Een hart voor dieren en een olifantenvel: medewerkers van de Dierenkliniek over hun job

Dierenkliniek UGent

Om in de Dierenkliniek Kleine Huisdieren te werken, moet je een groot hart voor dieren hebben. “Als ik een dier kan helpen beter te worden en het terug kan geven aan het baasje, is mijn dag goed”, klinkt het bij dierenartsassistente Stephanie Stockman en studente diergeneeskunde Fleur Manssens. “Maar het loopt niet altijd vrolijk af.”

“De band die je met sommige dieren opbouwt, is met niets te vergelijken”

Stephanie Stockman is dierenartsassistente in de hospitalisatieafdeling van de kliniek Kleine Huisdieren van de UGent. Ze stapte drie jaar geleden over van een dierenartspraktijk naar de dierenkliniek.

“Ik heb niet veel nodig om gelukkig naar huis te gaan”, vertelt ze enthousiast. “Ik durf het zelfs omgekeerd stellen: er moet al veel gebeuren voor ik óngelukkig naar huis ga. Deze job is op mijn lijf geschreven. Ik vind het fantastisch om dieren te helpen beter te worden. Ik denk dat je die passie wel moet hebben om hier te werken.”

Stephanie
67-33

En die passie heeft Stephanie al lang. “Als kind wist ik al dat ik later iets met dieren wilde doen. Van zodra ik kon lopen, kon je me vinden tussen de schapen en de kippen en ik heb mijn ouders gesmeekt om een hond of kat. Dat ik nu elke dag met dieren mag werken, is een droom die uitkomt. Ik weet niet wat ik anders met mijn leven zou gedaan hebben”, lacht ze.

“Maar we zien ook schrijnende dingen. Een tijd geleden verbleef een jonge Stafford hier drie maanden nadat die verschillende breuken had opgelopen. Toen uit de röntgenfoto’s bleek dat het beestje ook oudere breuken had en de eigenaars een raar verhaal vertelden, hebben we de dierenbescherming gecontacteerd.”

“Het is een verhaal dat in de kleren blijft hangen”, zucht Stephanie. “In afwachting van het proces bleef het hondje bij ons. We zagen het opgroeien en beter worden. Iedereen die hier werkt, kwam regelmatig kijken hoe het ermee ging. Zo bouw je echt een band op. Uiteindelijk is het hondje geadopteerd door een van de medewerkers.”

Fleur

“De dieren knuffelen is belangrijk voor hun genezing (en fijn om te doen)”

Fleur Manssens is studente Diergeneeskunde aan de UGent. Samen met haar tweelingzus Laure zit ze in haar tweede masterjaar en heeft ze al heel wat ervaring in de kliniek opgedaan.

Toen mijn zus en ik nog heel jong waren, zagen we een gewonde duif aan de kant van de weg liggen. Onze papa stopte meteen de auto en zonder twijfelen namen we het mee naar het dichtstbijzijnde vogelcentrum voor verzorging. Je kan dus wel zeggen dat dieren helpen er van kleins af in zit”, lacht Fleur.

33-67

Maar een passie voor dieren alleen is niet genoeg. “Je moet er wat voor over hebben. Niet alleen omdat de studies pittig zijn. Vakken als anatomie en biochemie zijn allesbehalve simpel”, vertelt ze. “Het is ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms kan je zo hard je best doen om dieren beter te maken, maar komen ze er niet door. Daar moet je mee leren omgaan.”

Op die momenten bestaat er gelukkig zoiets als TLC. “Dat staat voor ‘tender loving care’ en wil letterlijk zeggen dat je dieren zorg, aandacht en liefde geeft. Een supersociale kat die na een operatie een hele dag in een apart hokje zit, moet even wat liefde en knuffels krijgen. Het is bovendien ook wetenschappelijk bewezen dat knuffelen helpt bij hun genezing.”

SAMEN HELPEN WE DE HONDEN & KATTEN IN ONZE DIERENKLINIEK

De Dierenkliniek Kleine Huisdieren wordt gerenoveerd om ook in de toekomst de beste zorg te kunnen blijven geven. Om dat te kunnen financieren, hebben we hulp nodig.

Heb jij net als Stephanie en Fleur een grote passie voor dieren en wil jij ook je steentje bijdragen? Dan kan je zelf een inzamelactie opzetten, een gift doen of een actie steunen.

Lees ook

“Als we in 2050 negen miljard mensen willen voeden, zal dat uit de zee moeten komen”

Mariene bioloog en professor-emeritus Patrick Sorgeloos gaf de voorbije decennia vorm aan de moderne aquacultuur. Als zijn carrière hem één ding duidelijk gemaakt heeft, dan is het dat er een cruciale rol weggelegd is voor de aquacultuur om voedselzekerheid te blijven garanderen. 

Patrick Sorgeloos
view

Testament maakt het verschil bij kinderen met motorische ontwikkelingsstoornis

Ooit al gehoord van DCD? Bijna één op de vier huisartsen alvast niet. Nochtans komt het vaak voor en is een vroege detectie noodzakelijk om de impact te beperken. Dankzij het geld van een testament zetten UGent-onderzoekers de aandoening nu op de kaart.

DCD
view

Biedt stoelgang een behandeling voor parkinson?

Een recente studie naar de ziekte van Parkinson toont aan dat een stoelgangtransplantatie een waardevolle nieuwe behandeling kan zijn. “Het biedt een potentieel veilige, doeltreffende en kostenefficiënte manier om de symptomen en de levenskwaliteit van miljoenen mensen te verbeteren. Een ‘bacteriepil’ zou de stoelgangtransplantatie misschien wel vervangen. Maar er is meer onderzoek nodig.”

Professor Vandenbroucke en Santens
view

Erfenis voor meer vrouwelijke wetenschappers

Vrouwen ontwikkelen en ontdekken al eeuwen baanbrekende dingen. Toch krijgen zij daar amper erkenning voor. Dat moet anders, vond een anonieme vrouwelijke wetenschapper. Ze schonk een deel van haar erfenis aan de onderzoeksgroep van professor Frank Verstraete met als doel vernieuwend onderzoek door vrouwen te stimuleren.

Vrouwelijke wetenschappers
view