20 van 2020: Yanis vond de liefde, dankzij corona

Yanis Peeters
14 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Voor Yanis Peters was 2020 het jaar van de liefde: eindelijk gestart aan de UGent met de opleiding wiskunde, zijn grote passie. En hij vond ook echt de liefde, corona bracht hem en zijn vriendin samen.

Wat was voor jou 2020?

“2020 was voor mij het jaar waarin ik aan de UGent begon. Ik zit in mijn eerste bachelor wiskunde. De omstandigheden waren allesbehalve optimaal, maar ik maak er het beste van. Ik merk dat mensen in mijn omgeving het zwaarder hebben. Ik prijs me gelukkig, want ik was er op veel manieren op voorbereid. Ik heb twee schermen, een rustige werkomgeving, goed internet… Dat is niet voor iedereen evident. Ik vind mijn richting bovendien heel interessant. De vakken liggen mij allemaal en ik kan me goed concentreren. Eindelijk enkel wiskunde. Tijdens de lockdowns bleef ik in contact met mijn vrienden via Discord. Dat is niet hetzelfde als wanneer je elkaar echt kan zien, maar het helpt. Gelukkig hadden we op het einde van het middelbaar een proclamatie en een echt afscheid met mijn klasgenoten.”

ZET JOUW BESTE WENSEN OP DE BOEKENTOREN

Het voorbije jaar was ongewoon, maar ook een jaar boordevol warmte. We steunden elkaar en deelden lief en leed. Dit is jouw kans om iedereen te bedanken die voor jou klaar stond. Niet zomaar, maar met jouw beste wensen virtueel geprojecteerd op de Boekentoren.

Op welke prestatie ben je het meest trots van het afgelopen jaar?

“Op mijn proclamatie kreeg ik de prijs van de wiskunde. Ik wist toen al dat ik wiskunde wilde gaan studeren, dus die prijs was de kers op de taart. Daarnaast ben ik ook heel trots dat ik mijn vriendin dit jaar heb leren kennen. Eigenlijk heb ik dat aan corona te danken! Ik kende haar al heel lang van de muziekschool, maar de lockdown heeft ons dichter bij elkaar gebracht. We hebben veel troost en gezelschap bij elkaar gevonden. Zelf zat ze thuis met klierkoorts, waardoor we lange tijd enkel vanop afstand konden praten. Haar immuunsysteem was verzwakt en we wilden geen risico’s nemen. Toen we elkaar in juli eindelijk weer konden zien, was dat heel fijn. Hoe bizar dit jaar ook is, ik ben heel blij dat we nu samen zijn.”

Wat hoop je voor 2021?

“Ik kijk er vooral naar uit om mijn studiegenoten te leren kennen. De opleiding ligt me, maar het sociale contact ontbreekt, dus ik hoop dat het snel deel kan worden van mijn studentenleven.”

Wat wil je meenemen naar 2021?

“Verrassend genoeg leerde 2020 me hoe ik moest plannen. Er wordt veel zelfstandigheid verwacht van leerlingen en studenten, waardoor ik geleerd heb zelf mijn planningen op te maken en me daar ook aan te houden. Dat bevalt me wel.

Ik wil ook graag meenemen dat het belangrijk is dat je de mensen apprecieert als ze er zijn. En dat bedoel ik niet meteen op een dramatische manier. Maar dit jaar was het niet vanzelfsprekend om bijvoorbeeld je vrienden te zien. En dan begin je na te denken: misschien had ik toch naar dat feestje moeten gaan. Misschien zeg ik wat sneller ja als mijn vrienden me uitnodigen, eens het weer mag.”

Yanis Peeters
67-33

Wie is jouw strafste UGent’er?

“Ik kijk op naar mijn professoren. Ik vind niet boeienders dan gepassioneerde mensen over wiskunde te horen praten. Eén professor springt er voor mij echt uit, en dat is prof. Leo Storme. Zijn enthousiasme is ongelooflijk aanstekelijk.”

Wat wens je andere UGent’ers toe in 2021?

“Ik hoop dat iedereen kan studeren wat hij/zij wil, en dat iedereen zijn passie mag vinden. Zoals ik graag wiskunde studeer, dat wens ik iedereen toe.”

20 VAN 2020: LEES DE ANDERE INTERVIEWS

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

Wat doen studentenvertegenwoordigers voor jou?

Saïd Mabrouk

Groenten die hoger mikken: de toekomst van de stadstuinbouw begint in Roeselare

Agrotopia

Bestaand medicijn kan oplossing zijn voor ‘onbehandelbare’ tumoren

Desmoide tumor

Eén richting, meerdere wegen: burgerlijk ingenieur

Brigitte