Wat na je opleiding? Oud-studenten geschiedenis en geneeskunde vertellen

1 richting, meerdere wegen
16 september 2019 |

Studies bepalen lang niet alles. Soms ligt je latere job volledig in het verlengde daarvan. Maar evengoed kom je ergens onverwacht terecht. Vier oud-studenten vertellen over hun studies en de richting die ze erna insloegen.

Johan Belaen bleef zijn vak ‘trouw’ na de opleiding geschiedenis. Hij doet voor zijn doctoraat momenteel onderzoek over middeleeuwse kloosters. “Het is fascinerend om zelf een verhaal te construeren door de leemtes in te vullen. En ook wel best cool om oude Latijnse geschriften te ontcijferen. Het is een beetje detectivewerk. Sommige doctoraatsstudenten geschiedenis werken later trouwens als politie-inspecteur.”

Alle kanten uit

Een carrière bij de politie zit er niet meteen in voor hem, al weet hij niet of hij zijn hele leven met middeleeuwse geschiedenis wil bezig zijn. “Misschien haal ik nog een diploma rechten, of zoek ik iets in de culturele sector. Het uitdenken van tentoonstellingen lijkt me wel boeiend. Of wie weet begin ik een eigen zaak.”

Die mogelijkheid op andere opties, is voor Johan de grote sterkte van zijn opleiding. “Geschiedenis is een hele brede opleiding, typisch voor mensen die graag quizzen. Ik begon er dan ook aan uit interesse in alle feiten en data. Voor mij was het heel zinvol en nuttig. Je kan er nadien ook nog alle kanten mee uit.”

Johan Belaen
67-33

Een droom

Een andere kant uitgaan, daar denkt Tom Holvoet momenteel niet aan. Hij is gastro-enteroloog aan het AZ Nikolaas en UZ Gent. “Het was altijd mijn droom om arts te worden, al van toen ik nog een kleuter was. Ik heb eigenlijk nooit iets anders overwogen.”

Tom heeft er alleszins een pak studiejaren opzitten: na zeven jaar geneeskunde volgde hij twee jaar algemene interne geneeskunde. Waarna hij ook nog vier jaar doctoreerde. “Nu werk ik een jaar als gastro-enteroloog. Naast consultaties doe ik kijkoperaties met een camera, die combinatie maakt mijn job heel gevarieerd.”

Toch houdt hij de deur op een kier om ooit iets anders te doen: “Vanuit mijn specialisatie zou ik verder kunnen evolueren naar spoedarts of in de farmaceutische industrie aan de slag kunnen. Zeker artsen met een wetenschappelijke achtergrond zijn daar fel gegeerd.”

Hard twijfelen

Dat laatste kan Marie-Astrid Denys alleszins bevestigen. Zij werkt momenteel bij een farmaceutisch bedrijf, nadat ze eerst geneeskunde studeerde. “Het is niet dat ik als kind al van geneeskunde droomde. Ik had ook interesse in bio-ingenieurswetenschappen, biotechnologie, chemie en fysica. Ik koos uiteindelijk voor geneeskunde omdat ik in die opleiding geen herbarium moest maken (lacht).”

Maar geleidelijk aan merkte Marie-Astrid dat ze iets anders wou. “Ik begon steeds harder te twijfelen. Consultaties kostten me zeer veel energie en ik had het gevoel dat ik mijn leven niet meer in eigen handen had. Ik wou opnieuw zelf mijn agenda regelen en stapte over naar het farmaceutische bedrijf Daiichi Sankyo. De sector is enorm vernieuwend, ik leer voortdurend bij. De brede medische kennis uit mijn opleiding helpt me nu om me in te lezen in nieuwe domeinen.”

Uiteindelijk leerde ze wel een waardevolle les uit die ervaring: “Als je geneeskunde studeert gaat iedereen ervan uit dat je huisarts of specialist wordt, maar je hebt eigenlijk op elk moment de keuze om een andere richting in te slaan. Het is belangrijk dat je vooral doet wat je graag doet.”

Eefje Depoortere

Een echte job

Met die ingesteldheid vond Eefje Depoortere haar droomjob. Ze is wereldberoemd in de wereld van het gamen, als host van e-sports. Een carrière die niets te maken heeft met haar opleiding geschiedenis. “Ik wist zoals veel jongeren niet wat ik wou studeren, maar was heel nieuwsgierig. Door de opleiding geschiedenis werd mijn wereldbeeld enorm verbreed en leerde ik alles objectief onderzoeken en erover schrijven. Maar ik wist dat ik geen job in die richting wou.”

Die vond ze uiteindelijk in haar passie. “Gamen vond ik geweldig: iemand anders kunnen zijn en een totaal andere wereld ontdekken. Ik heb er uren mee versleten, zeker toen je later ook tegen anderen kon spelen. Zo ontdekte ik de League of Legends competities. Daarover schrijven leek me hetzelfde als over sport en er waren nog niet zoveel journalisten in actief.”

Het duurde wel even voor haar omgeving mee was. “Mijn mama en de VDAB begrepen het maar niet: ‘zoek toch een echte job’ (lacht). Maar ik voelde toen al aan dat e-sports booming business was. Ik had het geluk om in 2013 vast te kunnen beginnen als e-sports host in Keulen.”

De rest, is geschiedenis.

Studeren aan de UGent

Wil jij als toekomstige student aan de UGent studeren? Een opleiding kiezen is niet altijd evident. Blijf op de hoogte van onze infomomenten en tips om je studiekeuze te maken.

Lees ook

De educatieve master: perfect voor wie voor de klas wil staan (ook als je al een bachelor volgt)

Als je een job in het onderwijs overweegt, dan is een educatieve master sowieso iets voor jou. Je hoeft geen ‘extra’ opleiding te volgen om leerkracht te worden, het gebeurt allemaal tijdens je masteropleiding. Ook wanneer je droomt van een ander soort job waarin je vormingen of trainingen geeft, kom je er aan je trekken.

Educatieve master
view

Full-time student en ondertussen ceo van een bedrijf? Waarom niet

Studeren is voor velen de fase voor ze aan het professionele leven beginnen. Maar dat is niet altijd zo. Sommige studenten beginnen hun carrière al tijdens hun bachelor-of masterjaren. Maak kennis met enkele student-ondernemers, die een bloeiende business uitbouwden.

Sim Vanlangenhove
view

Wat na je opleiding? Oud-studenten archeologie en burgerlijk ingenieur vertellen

Studies bepalen lang niet alles. Soms ligt je latere job volledig in het verlengde daarvan. Maar evengoed kom je ergens onverwacht terecht. Vier ex-studenten vertellen over hun studies en de richting die ze erna insloegen.

Een richting meerdere wegen
view

Wat na je opleiding? Oud-studenten sociaal werk en rechten vertellen

Studies bepalen lang niet alles. Soms ligt je latere job volledig in het verlengde daarvan. Maar evengoed kom je ergens onverwacht terecht. Vier ex-studenten vertellen over hun studies en de richting die ze erna insloegen.

1 richting, meerdere wegen
view