20 van 2020: Nicolaas zocht en vond opnieuw het gevoel van nuttig zijn

Nicolaas Lumen
16 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Nicolaas Lumen is voor de volle honderd procent een ‘UGent-product’. In 2002 studeerde hij af in de geneeskunde, nu is hij er professor urologie. Nicolaas hoopt zo snel mogelijk opnieuw naar een normaal leven te kunnen gaan zodat we kunnen gaan en staan waar we willen.

Hoe was 2020 voor jou?

“Heel eerlijk? Het was een vreselijk jaar, op verschillende gebieden. Ik kom bijvoorbeeld net terug van mijn lessen urologie, voor een leeg auditorium. Het is zeer onwezenlijk allemaal, zowel voor mij als voor de studenten. Het is alsof je spooklessen geeft, terwijl ik normaal gezien veel voldoening haal uit die lessen. Ooit kreeg ik op het einde van een les een applaus. (lacht) Niet dat ik elke les een applaus verwacht, maar ik put veel energie uit de interacties met studenten.”

Welke positieve zaken uit 2020 zullen je bijblijven?

“Tijdens de tweede golf van de coronacrisis heb ik me nuttig kunnen maken bij het Belgisch leger als reservist. Als arts kon ik helpen in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek, waar alle patiënten met zware brandwonden werden gecentraliseerd. Op die manier konden de ziekenhuizen meer bedden vrijmaken voor coronapatiënten. Ik heb me er heel nuttig gevoeld en veel bijgeleerd over hoe defensie werkt. Dat deed deugd en is zeker een positieve ervaring van het afgelopen jaar. Ik had er nood aan, want tijdens de eerste golf voelde ik me nutteloos. De reguliere zorg werd uitgesteld en ik moest als arts toekijken vanop de zijlijn, terwijl de hele zorgsector in rep en roer stond. Bijzonder frustrerend.”

Zet jouw beste wensen op de Boekentoren

Het voorbije jaar was ongewoon, maar ook een jaar boordevol warmte. We steunden elkaar en deelden lief en leed. Dit is jouw kans om iedereen te bedanken die voor jou klaar stond. Niet zomaar, maar met jouw beste wensen virtueel geprojecteerd op de Boekentoren.

Op welke prestatie van 2020 ben je het meest trots?

“Omdat ik in de eerste golf quasi werkloos was, heb ik meer tijd kunnen steken in wetenschap en onderzoek. Een aantal projecten die op een laag pitje stonden, heb ik weer opgepakt. Zo heb ik eindelijk tijd gehad om richtlijnen te schrijven voor de Europese Organisatie van Urologie, waarvan ik voorzitter ben. Dat stond al even op m’n to-dolijst, maar het kwam er nooit van.”

Wat heb je uit het afgelopen jaar geleerd?

“Ik heb mensen die er echt toe doen leren appreciëren en vrienden beter van kennissen leren onderscheiden. Dat was niet simpel, want je leert je vrienden pas kennen in tijden van crisis. De coronacrisis heeft een aantal pijnpunten in mijn relaties blootgelegd. Daardoor heb ik wel geleerd op welke mensen ik kan rekenen.”

Wie was jouw strafste UGent’er?

“Voor mij is dat Erik Van Laecke, diensthoofd in het UZ Gent en ook UGent’er. Hij verdient echt een pluim voor hoe hij de operatiekwartieren in het ziekenhuis heeft omgevormd zodat de noodzakelijke chirurgische zorg zo maximaal mogelijk kon doorgaan. Door zijn harde werk en goede beslissingen hebben we ‘collateral damage’ kunnen vermijden. Maar ik vind dat ook infectioloog Steven Callens een straffe UGent’er is. Hij heeft bijzonder goed, objectief en adequaat gecommuniceerd over het coronavirus en daar wil ik hem voor bedanken.”

Wat hoop je voor 2021?

“Ik hoop dat we opnieuw snel naar een normaal leven kunnen, naar een maatschappij zonder al die beperkingen. Dat we snel weer vrij kunnen gaan en staan waar we willen. Het doet je ook wel nadenken. Hier worden onze vrijheden beperkt om evidente redenen, maar in andere landen is dat om politieke redenen. Onze vrijheden zijn niet vanzelfsprekend, we moeten ze koesteren in 2021.”

Wat wens je andere UGent’ers toe in 2021?

“Dat ze terug ten volle kunnen genieten van het menselijk contact op en naast de universiteit. Voor studenten bijvoorbeeld moet deze periode een van de mooiste van hun leven zijn. Nu zien ze maar één deeltje van het universiteitsleven, dat van de kennis. Het menselijk contact mogen we niet onderschatten en ik wens het iedereen toe.”

Nicolaas Lumen
67-33
20 van 2020: lees de andere interviews

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

“We willen van de UGent een sterk merk maken in de Verenigde Staten”

Een nieuw Alumni Chapter in San Francisco geeft de UGent, samen met het Chapter in New York, de mogelijkheid om nog meer alumni in de Verenigde Staten te bereiken. Want dat zijn er best wel veel. Maar wat doen de twee Alumni Chapters in de VS precies? Een gesprek met de trotse founding fathers Nicolas Polet en Wim Sohier.

Alumni Chapter VS
view

Start-up Deliverect van UGent-alumni groeide razendsnel uit tot miljardenbedrijf

Het Gentse bedrijf Deliverect is amper drie jaar na de opstart een ‘unicorn’. Een term die wijst op uitzonderlijkheid, want het is als start-up al meer dan een miljard dollar waard. Timing en ervaring zijn volgens oprichters Jan Hollez en Zhong Xu de geheime sleutels voor hun overdonderende succes. En die ervaring begon aan de UGent.

Deliverect
view

Dirk Frimout schrijft een brief gericht aan zijn 17-jarige zelf

Dirk Frimout schrijft een brief aan zijn 17-jarige zelf. Welke raad heeft hij voor de jonge Dirk, die de eerste stap zet op een weg naar ongekende hoogtes?

Dirk Frimout
view

UGent'er voor het leven: waarom alumni van levensbelang zijn

Alumni spelen een niet te onderschatten rol in de werking van een universiteit. “De contacten zijn van groot belang, zowel op vlak van onderzoek, onderwijs, reputatie, talentmanagement,...”, vindt emeritus professor Kristiaan Versluys, die binnen de UGent mee het beleid rond de alumniwerking uitstippelt. Met de ‘UGent-alumnus van het jaar’ is er nu een nieuw instrument om de alumni in de kijker te zetten.

Alumni
view