Pakjes geven maakt gelukkiger dan pakjes krijgen

cadeau

Met de feestdagen breekt er een periode aan van cadeaus uitwisselen. En hoezeer je ook uitkijkt naar het uitpakken ervan, het echte geluk zit niet in wat je krijgt. Professor Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de UGent, is duidelijk: het geven van pakjes maakt ons gelukkiger dan het ontvangen ervan.

De een werkt met namen trekken, bij anderen is het concept secret santa en bij nog anderen is het met een gelimiteerd budget. De kerst- en eindejaarsperiode is traditioneel dé cadeauperiode. Iets om in het achterhoofd te houden als je op pakjesjacht gaat: als je iemand een cadeau geeft, geef je jezelf eigenlijk ook een beetje een cadeau.

Waarom cadeaus geven ons blij maakt

Professor Alain Van Hiel: “Een cadeau geven kan ons een gevoel van voldoening geven en ons gelukkiger maken”, legt hij uit. “Als je bijvoorbeeld een ticket voor een concert voor jezelf koopt, zal je daar minder voldoening uithalen dan wanneer je het ook voor een ander koopt. Je zal er nog meer van genieten.”

Daar kunnen verschillende verklaringen voor zijn. “Enerzijds omdat we de relaties met de mensen waarvoor we een cadeau kopen, intact willen houden. Maar er bestaat ook zoiets als ‘reciprociteit’. Dat is het mechanisme waarbij je verwacht dat je hetzelfde krijgt als wat je gegeven hebt”, legt professor Van Hiel uit. “Niet perse een cadeau, maar wel de geste erachter.”

Niet zomaar een cadeau

Extra bonuspunten aan geluk krijg je als je weet dat je een cadeau geeft waar de ontvanger echt heel blij mee zal zijn. “Als je partner drie maanden geleden al eens liet vallen graag een bepaald boek te willen en jij denkt eraan om dat boek te kopen, dan geeft dat een extra gevoel van voldoening.”

Kortom, op zoek naar vrolijke feestdagen? Een cadeau voor je familie of vrienden doet al heel veel.

Lees ook

Over je emoties praten helpt niet altijd

Wanneer we als mens iets meemaken, hebben we de neiging om onze emoties met anderen te delen. Zo hopen we die emoties beter te begrijpen. In vier verschillende studies onderzocht Laura Sels of dat wel klopt. Het resultaat verrast.

Praten
view

Hoe hou je jouw vakantiegevoel zo lang mogelijk vast?

De zomervakantie is hét moment voor een onvergetelijke reis. Maar hoe hou je achteraf de herinnering aan die mooie tijd zo lang mogelijk levendig? 

Strandvakantie
view

Psychologe Ann Buysse: “We kunnen veel leren van niet-traditionele gezinsvormen”

“De huidige diversiteit aan gezinsvormen is een rijkdom”, zegt professor Ann Buysse, decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Ze schreef een boek over samenleven en hoe we met elkaar omgaan. Daarin besteedt ze ook aandacht aan het gezin (in alle vormen) en de relatie kind-ouder.

Kinderen
view

Hoe (on)gezond is piekeren?

Piekeren doen we allemaal wel eens. Het kan zelfs goed zijn voor onze mentale huishouding, zegt professor Ernst Koster (vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie). Maar het kan ook uit de hand lopen.

Ernst Koster
view