Eén richting, meerdere wegen: bestuurskunde en publiek management

Campus Tweekerken
01 september 2023 |

Drie alumni blikken terug op hun opleiding en de richting die ze uiteindelijk uitgingen. Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Simon, Laure en Wouter studeerden alle drie bestuurskunde en publiek management.

Simon Neyt - executive director bij EY Consulting

“Als kind wilde ik dokter worden. Nadien wilde ik architect worden en nog later garagist. Toen iemand van Deloitte kwam spreken op onze middelbare school, wist ik dat ik consultant wilde worden. Die man werkte als consultant in de publieke sector en gaf een unieke inkijk in het leven van een consultant voor de overheid. Ik was meteen getriggerd om bestuurskunde en publiek management te studeren. Dat een goede vriend dezelfde richting wilde volgen, wakkerde mijn enthousiasme alleen maar aan.

Vandaag kan ik zeggen dat ik een heel gevarieerde job heb. Alles wat ik doe is in functie van de Vlaamse overheden en dus van onze maatschappij. Ik begeleid projecten, help die te managen, bijvoorbeeld bij een fusie tussen lokale besturen. Het vraagt verantwoordelijkheid en ik leer veel nieuwe mensen kennen.

Simon Neyt
67-33

Voor mij was de opleiding de juiste keuze. Het geeft je een brede basis waar je veel richtingen mee uit kan. Ik heb nog veel contact met mensen met wie ik studeerde en stuk voor stuk kijken ze er tevreden op terug.”

Laure

Laure Vandersmissen - doctoraatsonderzoeker aan de UGent

"Kiezen wat ik moest studeren na het middelbaar was niet makkelijk. Ik heb heel hard getwijfeld tussen rechten, talen en filosofie. Eerlijk? Ik had nog nooit van bestuurskunde gehoord, tot een vriendin het aanraadde. Je krijgt er een economische en politieke basis, maar evengoed recht en sociologie. De basis is heel breed, waardoor je er verschillende richtingen mee uit kan.

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in internationale betrekkingen en defensie. Mijn studies hebben me daarbij geholpen. Na mijn opleiding volgde ik een stage op het Belgisch consulaat in New York. Nadien wist ik zeker: ik wil toch iets bestuurskundig doen. Nu ben ik doctoraatsonderzoeker aan de UGent. Mijn onderzoek richt zich op de strategische planning in internationale publieke organisaties. Ik kom in contact met heel boeiende mensen. Gisteren had ik nog een interview bij de Europese Commissie.

33-67

De opleiding heeft me bijzonder veel kansen gegeven en ik heb nog geen seconde spijt gehad. Ik vind het heel jammer dat weinig mensen bestuurskunde en publiek management kennen. Nu zit het een beetje verstopt tussen politieke en economische wetenschappen. Het verdient meer erkenning dan het nu krijgt.”

Wouter Dursin - algemeen directeur Vondels vzw

“Ik was al een tijdje aan de slag bij de stad Kortrijk toen ik besloot om voor een master in de bestuurskunde te gaan. Ik vond mijn job heel boeiend, maar merkte dat ik nood had aan verideping. Die master was een goede keuze. De vakken waren heel interessant, ik ging graag naar de lessen en ik was bijzonder gemotiveerd. Vooral de combinatie van wat ik in de colleges leerde en reeds kende uit de praktijk was inspirerend.

Mijn interesse in de bestuurskunde ging ook aan de universiteit niet onopgemerkt voorbij. Na mijn master kreeg ik de kans om te blijven plakken aan de UGent en een doctoraat te doen over persoonsvolgende financiering, een financiering voor mensen met een beperking. Dat aanbod kon ik niet weigeren. Daaruit is ook mijn huidige job als directeur van Vondels vzw, die volwassenen met een beperking ondersteunt op vlak van wonen, werken en vrije tijd, voortgevloeid.

Wouter Dursin
67-33

De master bestuurskunde heeft me de juiste handvaten gegeven. Ik kreeg inzicht in de rol en werking van de overheid in brede zin, van het middenveld tot Europa. Het is een brede opleiding waarin je een basis krijgt met een aantal vakken over bestuurlijke zaken, maar ook juridische vakken en zelfs economische vakken. Ik zou het zo opnieuw doen.”

Meer weten?

Studeren aan de UGent

Wil jij als toekomstige student aan de UGent studeren? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en tips om je studiekeuze te maken.

Lees ook

Zij keren terug naar de universiteit

Of je nu aan het begin of aan het einde van je loopbaan staat: bijleren kan altijd. Om op zoek te gaan naar ontbrekende puzzelstukken in je professionele kennis, of om dromen waar te maken na je pensioen. Inge en Charlotte vertellen het elk vanuit hun eigen perspectief.

Charlotte Waegeman
view

Eén richting, meerdere wegen: criminologie

Wat begon op dezelfde weg leidde naar andere oorden. Ellen, Katrijn en Laurien studeerden criminologie, maar sloegen daarna elk hun eigen weg in.

Faculteit Recht en Criminologie
view

Serhat gaat van de UGent naar Harvard: “Ik wil gezondheidszorg bij mensen brengen die ervan uitgesloten zijn”

Serhat Yildirim (26) legde net zijn laatste examens in de geneeskunde af en daarna mag hij naar het prestigieuze Harvard. Hij werd er toegelaten voor de tweejarige master Global Health Delivery.

Serhat Yldirim
view

Van denken naar durven: over kansen grijpen en met kleine stapjes je leven veranderen

Stel: je wil iets veranderen in je leven. Stoppen met roken, vermageren, een andere job. Hoe pak je dat aan? “Denken is de eerste stap. Maar je moet vooral durven. Hoe? Door kansen te durven zien en grijpen, of door serendipiteit”, betoogt professor Ann Buysse en decaan van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.

Ann Buysse
view