Pakjes geven maakt gelukkiger dan pakjes krijgen

cadeau

Met de feestdagen breekt er een periode aan van cadeaus uitwisselen. En hoezeer je ook uitkijkt naar het uitpakken ervan, het echte geluk zit niet in wat je krijgt. Professor Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de UGent, is duidelijk: het geven van pakjes maakt ons gelukkiger dan het ontvangen ervan.

De een werkt met namen trekken, bij anderen is het concept secret santa en bij nog anderen is het met een gelimiteerd budget. De kerst- en eindejaarsperiode is traditioneel dé cadeauperiode. Iets om in het achterhoofd te houden als je op pakjesjacht gaat: als je iemand een cadeau geeft, geef je jezelf eigenlijk ook een beetje een cadeau.

Waarom cadeaus geven ons blij maakt

Professor Alain Van Hiel: “Een cadeau geven kan ons een gevoel van voldoening geven en ons gelukkiger maken”, legt hij uit. “Als je bijvoorbeeld een ticket voor een concert voor jezelf koopt, zal je daar minder voldoening uithalen dan wanneer je het ook voor een ander koopt. Je zal er nog meer van genieten.”

Daar kunnen verschillende verklaringen voor zijn. “Enerzijds omdat we de relaties met de mensen waarvoor we een cadeau kopen, intact willen houden. Maar er bestaat ook zoiets als ‘reciprociteit’. Dat is het mechanisme waarbij je verwacht dat je hetzelfde krijgt als wat je gegeven hebt”, legt professor Van Hiel uit. “Niet perse een cadeau, maar wel de geste erachter.”

Niet zomaar een cadeau

Extra bonuspunten aan geluk krijg je als je weet dat je een cadeau geeft waar de ontvanger echt heel blij mee zal zijn. “Als je partner drie maanden geleden al eens liet vallen graag een bepaald boek te willen en jij denkt eraan om dat boek te kopen, dan geeft dat een extra gevoel van voldoening.”

Kortom, op zoek naar vrolijke feestdagen? Een cadeau voor je familie of vrienden doet al heel veel.

Lees ook

Hersenonderzoek in Rwanda: hoe interageren daders en slachtoffers na de genocide tegen Tutsi’s?

Bijna 30 jaar geleden kende Rwanda een bijzonder bloedige genocide tegen Tutsi’s. Veel daders waren gewone burgers: collega’s, buren, familieleden… Vandaag leven daders en slachtoffers vreedzaam naast elkaar. Hoe zit het met de vooroordelen die ze voelen tegenover elkaar? Kunnen die ooit verminderen in een postgenocide samenleving?

Rwanda hersenonderzoek
view

Word je sneller verliefd tijdens de zomer?

“Summer lovin', had me a blast. Summer lovin', happened so fast.” Danny en Sandy voelden het al in de klassieker Grease: tijdens de zomer hangt de liefde in de lucht. Maar is dat wel echt zo? Worden we sneller verliefd tijdens de zomer? 

Liefde
view

Serious game versterkt de mentale weerbaarheid bij jongeren

In april 2021 werd Silver gelanceerd: een serious game gericht op het versterken van de geestelijke gezondheid bij jongeren. Ondertussen zijn we een paar maand verder en is Silver genomineerd voor de Belgian Game Awards. We blikken terug én kijken vooruit met Eva De Jaegere, die Silver mee hielp ontwikkelen en onderzocht.

Silver
view

Goede voornemens al aan het opgeven? Zo houd je het toch vol

Meer sporten, gezonder eten en meer sparen. De kans bestaat dat je op 1 januari een gelijkaardig lijstje maakte, maar ondertussen merkt dat het steeds meer bij een voornemen blijft. Dat is niet abnormaal, legt professor Emelien Lauwerier uit. Het goede nieuws: het is nooit te laat om bij te sturen.

header
view