Experimenteer zelf met licht!

Licht
30 oktober 2021 |

Licht van richting doen veranderen zonder spiegel? Een lichtbron ontrafelen in verschillende kleuren? Of ontdekken waarom de hemel blauw, de zon geel en de wolken wit zijn? Naar aanleiding van het Lichtfestival Gent, legt professor Philippe Smet uit hoe je zelf met licht aan de slag kan!

Speciaal voor alle nieuwsgierige kinderen en hun dito ouders dook lichtprofessor Philippe Smet (faculteit Wetenschappen, vakgroep Vastestofwetenschappen) samen met een cameraploeg in zijn lab. Het resultaat? Drie prikkelende experimenten om zelf mee aan de slag te gaan.

Hoe kan je licht van richting doen veranderen?

Philippe toont je hoe je zelf een lichtbundel uit een laserpointer of fietslampje kan opsluiten in een simpele waterstraal. Gelukt? Dan begrijp je ook hoe licht zich voortbeweegt in de glasvezelkabels die onder meer voor supersnel internet gebruikt worden.

Externe video URL
67-33

Hoe kan je zien welke kleuren aanwezig zijn in licht?

Maak zelf een spectroscoop uit een eenvoudige kartonnen buis en een oude cd. Richt je spectroscoop op een tl-lamp, led-lamp, oude gloeilamp of vuur, en ontdek uit welke kleuren die lichtbronnen bestaan! Wist je dat sterrenkundigen net zo'n toestel gebruiken - alleen een beetje ingewikkelder - om het licht van sterren en sterrenstelsels te ontleden?

Externe video URL
67-33

Waarom is de lucht blauw en de wolken wit?

Als je in de ruimte naar de zon kijkt, ziet die er wit uit. Hier op aarde, onder de dampkring, is dat geel, en 's avonds zelfs oranje-rood. Het blauwe licht is weg, verstrooid over de hemel. Met water, melk en een led-fietslichtje kunnen we dat effect zelf nabootsen!

Externe video URL
67-33
Wil je je brein nog meer verlichten?

Ontdek ook Philippe's weetjes over licht: hoe je licht kan vastpakken en maken, of er onzichtbaar licht bestaat, of we kunnen leven zonder licht, ... en meer!

Lees ook

Wat doen studentenvertegenwoordigers voor jou?

Saïd Mabrouk

Groenten die hoger mikken: de toekomst van de stadstuinbouw begint in Roeselare

Agrotopia

Bestaand medicijn kan oplossing zijn voor ‘onbehandelbare’ tumoren

Desmoide tumor

Eén richting, meerdere wegen: burgerlijk ingenieur

Brigitte