Belgische studenten winnen wereldkampioenschap diplomatie

WorldMUN

Een team van negentien Belgische studenten heeft de eerste plaats gehaald op WorldMUN, een jaarlijkse conferentie waarop onderhandelingen van de Verenigde Naties worden gesimuleerd. Het worden de Olympische Spelen van de diplomatie genoemd.

Tijdens WorldMUN onderhandelen studenten van over de hele wereld over allerhande thema's, binnen een gesimuleerd comité van de Verenigde Naties. Elke student krijgt een land toegewezen en moet zich zo goed mogelijk inleven in de positie en standpunten van dat land, om het tijdens de onderhandelingen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.

In het winnende Belgische team zaten ook twee UGent’ers.

Nele Aernoudt, 3e Bachelor Handelsingenieur

“Toen ik lid werd van Mun Society Belgium (MSB) besefte ik nog niet goed wat mij te wachten stond. Nu, bijna twee jaar later, zou ik het niet meer kunnen missen. Naast de persoonlijke zelfontwikkeling, is MSB bovenal een grote vriendengroep met studenten van verschillende universiteiten van over heel België. Allen koesteren we dezelfde ambitie en leergierigheid. Als team bereiden we ons elk jaar voor op WorldMUN. Normaal was het in Tokio, maar door de gekende reden was het dit jaar virtueel via Zoom."

"Tijdens WorldMUN verdedigde ik de belangen van India over misdaadpreventie en het strafrecht in de Commission on Crime Prevention and Criminal Justice. Om tot een overeenkomst te komen met alle landen van het comité, is niet alleen speechen en debatteren maar ook empathie en luisteren naar andere meningen essentieel.”

Nele Aernoudt
67-33
Trui Osselaer

Trui Osselaer, 2e Bachelor Ingenieurswetenschappen

“In WorldMUN vertegenwoordigde ik dit jaar de Verenigde Staten in DISEC, dat handelt over ontwapening en internationale veiligheid. We bespraken de bewapening van de ruimte. Het was bijzonder uitdagend en boeiend om in enkele weken tijd expert te worden in dit onderwerp. Met de kennis en vaardigheden die ik het voorbije jaar heb verworven, verdedigde ik de belangen van de Verenigde Staten zo goed mogelijk door te speechen, te debatteren en te onderhandelen met andere landen. Mijn eerste deelname aan WorldMUN was bijzonder leerrijk en de overwinning maakte de ervaring compleet. Als je na een intensieve voorbereiding hoort dat we uitgeroepen worden tot ‘Best Large Delegation’ is de ontlading en het gevoel van verbondenheid met het team uitzonderlijk groot.”

33-67

Lees ook

UGent-studenten mogen zich de beste diplomaten van de wereld noemen

Harvard WorldMUN (Model United Nations) brengt jaarlijks jongeren van alle nationaliteiten en achtergronden samen om vijf dagen lang te debatteren over actuele problemen die ook bij de Verenigde Naties op tafel liggen.

Studenten
view