De UGent gaat voor 'Denk Durven'

Campus Dunant
08 februari 2023 |

Alles begint bij denken. Dat zeggen we al jaren – het credo van de Universiteit Gent is dan ook ‘Durf Denken’. Maar dat is pas het halve werk. Ons denken heeft meer dan ooit durf nodig. Lef, hoop, idealisme. De UGent moedigt iedereen aan om de stap te zetten van denken naar durven én doen.

Ons denken heeft durf nodig

We leven in uitdagende tijden. De heersende mechanismen en denkpatronen worden meer dan ooit in vraag gesteld. De samenleving, waaronder veel jongeren, ligt wakker van grote maatschappelijke vraagstukken zoals de stijgende levenskost, klimaatverandering... Maar denken is maar het halve werk. Terwijl er ook meer dan ooit nood is aan doen.

We lanceren daarom een pleidooi voor meer durf. Lef. Hoop. Idealisme. En een gezonde portie tegendraadsheid.

De UGent verandert haar credo tijdelijk van ‘Durf Denken’ naar ‘Denk Durven’.

Binnen en buiten de universiteit

De UGent is een thuishaven voor durfdenkers en dwarsliggers. Met deze symbolische actie nodigen we in de eerste plaats onze studenten, medewerkers en alumni uit om kritisch denken om te zetten in kritische daden.

Ook daarbuiten willen we iedereen aanmoedigen: leg een gezonde portie durf aan de dag en help de samenleving groeien. We brengen die boodschap vanaf 13 februari in het straatbeeld, op onze campussen en via sociale media.

Externe video URL

Laat je inspireren op de alumnidag

Denken én durven, dat doe je je hele leven lang. Op zondag 26 maart nodigt de UGent alle afgestudeerden uit voor de allereerste UGent-alumnidag. Een niet te missen dag voor UGent-alumni, familie en vrienden.

Kom nog eens de sfeer opsnuiven in je oude auditorium, pik een les mee van je favoriete prof, volg een workshop met bekende alumni of neem deel aan één van de gezins- of kinderactiviteiten.

We inspireren je ook om de stap te zetten van denken naar durven én doen, onder andere met live tips van psycholoog en decaan Ann Buysse en technologie-ondernemer en auteur Peter Hinssen.

Een greep uit het programma:

  • Catherine De Bolle (UGent-alumnus van het jaar 2023 en Europol-hoofd) vertelt over de uitdagende strijd tegen cybercriminaliteit
  • Moet je elke dag een verse onderbroek aantrekken? Voelen mannen zich sneller zieker dan vrouwen? Ons panel van wetenschappers geeft op al je vragen een wetenschappelijk antwoord
  • Volg een skateworkshop met olympisch skateboarder (en UGent-studente!) Lore Bruggeman
  • Bekende UGent’ers zoals Rika Ponnet en Walter Van Steenbrugge delen hun belangrijkste inzicht in 10 minuten
  • Maak samen met je kinderen je eigen in-vitroplantje, handcrème of kombuchakunst

Bereid je in elk geval voor op een flinke portie nostalgie! Inclusief een legendarische Brugspaghetti voor de fans. Bekijk het volledige programma op alumnidag.ugent.be.

Alumnidag