Pakjes geven maakt gelukkiger dan pakjes krijgen

cadeau

Met de feestdagen breekt er een periode aan van cadeaus uitwisselen. En hoezeer je ook uitkijkt naar het uitpakken ervan, het echte geluk zit niet in wat je krijgt. Professor Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de UGent, is duidelijk: het geven van pakjes maakt ons gelukkiger dan het ontvangen ervan.

De een werkt met namen trekken, bij anderen is het concept secret santa en bij nog anderen is het met een gelimiteerd budget. De kerst- en eindejaarsperiode is traditioneel dé cadeauperiode. Iets om in het achterhoofd te houden als je op pakjesjacht gaat: als je iemand een cadeau geeft, geef je jezelf eigenlijk ook een beetje een cadeau.

Waarom cadeaus geven ons blij maakt

Professor Alain Van Hiel: “Een cadeau geven kan ons een gevoel van voldoening geven en ons gelukkiger maken”, legt hij uit. “Als je bijvoorbeeld een ticket voor een concert voor jezelf koopt, zal je daar minder voldoening uithalen dan wanneer je het ook voor een ander koopt. Je zal er nog meer van genieten.”

Daar kunnen verschillende verklaringen voor zijn. “Enerzijds omdat we de relaties met de mensen waarvoor we een cadeau kopen, intact willen houden. Maar er bestaat ook zoiets als ‘reciprociteit’. Dat is het mechanisme waarbij je verwacht dat je hetzelfde krijgt als wat je gegeven hebt”, legt professor Van Hiel uit. “Niet perse een cadeau, maar wel de geste erachter.”

Niet zomaar een cadeau

Extra bonuspunten aan geluk krijg je als je weet dat je een cadeau geeft waar de ontvanger echt heel blij mee zal zijn. “Als je partner drie maanden geleden al eens liet vallen graag een bepaald boek te willen en jij denkt eraan om dat boek te kopen, dan geeft dat een extra gevoel van voldoening.”

Kortom, op zoek naar vrolijke feestdagen? Een cadeau voor je familie of vrienden doet al heel veel.

Lees ook

Hoe (on)gezond is piekeren?

Piekeren doen we allemaal wel eens. Het kan zelfs goed zijn voor onze mentale huishouding, zegt professor Ernst Koster (vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie). Maar het kan ook uit de hand lopen.

Ernst Koster
view

Van denken naar durven: over kansen grijpen en met kleine stapjes je leven veranderen

Stel: je wil iets veranderen in je leven. Stoppen met roken, vermageren, een andere job. Hoe pak je dat aan? “Denken is de eerste stap. Maar je moet vooral durven. Hoe? Door kansen te durven zien en grijpen, of door serendipiteit”, betoogt professor Ann Buysse en decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

Ann Buysse
view

Hersenonderzoek in Rwanda: hoe interageren daders en slachtoffers na de genocide tegen Tutsi’s?

Bijna 30 jaar geleden kende Rwanda een bijzonder bloedige genocide tegen Tutsi’s. Veel daders waren gewone burgers: collega’s, buren, familieleden… Vandaag leven daders en slachtoffers vreedzaam naast elkaar. Hoe zit het met de vooroordelen die ze voelen tegenover elkaar? Kunnen die ooit verminderen in een postgenocide samenleving?

Rwanda hersenonderzoek
view

Word je sneller verliefd tijdens de zomer?

“Summer lovin', had me a blast. Summer lovin', happened so fast.” Danny en Sandy voelden het al in de klassieker Grease: tijdens de zomer hangt de liefde in de lucht. Maar is dat wel echt zo? Worden we sneller verliefd tijdens de zomer? 

Liefde
view