Het jaar lijkt alweer voorbij gevlogen. Blik terug op enkele van de vele opmerkelijke momenten van 2024 aan de UGent. Een jaar vol prestigieuze awards, hoog bezoek en uitmuntend wetenschappelijk onderzoek.
JANUARI: Opnieuw lichtfestival in Gent
In aanloop naar het driejaarlijkse Lichtfestival kregen de zuilen van de Aula van de UGent een opvallende en kleurrijke bekleding. Maar wat zegt de wetenschap over licht? Professor Philippe Smet doet er al twintig jaar onderzoek naar. Dé man dus om uit te leggen wat licht precies is.
FEBRUARI: Koning Filip in gesprek met student-ondernemers
De koning bezocht op 6 februari het expertisecentrum voor ondernemerschap Durf Ondernemen (DO!) van de UGent. Hij sprak er met het DO!-team en met verschillende student-ondernemers. Een van die succesvolle studentenprojecten is Rebin, de slimme vuilnisbak.
MAART: Verhalenverteller Ish Ait Hamou wordt eredoctor
Voormalig choreograaf en auteur Ish Ait Hamou gaat geen moeilijke thema’s uit de weg. Met zijn verhalen verbindt hij de harten van mensen uit alle hoeken van de samenleving. Voor die unieke verbindende kracht ontvangt hij een eredoctoraat van de UGent.
APRIL: Nieuwe expo in het GUM
De nieuwe expo ‘Wonderkamer van de WAARHEID’ in het Gents Universiteitsmuseum (GUM & Plantentuin) nodigt je uit om kritisch na te denken over waarheid. Dat levert opmerkelijke kunstwerken, objecten én vooral breinbrekers op. Directeur en curator van het museum Marjan Doom neemt je mee door de expo.
MEI: 'Belgische Nobelprijs’ voor professor Veronique Van Speybroeck
Professor Veronique Van Speybroeck behoort tot de wereldtop met haar onderzoek naar duurzame technologieën. Voor het plaveien van de weg naar groenere chemische bouwstenen van onze maatschappij krijgt ze de prestigieuze Francqui-Prijs voor Exacte Wetenschappen.
JUNI: Unieke archeologische vondsten
Een uitzonderlijke vondst in Ename: tussen 14 menselijke resten wordt de oudste schedel van Vlaanderen ontdekt. UGent-onderzoek stelt vast dat de schedel zo’n 4400 jaar oud is.
Ook ander multidisciplinair UGent-onderzoek naar oude menselijke resten staat dit jaar in de kijker. In navolging van het VRT-programma Het Verhaal van Vlaanderen opent een expo rond de vermeende overblijfselen van Judith, de oermoeder van de graven van Vlaanderen. Deze UGent’ers gingen op zoek naar de eerste gravin van Vlaanderen.
JULI: UGent-professor werkt mee aan opmerkelijke openingsceremonie van Olympische Spelen
Geen traditionele opening voor de Olympische Spelen in Parijs, wel een spectaculaire vloot van 85 boten op de Seine met 10.500 atleten aan boord. Het was een historisch moment én een technisch huzarenstukje. De onderzoeksgroep van UGent-professor Evert Lataire trainde de kapiteins voor deze unieke botenparade: “Een vloot van bijna honderd boten op de Seine is risicovol".
Lees meer over UGent en de Olympische Spelen:
AUGUSTUS: Een zomer zonder overlast van muggen?
Ben je het irritante gezoem rond je oren en de jeukende muggenbeten in de zomer ook beu? Onderzoekers Magali De Muynck en Marie Joossens van het lab Microbiologie van de faculteit Wetenschappen werken aan een antimuggenproduct. Niet om muggen te doden, maar wel om je huid minder aantrekkelijk te maken.
SEPTEMBER: De onwaarschijnlijke reis van potvis Valentijn
Vanaf september is potvis Valentijn, die in 1989 aanspoelde in Koksijde, te zien in het vernieuwde NAVIGO visserijmuseum. Voor professor Pieter Cornillie was het tentoonstellingsklaar maken van de skelet een uniek project.
OKTOBER: Marianne De Backer is UGent-alumnus van het jaar
Top-ceo Marianne De Backer is UGent-alumnus van het jaar 2024. Ze is een van dé namen in de biotechnologie. “Ik heb al mooie awards gekregen in mijn carrière, maar deze is de eerste in België. Bovendien van de UGent, waar ik mijn eerste stappen in de biotech heb gezet.”
Lees meer over UGent-alumnus van het jaar:
NOVEMBER: De Amerikaanse presidentsverkiezingen
We vroegen aan enkele UGent-alumni die in de Verenigde Staten werken of studeren hoe ze kijken naar de resultaten van de presidentsverkiezingen. Margo Vansynghel: “Ik ben wakker geworden in een land dat met ingehouden adem wacht op wat de komende jaren zullen brengen. Sommigen zijn oprecht bang, anderen voelen zich gesterkt."
Lees meer reacties van UGent'ers:
DECEMBER: Komt er ooit een geneesmiddel voor hiv?
1 december is al jarenlang wereldaidsdag. We vroegen aan professor Linos Vandekerckhove die dankzij het Fonds HIV Ontrafelen al bijna 15 jaar onderzoek doet of er ooit een geneesmiddel komt voor hiv? “Ik ben ervan overtuigd”.
Lees ook
"Voor de Europese veiligheid is het van groot belang dat we Rusland stoppen"
Vinden we in 2024 een oplossing voor de vele conflicten in de wereld of kunnen we ons verwachten aan nog meer oorlog? En welke rol moet Europa spelen? We legden het voor aan expert internationale politiek Sven Biscop.
De gemeenteraadsverkiezingen van 2024: vijf dingen die je moet weten
De lokale verkiezingen van 2024 worden de eerste verkiezingen in Vlaanderen zonder opkomstplicht. Maar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 brengen nog andere bijzonder- en nieuwigheden met zich mee. Politicoloog Herwig Reynaert blikt vooruit en licht de belangrijkste veranderingen toe.