen over romantische en seksueel getinte onderwerpen piekt dan namelijk.

De wetenschap heeft niet meteen een kant-en-klaar antwoord: “Er is geen onderzoek dat aantoont dat mensen sneller een relatie starten tijdens de zomer”, legt psychologe en UGent-onderzoeker Laura Sels uit. Ze werkt in het Family Lab van de vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de UGent, waar ze zich verdiept in relaties.

Hoe word je verliefd?

Is er dan niets aan van die ‘summer lovin’? Om te begrijpen of de zomer een rol speelt, moeten we eerst kijken naar hoe verliefdheid werkt. “In eerste instantie gaat het om aantrekkingskracht en de zogenoemde ‘reciprocity of liking’”, steekt Laura van wal. “Als je weet dat iemand je leuk vindt, ga je die persoon sowieso ook leuker vinden. Daardoor voel je je op je gemak, omdat je weet dat je aanvaard wordt door die andere persoon.”

“Een andere factor is ‘similarity’: lijkt die persoon op mij? Vooral in het begin van romantische relaties is dat belangrijk. Op dat concept is het tv-programma ‘Blind Getrouwd’ voornamelijk gebaseerd. Ik maak er wel meteen een kanttekening bij, want similariteit draagt niet bij aan relatietevredenheid”.

Je kan dan wel verliefd worden, maar het is nog niet gezegd dat de relatie een succes wordt. Bestaat er überhaupt een succesformule voor een goede relatie? Laura Sels gaat er alvast naar op zoek.  

Ze is psychologe en postdoctoraal onderzoeker aan het Family Lab van de UGent (faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen) en doet er onderzoek naar romantische relaties. 

Laura Sels

Een derde factor is ‘familiarity’. “Hoe vaker je iemand ziet, hoe leuker je die persoon zal vinden. Daarom ontstaan er vaak relaties of romances op de werkvloer.” 

Of je klaar bent voor een relatie speelt natuurlijk ook een rol, benadrukt Laura. “Mensen zeggen altijd dat liefde je ‘overkomt’. In realiteit is het eerder een combinatie van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld ‘reciprocity of liking’, ‘similarity’ en of je je wel degelijk klaar voelt om een relatie te beginnen.” De zomer heeft daarin geen invloed.

Meer sociale activiteiten = meer ontmoetingen

Toch zijn er factoren die wél seizoensgebonden zouden zijn, al blijft dat speculeren. De beschikbaarheid van mogelijke partners bijvoorbeeld. “De dagen zijn langer tijdens de zomer, we doen vaak meer sociale activiteiten en leren zo meer nieuwe mensen kennen. Hoe meer mensen je ontmoet, hoe groter de kans is dat je iemand tegenkomt waarmee het klikt.”

“Mensen zouden ook meer relaxed zijn tijdens de zomer, waardoor ze misschien sneller openstaan om verliefd te worden”, legt Laura uit. “Ook daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Het is speculeren en niet hard te maken.”

“It turned colder, that’s where it ends”, zong Olivia Newton-John. Gelukkig zegt de wetenschap niet dat liefde gebonden is aan temperatuur.

Zomer 2022

Onze onderzoekers delen hun inzichten over enkele zomerse thema’s. Lees over zonnecrème, aanschuiven in festivalrijen, hoe je de zomer doorkomt zonder zweetgeur, en veel meer.

Lees ook

Hersenonderzoek in Rwanda: hoe vreedzaam zijn burgers na een genocide?

Bijna 30 jaar geleden kende Rwanda een bijzonder bloedige genocide. Daders waren militairen, maar ook gewone burgers: collega’s, buren, familieleden… Vandaag leven die daders en slachtoffers vreedzaam naast elkaar, veronderstellen we. Maar is dat wel zo?

Rwanda hersenonderzoek
view

Serious game versterkt de mentale weerbaarheid bij jongeren

In april 2021 werd Silver gelanceerd: een serious game gericht op het versterken van de geestelijke gezondheid bij jongeren. Ondertussen zijn we een paar maand verder en is Silver genomineerd voor de Belgian Game Awards. We blikken terug én kijken vooruit met Eva De Jaegere, die Silver mee hielp ontwikkelen en onderzocht.

Silver
view

Goede voornemens al aan het opgeven? Zo houd je het toch vol

Meer sporten, gezonder eten en meer sparen. De kans bestaat dat je op 1 januari een gelijkaardig lijstje maakte, maar ondertussen merkt dat het steeds meer bij een voornemen blijft. Dat is niet abnormaal, legt professor Emelien Lauwerier uit. Het goede nieuws: het is nooit te laat om bij te sturen.

header
view

Een complimentje geven is niet zo evident als het lijkt

Een goedbedoeld compliment heeft niet altijd het beoogde effect. Professor Bart Soenens legt uit waar je moet op letten en wat de valkuilen zijn bij het geven ervan.

Complimenten
view