Wat is licht? Dat hangt af van het perspectief!

29 oktober 2021 |

Een eenvoudige vraag met een niet zo eenvoudig antwoord. Of beter: geen eenduidig antwoord. Want wat licht is voor een fysicus, is niet gelijk aan wat het is voor een filosoof. Drie wetenschappers laten hun licht schijnen op licht.

De wereld begrijpen

Voor filosoof Ignaas Devisch doet licht meteen denken aan de Verlichting. “De mens die probeert te begrijpen hoe de wereld werkt en zo de duisternis verdrijft”, zegt hij daarover. Maar, er is ook vuur. Een bron van licht én warmte. “En dat mogen wetenschappers niet vergeten.”

 

Externe video URL
67-33

De bron van leven

Bioloog Matthew Shawkey ziet licht als bron van leven. “Planten gebruiken licht om voedsel te produceren, waarbij ze zuurstof produceren. Zonder zuurstof, geen leven.” Maar het is ook nodig om kleuren te kunnen zien. “Stel je voor dat we geen regenbogen meer zouden kunnen zien…”

 

Externe video URL
67-33

Een golf van informatie

“Voor een fysicus is licht een elektromagnetische golf”, zegt professor Natalie Jachowicz. Dat is het korte verhaal, want licht is ook gewoon een bron van informatie. Dat zelfs van heel erg ver kan komen. “Van de zon of verdere sterren, zelfs uit andere sterrenstelsels.”

 

Externe video URL

Lees ook

Wat doen studentenvertegenwoordigers voor jou?

Saïd Mabrouk

Groenten die hoger mikken: de toekomst van de stadstuinbouw begint in Roeselare

Agrotopia

Bestaand medicijn kan oplossing zijn voor ‘onbehandelbare’ tumoren

Desmoide tumor

Eén richting, meerdere wegen: burgerlijk ingenieur

Brigitte