Kiezen we straks zelf wat bedrijven over ons weten en bijhouden?

Social Media

Grote bedrijven weten meer over ons dan onze eigen moeder. Het massaal verzamelen, bijhouden en gebruiken van onze online data is gemeengoed geworden. In die mate dat we de controle over die data kwijt zijn. Daar wil het Solid-project verandering in brengen. Met als ambitie: een hervorming van het world wide web.

Niemand minder dan Tim Berners-Lee, de grondlegger van het web, kwam met het ambitieuze idee voor Solid op de proppen. Concreet moet dat softwareplatform het web ‘hervormen’, door de gebruiker zelf te laten beslissen over welke data hij of zij prijsgeeft. UGent-professor Ruben Verborgh helpt Tim met de technologische uitwerking van het project. Hij legt ons uit wat Solid precies is en hoe het ons leven kan veranderen.

Wat is Solid?

"Solid is een manier om controle te nemen over onze eigen data. Vandaag leven we in een wereld vol big data, maar wij willen naar een systeem dat werkt met linked data. Dat betekent dat mensen en bedrijven zelf hun eigen data beheren. Dan kies je zelf waar, wanneer en voor wie je die informatie ter beschikking stelt."

"Op middellange termijn willen we elke Vlaming een eigen datakluis geven. Je kan dat vergelijken met een bank waarop je geld hebt staan, maar dan een bank met je gegevens. Of je geld nu bij BNP Paribas zit of bij ING, dat maakt niet uit. Je kan in elke winkel betalen met je bankkaart. Zo zou dat ook met data zijn: je kan altijd en overal kiezen met wie je gegevens linkt of deelt."

Waarom is die hervorming zo belangrijk?

"Vandaag verzamelen bedrijven alles wat ze over je kunnen vinden. Hoe meer hoe beter. Dat is typisch voor een wereld vol big data. Er is een echte ratrace naar data. Maar heel veel van de informatie die bedrijven verzamelen, is niet relevant voor hen. Anderzijds gaat heel veel kostbare informatie verloren omdat we haar niet goed bijhouden. Denk maar aan adreswijzigingen, bijvoorbeeld. Nu moet je die telkens opnieuw doorgeven, en dan nog komt je oude adres wel eens bovendrijven. Bovendien botsen bedrijven meer en meer tegen de limieten van de privacy. We kunnen nu twee richtingen uit: het bestaande systeem opfrissen of een volledig nieuw systeem implementeren. Wij denken dat Vlaanderen klaar is voor het laatste."

Wat betekent dat voor de economie?

“We leven in een datagedreven economie dus je hebt sowieso data nodig om het systeem te laten draaien. Belangrijk is dat je die data niet zomaar mag oppotten en laten verroesten. Er is heel veel data beschikbaar, maar je moet ze ook gebruiken. Eigenlijk kan je het vergelijken met aardolie. Nieuwe olie kan je in vaten steken om bij te houden. Maar dat is niet de bedoeling: olie moet stromen. Ze dient om motoren te laten draaien."

Ruben Verborgh
33-67

"Kleine en middelgrote bedrijven beschikken over te weinig data om te kunnen innoveren. Zij moeten data kopen van grotere bedrijven, en dat is niet altijd mogelijk. Stel bijvoorbeeld dat je een AI-startup hebt en je ontwikkelt een tool om jobs te vinden voor een bepaald persoon. Begin daar maar eens aan zonder data. Het eerste wat je dus doet, is data verzamelen. Pas dan kan je beginnen. Maar wat als mensen die een job zoeken, bereid zijn bepaalde data te delen met dat bedrijf? Dan hoef jij je daar alvast niet mee bezig te houden en kan je je focussen op je kerntaak. Daarom zeggen wij: stop de datarace. Geef mensen zelf controle zodat bedrijven zich kunnen richten op innovatie. Zo krijgen alle bedrijven, klein of groot, een volwaardige kans op de markt."

Hoe kan je Solid implementeren in het dagelijkse leven?

"Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Je hebt een aantal factoren nodig om zoiets te laten werken. Naar die factoren voeren wij bij de UGent onderzoek. Mijn team onderzoekt de technologische kant van het verhaal. Hoe kan je ervoor zorgen dat iedereen over zo’n datakluis beschikt? En hoe gaat dat praktisch werken?"

"Daarnaast is er het onderzoeksteam van Lieven De Marez, dat zich buigt over het sociale hoofdstuk. Is de Vlaming er klaar voor? Hoe kunnen we iedereen aan de slag laten gaan met die nieuwe technologie? Ten slotte is er ook het legale luikje dat aan de UGent onderzocht wordt: hoe gaan we om met persoonlijke data? Waar stopt de technologie en waar begint het juridische vraagstuk?"

Ruben Verborgh is professor gedecentraliseerde webtechnologie aan het IDLab van de UGent en imec. Hij zal nooit de wijze raad van de rector vergeten: “Iedere onderzoeker heeft het recht om met het hoofd tegen de muur aan te lopen.”

Externe video URL

Lees ook

Gentse tool kan 100 miljoen kinderen wereldwijd helpen om te leren coderen

Elk kind aan het coderen krijgen, dat is de gedeelde missie van enkele UGent-onderzoekers en het leerplatform FTRPRF. Samen ontwikkelden ze met de steun van VLAIO een digitale co-teacher voor de populaire programmeertaal Scratch.

Groepsfoto van de 4 ontwikkelaars van Coach Codi
view

Nieuwe technologieën zetten mensenrechten onder druk

Zo goed als alle verdragen rond mensenrechten zijn een pak ouder dan de moderne technologieën die ons leven vandaag beïnvloeden. Die rechten komen onder druk te staan, vooral door grote techbedrijven. Professoren Ruben Verborgh en Eva Lievens pleiten voor een nieuwe mindset: “We moeten eerst nadenken wat voor maatschappij we willen. Pas dan kunnen we technologie bouwen die dat kan realiseren, niet omgekeerd.”

Mensenrechten
view

Hoe vrijetijdsproject Dodona uitgroeide tot hét platform om te leren programmeren

Wat computerlessen zijn geweest voor de huidige dertigers en twintigers, is programmeren voor de jongere generaties. Het wordt even standaard in hun curriculum als taal en wiskunde. Alleen is de weg ernaartoe nog wat hobbelig. Dodona, het project van Peter Dawyndt en Bart Mesuere, kan mee het pad effenen.

Dodona
view

Elisabeth en Rune willen buurtbewoners samenbrengen op interactief speelplein

Technologische oplossingen bedenken om lokale gemeenschappen sterker te maken, dat is de uitdaging van de Solve for Tomorrow ideeënwedstrijd van Samsung Electronics. Elisabeth en Rune wonnen begin mei de Belgische voorronde en trekken binnenkort naar de Europese finale met hun GameYard.

GameYard
view