Dirk Frimout schrijft een brief gericht aan zijn 17-jarige zelf

Dirk Frimout
21 maart 2022 |

Dirk Frimout schrijft een brief aan zijn 17-jarige zelf. Welke raad heeft hij voor de jonge Dirk, die de eerste stap zet op een weg naar ongekende hoogtes?

Beste Dirk,

Het zal ongeveer een jaar geleden zijn dat je op je kamer zat, gekluisterd aan de radio. Vol spanning volgde je mee, terwijl er soms niet meer te horen was dan ‘biep biep’. De lancering van de eerste Spoetnik in 1957. Het was het begin van de ruimtevaart en je beleefde het live, via Radio Moskou. De komende jaren worden heel erg boeiend. Met veel moeilijkheden die nog te overwinnen zijn, tot uiteindelijk de eerste mens in de ruimte.

Je kunt het onmogelijk beseffen, maar de stap die je nu op je zeventiende zet, zal ook jou in een rechte lijn naar de ruimte brengen. Ingenieur elektrotechniek. Daar heb je geen seconde aan getwijfeld. Het zat meteen zo in je hoofd. Niemand heeft ons daar ooit moeten in beïnvloeden of sturen. Toegegeven, je weet nog niet zo goed wat het allemaal inhoudt. Maar het is de logische stap. Wiskunde en wetenschap zijn al lang een hobby. En ook Gent ken je als je broekzak, aangezien je Poperinge al op je vijftiende verliet om er op internaat te gaan.

Achteraf bekeken kan ik alleen maar zeggen dat het ook de juiste stap is. Ik denk niet dat ik de dingen anders zou doen, mocht ik kunnen. Het is een heel brede opleiding en er zullen altijd vakken zijn die je niet zo leuk vindt. Scheikunde of bouwkunde bijvoorbeeld, dat past minder goed in je pakket van interesses. Maar ooit zullen ze je net goed van pas komen. Als je als wetenschapper aan de slag gaat bij het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie bijvoorbeeld. Het is daar dat onze droom om naar de ruimte te gaan echt vorm zal krijgen.

Het zal soms zwaar en moeilijk zijn. Voortaan heb je vier keer per maand een examen. Dat betekent heel de week studeren, iedere week opnieuw. Maar ik ken je goed genoeg om te weten dat je niet gaat boemelen als er repetities zijn. Het is hard werken, maar als je iets graag doet en je stelt je een duidelijk doel, dan doe je er alles aan om dat te bereiken. En het helpt dat je les krijgt van inspirerende proffen zoals Marc Vanwormhoudt.

De komende vijf jaar zijn de belangrijkste jaren van je leven. Alles wat volgt, zal hierop terug te brengen zijn. Als ik vandaag ga spreken in scholen, voor mensen van jouw leeftijd, dan is dat mijn belangrijkste boodschap. Dat ze nadenken over wat ze willen doen de rest van hun leven. En vertrouwen hebben in zichzelf, geloven dat ze het kunnen. Niet te vlug opgeven en vooral doen wat je graag doet.

Zo heb ik het ook gedaan. Let op, eenvoudig wordt het niet. Er zullen teleurstellingen volgen en het zal lang duren. Jezelf zal je niet moeten overtuigen, wel de mensen rondom je. Verdedigen waarom je blijft gaan voor dat ene doel. De ruimte. Maar er komt een dag Dirk, dat je terug op aarde landt en je eerste gedachte zal zijn: “Wat kan ik nu doen? Ik heb bereikt wat ik wou bereiken.”

Er zal een beetje toeval mee gemoeid zijn en zelfs wat politiek. We zijn tenslotte ‘maar’ Belg. Maar het grootste deel is jouw verdienste. Het feit dat je een wetenschappelijke carrière begint, is je eigen keuze. En net die keuze zal de doorslag geven. Op een bepaald moment zal de overtuiging groeien dat er niet enkel piloten nodig zijn om naar de ruimte te gaan, maar ook wetenschappers. Daar komt jouw kans.

Rijk zal je er niet van worden, maar dat is nooit een factor geweest bij ons. Wel bijleren en altijd positieve keuzes maken. Want de dag dat je niets meer bijleert, is de dag dat je waarde verliest.

Heel veel succes.

Groeten, Dirk

Dirk Frimout
67-33

Lees ook

Lees ook

Van de UGent naar Hollywood: deze drie alumni winnen een Academy Award

Op 23 februari liepen drie UGent-alumni over de rode loper in Hollywood om een prestigieuze award in ontvangst te nemen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, bekend van de Oscars.

Goran, Peter en Wouter
view

Nina Mouton schrijft een brief gericht aan haar 18-jarige zelf

Nina Mouton schrijft een brief aan haar 18-jarige zelf. Welke raad heeft ze voor de jonge Nina uit Lokeren die haar eerste stappen zet richting professionele leven waarin ze zich zal ontpoppen als auteur, spreker en voorvechter van zelfzorg en mild ouderschap?

Nina Mouton
view

UGent'er voor het leven: waarom alumni van levensbelang zijn

Alumni spelen een niet te onderschatten rol in de werking van een universiteit. “De contacten zijn van groot belang, zowel op vlak van onderzoek, onderwijs, reputatie, talentmanagement,...”, vindt emeritus professor Kristiaan Versluys.

Alumni UGentt
view

Zij keren terug naar de universiteit

Of je nu aan het begin of aan het einde van je loopbaan staat: bijleren kan altijd. Om op zoek te gaan naar ontbrekende puzzelstukken in je professionele kennis, of om dromen waar te maken na je pensioen. Inge en Charlotte vertellen het elk vanuit hun eigen perspectief.

Charlotte Waegeman
view