20 van 2020: Kurt hoopt dat we gelukkig leren zijn met een beetje minder

Kurt Boelens
17 december 2020 |

Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken. Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Kurt Boelens studeerde in 1987 af aan de UGent als bedrijfspsycholoog. Nadat hij 30 jaar een hr-consultancydienst had geleid, startte hij in april 2018 als clusterverantwoordelijke Leven & Sociaal bij het gemeentebestuur van Oostkamp. De overstap kwam er niet zomaar. Hij was al 20 jaar actief in de zorgsector als bestuurder van een aantal organisaties en sterk sociaal geëngageerd. Toen Kurt merkte dat hij meer energie uit zijn sociale bestuursfuncties haalde dan uit zijn job, koos hij voor een job met een groot maatschappelijk engagement.

Wat betekende 2020 voor jou?

“Enorm veel uitdagingen voor het lokale bestuur. Als de Vlaamse of federale overheid beslissingen namen die ze zelf niet volledig uitgerold kregen, was het meestal het lokale bestuur dat het mocht oplossen. Wat betekenen de beslissingen voor ons als bestuur, en voor de burgers? Wat mag wel en wat mag niet? Hoe vullen we de handhaving in? Veranderde er iets, dan moesten we telkens opnieuw schakelen en iedereen die betrokken was ondersteunen en op weg helpen. Toen er in het begin werd gesproken over mondmaskerplicht, waren er geen mondmaskers. Gelukkig hadden wij als gemeente met een zeer ad rem burgemeester al voor de regering beslist om zelf mondmaskers aan te kopen en die te verdelen onder de bevolking. Die bedeling opzetten was een huzarenstukje, maar het is gelukt.”

Wie is jouw strafste UGent’er?

“Wellicht zijn er veel bekende mensen die ik straf vind, van wie ik niet weet dat het UGent'ers zijn (lacht). Als ik kijk naar mensen binnen mijn vakgebied, springen twee namen in mijn hoofd. Dirk Buyens is binnen de Belgische hr-sector een prominent figuur. Hij is nu decaan aan de Vlerick Business School, iets wat mij en de mensen die samen met hem hebben gestudeerd niet verwondert. Dirk was de man die in onze studententijd al vaak vooraan de klas stond en bij wijze van spreken de prof het nakijken gaf. Hij heeft me geïnspireerd bij de reorganisatie van de interne werking van de gemeente. Door te kijken waar iemand goed in is geef je mensen goesting om hun job te doen en zijn ze gemotiveerd om mee te evolueren met je organisatie. En mijn tweede naam is professor Frederik Anseel. Iemand met een sterke internationale reputatie. Het zijn twee mensen die durven vernieuwen en tegen de platgetreden paden van hr ingaan.”

ZET JOUW BESTE WENSEN OP DE BOEKENTOREN

Het voorbije jaar was ongewoon, maar ook een jaar boordevol warmte. We steunden elkaar en deelden lief en leed. Dit is jouw kans om iedereen te bedanken die voor jou klaar stond. Niet zomaar, maar met jouw beste wensen virtueel geprojecteerd op de Boekentoren.

Wat heb je zelf bereikt dit jaar?

“Mijn energie haal ik uit de maatschappelijke rol die ik nu opneem. Op dat vlak was 2020 een schitterend jaar, hoe gek dat ook klinkt. We hebben als lokaal bestuur enorm veel kunnen doen om onze bevolking te ondersteunen. Als het lukt, haal je daar veel voldoening uit. En niet-professioneel: ik ben voor de tweede keer grootvader geworden in april. Toen we na drie weken een kleine bubbel mochten vormen, was de beslissing met wie snel gemaakt. Zo kon ik eindelijk mijn kleinzoon knuffelen (lacht). Pas als het niet mag, merk je hoeveel pijn dat doet.”

Op welke prestatie ben je het meest trots?

“De grootste uitdaging zat hem in telkens opnieuw heel snel inspelen op nieuwe regels en richtlijnen. Een recent voorbeeld: op vrijdag zegt de regering dat de zwembaden op dinsdag weer open mogen. Dat is gelukt dankzij geëngageerde medewerkers die zaterdagmorgen al bezig waren met de opstart van het bad. Dat snelle schakelen lukt pas goed als je mensen erbij betrekt en het verhaal goed uitlegt.”

Wat neem je mee naar 2021?

“We zijn na de lockdown snel gestart met het platform 'Oostkamp helpt', waarmee we een hele vrijwilligersbeweging op gang brachten. We merken een grote solidariteit onder de bevolking. We leven vandaag in een maatschappij die heel individualistisch is ingesteld. Maar in een crisissituatie zie je toch een golf van solidariteit, die we als bestuur hebben aangemoedigd en gestructureerd via dat platform. De bestaande vrijwilligerswerking heeft echt een boost gekregen. Onze kaartjesactie voor woonzorgcentra wordt massaal opgepikt door verenigingen, buurtgroepen en particulieren. Die beweging van solidariteit, gekoppeld aan vrijwilligerswerk om lokaal de noden mee te helpen oplossen, vind ik een heel sterke prestatie. Ik hoop dat we nog jaren op dat draagvlak verder surfen.”

Kurt Boelens
67-33

Wat hoop je voor 2021?

“Ik ben een echt sociaal beest (lacht). Dus ik hoop dat we volgend jaar in het ‘nieuwe normaal’ wat meer contact met familie en vrienden kunnen hebben, weg van het scherm. Ik heb twee broers. Een broer heb ik in september 'live' gezien, bij mijn andere broer is het van maart geleden. Dat is toch onvoorstelbaar! Verder hoop ik dat we de troeven van onze noodgedwongen aanpassingen meenemen naar 2021. Zoals de voordelen van het online verhaal: thuiswerken, geen onnodige verplaatsingen, niet met zijn allen op hetzelfde moment in de file staan…”

Stel dat je kunt terugkeren naar 1 januari 2020. Wat zou je doen?

“Ik ben niet iemand die terugkijkt naar het verleden, maar eerder iemand die positief en optimistisch in het nu staat. Als we als bestuur op voorhand hadden geweten wat er op ons afkwam, dan hadden we wellicht soms sneller en efficiënter gereageerd. Maar goed, in de gegeven context mogen we best fier zijn op onze aanpak.”

Wat wens je de UGent’ers toe in 2021?

“Gelukkig zijn met wat je hebt en beseffen dat het met minder even goed kan. Dat is een van de debacles in onze maatschappij: iedereen wil meer of beter doen dan de buren, we proppen de vrije tijd van onze kinderen vol, … Waardoor het op de duur te veel wordt. Less is more, een belangrijke boodschap om maatschappelijk en opvoedkundig te onthouden.”

20 VAN 2020: LEES DE ANDERE INTERVIEWS

Het lot koos 20 mensen met een band met de UGent. Zij vertellen wat 2020 voor hen betekende, wat ze meenemen naar volgend jaar en vooral: hun hoop voor 2021.

Lees ook

“We willen van de UGent een sterk merk maken in de Verenigde Staten”

Een nieuw Alumni Chapter in San Francisco geeft de UGent, samen met het Chapter in New York, de mogelijkheid om nog meer alumni in de Verenigde Staten te bereiken. Want dat zijn er best wel veel. Maar wat doen de twee Alumni Chapters in de VS precies? Een gesprek met de trotse founding fathers Nicolas Polet en Wim Sohier.

Alumni Chapter VS
view

Start-up Deliverect van UGent-alumni groeide razendsnel uit tot miljardenbedrijf

Het Gentse bedrijf Deliverect is amper drie jaar na de opstart een ‘unicorn’. Een term die wijst op uitzonderlijkheid, want het is als start-up al meer dan een miljard dollar waard. Timing en ervaring zijn volgens oprichters Jan Hollez en Zhong Xu de geheime sleutels voor hun overdonderende succes. En die ervaring begon aan de UGent.

Deliverect
view

Dirk Frimout schrijft een brief gericht aan zijn 17-jarige zelf

Dirk Frimout schrijft een brief aan zijn 17-jarige zelf. Welke raad heeft hij voor de jonge Dirk, die de eerste stap zet op een weg naar ongekende hoogtes?

Dirk Frimout
view

UGent'er voor het leven: waarom alumni van levensbelang zijn

Alumni spelen een niet te onderschatten rol in de werking van een universiteit. “De contacten zijn van groot belang, zowel op vlak van onderzoek, onderwijs, reputatie, talentmanagement,...”, vindt emeritus professor Kristiaan Versluys, die binnen de UGent mee het beleid rond de alumniwerking uitstippelt. Met de ‘UGent-alumnus van het jaar’ is er nu een nieuw instrument om de alumni in de kijker te zetten.

Alumni
view