Jacques Rogge, Olympische atleet en UGent-professor die het tot IOC-voorzitter schopte

Jacques Rogge
31 augustus 2021 |

Jacques Rogge is op 29 augustus 2021 op 79-jarige leeftijd overleden. Bij het brede publiek was hij vooral bekend als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Aan de UGent was hij gekend als professor in de sportgeneeskunde en eredoctor.

‘Jacky’ Rogge werd in 1942 geboren in Gent. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit Gent, waarna hij een doctor in de geneeskunde en een licentiaat in de sportgeneeskunde behaalde. Nadien ging hij aan de slag als orthopedisch chirurg in het Gentse ziekenhuis Maria Middelares. In diezelfde periode doceerde hij ook aan de UGent en aan de VUB.

UGent’er

Hoewel hij vooral bekend is geworden als voorzitter van het IOC, heeft hij ook aan de UGent een grote indruk nagelaten. In 2002 ontving Rogge er een eredoctoraat. Hij werd geloofd om de unieke combinatie als wetenschappelijk onderlegd arts, opmerkelijk sportman en internationaal manager.

“Ook nadat hij in 1972 in het kader van zijn scriptie voor de opleiding Sportgeneeskunde onderzoek verrichtte naar de spierwerking tijdens zeilen, bleef sportgerelateerd onderzoek hem nauw aan het hart liggen. Hij erkende ten volle de voordelen van fysieke activiteit voor de gezondheid en was een voorvechter voor de organisatie van lichamelijke opvoeding en sport voor iedereen. We verliezen een échte pionier maar we zijn immens trots om nog dagelijks onder zijn naam te mogen werken” klinkt het bij de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen UGent.

In 2015 werd onder impuls van toenmalig rector Paul Van Cauwenberge het nieuwe, state-of-the-art onderzoekslabo ‘The Sports Science Laboratory - Jacques Rogge’ geopend, waar zowel fundamenteel als toegepast sportwetenschappelijk onderzoek op topniveau wordt gedaan.

“Hij was niet alleen een zeer goede chirurg. Hij bleef ook alle wetenschappelijke evoluties binnen het vak nauwgezet volgen”, vertelt oud-rector Paul Van Cauwenberge, die hem goed heeft gekend. “Het is dan ook meer dan normaal dat het labo naar hem werd genoemd.”

Van Cauwenberge kende Rogge al sinds hun studententijd.

“We hebben samen gestudeerd, maar ik ben een paar jaar jonger. Ik heb heel zijn carrière, als dokter, docent, sportman en voorzitter van het IOC van dichtbij gevolgd”, vertelt Van Cauwenberge. “Ik stond altijd versteld hoe hij die dingen kon combineren.” Maar ook als mens was hij uniek, vertelt de oud-rector. “Jacques was een uitzonderlijke man. Ik denk niet dat er veel waren zoals hij. Het was een mens die aantrok, die veel succes had en hard werkte.”

Jacques Rogge leende zijn ook naam aan de Olympische leerstoel ‘Henri de Baillet Latour – Jacques Rogge’, waardoor binnen de UGent een succesvolle onderzoekslijn naar ethiek in de sport werd opgestart.

Jacques Rogge

Van sportman tot sportbaas

Voor het grote publiek werd hij bekend in 2001, toen hij een van de topfiguren in de sportwereld werd, als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Een functie die hij tot 2013 zou bekleden. Onder zijn bewind sloeg het IOC een nieuwe weg in. Rogge trad hard op tegen doping, waar hij voor nultolerantie pleitte. Hij heeft zijn bijnaam ‘Mister Clean’ dan ook niet gestolen.

Rogge was geen onbekende in de sportwereld. ‘Jacky’ nam verschillende keren deel aan het zeilen in de Finnklasse bij de Olympische Spelen. De eerste keer in 1968 in Mexico, later tijdens de Spelen van 1968 in München en uiteindelijk tijdens de Spelen van 1976 in Montreal. Hoewel er geen Olympische medaille in zat voor Rogge, werd hij als zeiler wel zestien keer Belgisch kampioen en één keer wereldkampioen.

Zijn passie voor sport ging verder dan enkel zeilen. Hij speelde rugby bij ‘Gent Rugby Football Club’, dat hij mee oprichtte. Rogge bleek ook een rugbytalent en werd zelfs tien keer geselecteerd voor het Belgische rugbyteam.

Adellijke titel(s)

Voor zijn verwezenlijkingen kreeg Rogge zowel in eigen land als in het buitenland veel aanzien. In 1993 werd hij tot ridder geslagen. In 2013 kreeg hij van koning Filip de titel van graaf voor zijn geleverde prestaties. Een jaar later kreeg hij ook in Groot-Brittannië de adellijke titel van ridder.

Lees ook

UGent-onderzoekers ondersteunen Olympische pisterenners: optimaal presteren dankzij sensoren en AI

Als de Belgische baanwielrenners op de komende Olympische Spelen naar een medaille knallen, dan is dat niet enkel het resultaat van topsport, maar ook van toponderzoek. Een groep onderzoekers van het IDLab van UGent-imec ondersteunt onze pisterenners met behulp van artificiële intelligentie (AI).

Wielerpiste
view

Sportpsycholoog Els Snauwaert begeleidt atleten op de Olympische Spelen: “Ook topsporters kunnen onzeker zijn”

De mentale gezondheid van sporters stond nooit eerder zo hard in de belangstelling. Sportpsycholoog en UGent-alumna Els Snauwaert gaat binnenkort naar de Olympische Spelen in Parijs om de Belgische sporters in het zeilen, roeien, gewichtheffen en atletiek te begeleiden.

Olympische Spelen
view

Gents docolab jaagt mee op doping tijdens Olympische Spelen

De dopingcontroles tijdens de komende Olympische en Paralympische Spelen hebben ook een Gents randje. Het dopingcontrolelab van de UGent, kortweg DoCoLab, stuurt een team onderzoekers naar Parijs om de vele duizenden stalen te helpen controleren. Een van hen is Peter Van Eenoo, hoofd van het lab, professor en koersfan: “Veel vrije tijd zullen we niet hebben, maar ik hoop toch iets van het wielrennen te kunnen meepikken (lacht).”

Peter Van Eenoo
view

Hoe nieuwe hockeybal duizenden liter water per wedstrijd bespaart

Jaarlijks zijn er miljoenen liter water nodig om op één bewaterd hockeyveld te spelen. Dat maakt de sport duur, niet duurzaam en ontoegankelijk. Een uitdaging voor professor Dagmar D’hooge en zijn team van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Hockeybal
view