Biowetenschappen: één richting, meerdere wegen

Biowetenschappen
03 June 2025 |

Gebeten door de wetenschap, maar dan wel met een praktijkgerichte aanpak: dé reden waarom deze drie alumni voor de richting biowetenschappen kozen. Deze industrieel ingenieurs volgden alle drie een andere afstudeerrichting. De ene staat landbouwers bij, nummer twee werkt rond duurzame waterinstallaties en de derde bleef bij zijn grote liefde: bakken.

Auke Godts (Industrieel Ingenieur Biochemie) 

Wat is je huidige job? 

“Ik werk nu een half jaar als procesingenieur bij Nuoro in Heist-op-den-Berg, een ingenieurscoöperatie die focust op waterzuivering, waterhergebruik en groene energie. Nuoro doet consultancy en studies, daarnaast bouwen en ondersteunen we ook zelf waterbehandelingen en groene-energietoepassingen.”

Wat doe je dan precies?

“Ontwerp, labotesten, werfbegeleiding, leidingen en installaties uittesten en in dienst nemen… Heel divers, dus. Nu werk ik bijvoorbeeld aan de waterbehandelingsinstallatie van een brouwerij. Eerder dit jaar deed ik de werfopvolging van een stoomtoepassing op een site in Luik en was ik constant buiten aan de slag. Ik hou wel van die grote variatie en van het feit dat ik projecten van A tot Z mag uitwerken.” 

Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit?

“Meestal begint die met een koffietje onder collega’s. We zijn met twaalf en gezelligheid is belangrijk. Ook rustig lunchen met z’n allen is heilig voor ons. Daarnaast discussiëren we veel, bijvoorbeeld over hoe onze installaties in elkaar moeten zitten. De laatste tijd sta ik nauw in contact met leveranciers: mailen, bellen, prijzen aanvragen voor onderdelen die we nodig hebben, van alles en nog wat. Ook met onze 3D-tekenaar overleg ik heel regelmatig om zijn voortgang op te volgen.” 

Wist je al lang dat je deze richting uit wilde?

“In het middelbaar had ik nog geen flauw idee van wat ik wilde doen. Ik wist alleen dat biologie, fysica en chemie me boeien en dat ik er goed in ben. Toen ik aan de UGent afstudeerde, wou ik de wereld beter en duurzamer maken. Mijn bachelorproef en thesis gingen over waterzuivering, dus dat was al een eerste stap in die richting.”

Auke Godts

Auke: "In het middelbaar had ik nog geen flauw idee van wat ik wilde doen. Ik wist alleen dat biologie, fysica en chemie me boeien en dat ik er goed in ben."

67-33

Wat gaf de doorslag om voor deze opleiding te kiezen?

“Omdat ik zo twijfelde, leek dit me een goede richting want je kunt heel veel kanten uit. Tijdens de opleiding werden mijn interesses steeds specifieker dankzij de uiteenlopende vakken. Je proeft van veel dingen en merkt op die manier wat je het best ligt. Mijn vorige job was bij Mouterij Albert, die deel uitmaakt van de Alken Maes / Heineken groep. Je kan dus perfect in verschillende sectoren terecht met deze opleiding.”

Welke rol speelt je opleiding vandaag?

“De ingenieursopleiding gaf me een nieuwe denkwijze. Ik kijk nu meer oplossingsgericht en zoek continu naar andere mogelijkheden, andere manieren om een probleem aan te pakken. Je krijgt ook heel veel toepassingen mee in de opleiding, je pikt van alles op dat je in je rugzakje mee kan nemen. Op sociale media volg ik nog veel van mijn studiegenoten; het is boeiend om te zien hoe verschillend onze paden nu zijn.”

Renaat Van de Walle (Industrieel Ingenieur Voedingsindustrie)

Wat is je huidige job? 

“Ik werk sinds 11 maanden als productie-ingenieur bij Vandemoortele in Eeklo. Wij produceren allerlei soorten koffiekoeken voor verschillende leveranciers.”

Wat doe je dan precies?

“Samen met een supervisor volg ik de productie op. Is er een probleem, dan zoek ik uit wat de oorzaak is en hoe we het kunnen oplossen. Daarnaast werk ik onder andere rond digitalisering en voer verbeteringen voor onze productiemedewerkers uit. Ik werk ook rond veiligheid en kwaliteit. Mijn takenpakket is dus vrij breed. Voor ik hier begon, bestond deze job niet, dus het is zowel voor het bedrijf als voor mij een zoektocht.”

Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit?

“’s Morgens informeer ik hoe de nacht verlopen is en bekijk ik eventuele issues van de afgelopen 24 uur. Dat doe ik samen met de supervisor en collega’s van de productie, technische dienst, kwaliteit, veiligheid… Vervolgens leid ik de dagelijkse operationele meeting om 10 uur. Daarin gaat het bijvoorbeeld over hoeveel volume we hebben kunnen produceren en met welke problemen we te kampen hadden. De rest van mijn werkdag verloopt eerder projectmatig, ad hoc dus. Meestal zijn er best wel wat meetings ingepland.”

Renaat Van de Walle

Renaat: "De opleiding geeft je een heel goede basis die je meteen in de praktijk kan brengen."

67-33

Wist je al lang dat je deze richting uit wilde?

“Dat niet, wel dat ik in de voedingssector wilde werken. Als kind al was ik in de ban van bakken en koken. Op mijn twaalfde wilde ik een bakkersopleiding volgen. Mijn ouders hebben dat een beetje getemperd toen, omdat ze bang waren dat ik het snel beu zou zijn. Het is dan wetenschappen geworden, waar ik achteraf heel blij om ben. Ik deed als student een vakantiejob bij Lotus Bakeries, volgde er stage en kon er, nadat ik afstudeerde, meteen aan de slag. Dit is dus mijn tweede job.” 

Wat gaf de doorslag om voor deze opleiding te kiezen?

“Na het middelbaar heb ik eerst een jaar bio-ingenieur gestudeerd. Ik wist sowieso al welke richting ik uit wilde en heb niet lang moeten nadenken voor ik switchte naar biowetenschappen. De opleiding geeft je een heel goede basis die je meteen in de praktijk kan brengen. Het is een fijne, aangename studie met een goed evenwicht tussen lessen en praktijk. Plus: het is kleinschaliger dan bijvoorbeeld bio-ingenieur. Mijn specialisatie telde amper 25 studenten.”

Welke rol speelt je opleiding vandaag?

“De termen die je leert, de kennis rond het microbiologische of hygiëne… Het blijft relevant, of je nu rond kwaliteit werkt of productie-ingenieur bent.”

Daan Rooms (Industrieel Ingenieur Land- en Tuinbouwkunde)

Wat is je huidige job?

“Technisch-commercieel vertegenwoordiger bij Sanac in Wervik, een merk uit de Arvesta-groep. We doen de distributie en verkoop van onder andere meststoffen en toebehoren voor landbouwers. Mijn focus ligt op gewasbeschermingsmiddelen voor de akkerbouw, met uien als hoofdteelt.”

Wat doe je dan precies?

“Ik ben veel op de baan in Oost- en West-Vlaanderen, waar ik de teelt van verschillende landbouwers opvolg. Mijn job is namelijk niet alleen verkopen, maar ook advies op maat bieden. Enorm belangrijk, want de regelgeving en adviezen evolueren razendsnel. Ik zorg ervoor dat hun teelten vrij zijn van ziekten, plagen en onkruid, geef raad over wanneer ze het best schoffelen of sproeien, hoe ze periodes van droogte doorkomen… Als een teelt mislukt, til ik daar zelf ook zwaar aan. Het wederzijdse vertrouwen tussen de klant en mij is dan ook wat ik het meest waardeer in mijn job.”

Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit?

“Dat hangt heel erg van het seizoen af. In het voorjaar cross ik van het ene veld naar het andere, want er wordt veel gezaaid en geplant. Vanmorgen vroeg heb ik een halfuurtje aan mijn thuisbureau gewerkt om mails te beantwoorden en bestellingen door te geven. De rest van de dag zie ik klanten en ik zal wellicht niet al te vroeg thuiskomen. In de winter is er meer tijd voor meetings, onder andere met onze leveranciers. Dat zijn bijvoorbeeld grote chemiebedrijven zoals Bayer.”

Daan Rooms

Daan: "In mijn studie leerde ik probleemoplossend te denken, wat nu enorm belangrijk is."

67-33

Wist je al lang dat je deze richting uit wilde?

“Mijn ouders hebben een landbouwbedrijf, dus ja. In het vierde jaar van mijn studie kregen we het vak gewasbescherming. Dat boeide me enorm. Thuis kwamen er ook vertegenwoordigers langs, onder andere van Sanac, en ik herinner me dat ik vroeger al geboeid meeluisterde. Het feit dat ik uit een landbouwgezin kom en de stiel ken, is nu een enorm voordeel.”

Wat gaf de doorslag om voor deze opleiding te kiezen?

“In het middelbaar volgde ik wetenschappen-wiskunde en ik zocht een studie rond wetenschappen en landbouw. Bio-ingenieur zou voor mij te theoretisch zijn, dacht ik. Ik bezocht een infodag en voelde me meteen aangesproken.”

Welke rol speelt je opleiding vandaag?

“Een enorm grote, want ik heb er elke dag nog iets aan. In mijn studie leerde ik probleemoplossend te denken, wat nu enorm belangrijk is. Het is een nuttige studie omdat de focus op de praktijk ligt. Alleen met al die uren wiskunde doe ik nog weinig (lacht). De bedrijfsbezoeken vond ik het fijnste onderdeel. Ik heb dit jaar trouwens zelf een groep laatstejaarsstudenten mogen rondleiden.”

 

 

Read also

Bio-ingenieur: één richting, meerdere wegen

Charlotte Matthys

Vanuit een brede interesse in wetenschap kozen ze voor de richting bio-ingenieur, maar waar bracht die keuze hen uiteindelijk? De ene verduurzaamt alle mogelijke bedrijven, terwijl de andere premium alcoholvrije dranken ontwikkelt. Wannes, Laurens, Rik en Charlotte - vier boeiende verhalen over hoe één opleiding leidt tot verrassende carrières.

Read more

Read also

Ghent University Alumnus of the year Stefan Hertmans: "University has emancipated me"

Acclaimed author, essayist and poet Stefan Hertmans has strong ties to Ghent University as an alumnus, and later as a doctoral student and guest lecturer. To this day, academic research has played a key role in his work, and the foundations for this were laid at Ghent University. "My philosophical education has been essential in my thinking. The university has given me the ability to see a form of truth in doubt."

Stefan Hertmans
view

Ghent University Alumnus of the Year: who were the previous laureates?

The Ghent University Alumnus of the Year award is still a recent tradition at Ghent University, but one that is here to stay. Because Ghent University wouldn't be Ghent University without our alumni, we honour one former student who has made special achievements each year. So which alumni received the award in the past?

Alumnus van het jaar
view

Alumna Margo lives and works in the US: what America did she wake up to?

In 2012 Margo Vansynghel obtained a master’s degree in art history from Ghent University. Today she works as an ‘Arts Economy Reporter’ for The Seattle Times. What are her thoughts on the outcome of the US presidential elections?

Margo Vansynghel
view

Alumnus Zhong is an entrepreneur in the US: what America did he wake up to?

Zhong divides his time between London and New York as he runs the unicorn Deliverect, a start-up valued at over $1 billion. What are his thoughts on the outcome of the US presidential elections?

Zhong
view