Jarne Ghijsels is Student van het Jaar 2022

24 juni 2022 |
Jarne Ghijsels

Stad Gent heeft bachelorstudent biomedische wetenschappen Jarne Ghijsels verkozen tot Student van het Jaar 2022. Op het einde van elk academiejaar zet de stad met deze actie een student in de kijker die ze als rolmodel ziet voor alle andere studenten.

Jarne: “Ik was aangenaam verrast om te horen dat ik uiteindelijk verkozen was, zeker als ik zie hoeveel andere studenten zoveel tijd en werk steken in verschillende extracurriculaire activiteiten.”

Jarne heeft zich de afgelopen jaren bij de Gentse Studentenraad geëngageerd rond het thema mentaal welzijn. Zo stak hij dit academiejaar veel tijd in de uitbouw van Epione, een chatlijn voor studenten. De chat wordt elke avond bemand door vrijwillige studenten. Hoewel Epione geen professionele hulp biedt, kunnen studenten via de chat wel al op weg worden gezet door een luisterend oor aan te bieden, raad te geven of eventueel door te verwijzen naar een van de universitaire hulpdiensten of externe hulp. Hoe groot of klein je problemen ook zijn.

Jarne: "Praten werkt, maar er zijn soms te veel barrières waardoor we zaken laten aanslepen. Met Epione proberen we zoveel mogelijk drempels weg te halen en bieden we een luisterend oor. Ik vond het een zeer uitdagend project omdat het voor ons iets helemaal nieuws was. Het was een enorme leerervaring om hieraan mee te mogen helpen."

Extra laureaten

De juryleden van Student van het Jaar waren zo onder de indruk van de nominaties dat ze het niet bij één winnaar konden houden. Daarom koos de jury ervoor om bijkomend ook drie andere studenten waaronder Maxiem Geldhof van de UGent laureaat van de verkiezing te maken. Maxiem is laatstejaarsstudent informatica en knutselt al een paar jaar met veel plezier programma’s in elkaar voor de Dienst StudentenActiviteiten. Hij is ook de drijvende kracht achter de succesvolle bloklocatieswebsite.

Lees ook

Wat doen studentenvertegenwoordigers voor jou?

Saïd Mabrouk

Ze zijn misschien niet altijd even zichtbaar, maar heel wat studenten nemen een belangrijk engagement op tijdens hun studies als studentenvertegenwoordiger. Ze hebben een stem in verschillende raden en commissies van de UGent waar ze de belangen van hun medestudenten verdedigen. Maak kennis met vier van deze onmisbare stuvers en kom te weten wat ze voor jou betekenen.

Lees verder

Lees ook

Van onderzoek naar impact: hoe technologietransfer aan de UGent werkt

De UGent trekt niet alleen onderzoekers en studenten aan, ook bedrijven nestelen zich graag in de nabijheid van de universiteit. Excellent onderzoek, knowhow en hoogopgeleiden vormen de ideale voedingsbodem voor innovatie.

Campus Ardoyen
view

“Ongehinderd door jargon zotte ideeën bedenken voor een beter Gent”

“Kennis is één ding. Maar we blijven soms te lang in deze fase hangen”, zegt onderzoeker Bas Baccarne (onderzoeksgroep imec-MICT-UGent, in De Krook). Hij verkiest de shortcut van ‘denken’ naar ‘doen’. Het liefst samen met veel stakeholders. En het allerliefst in de stimulerende omgeving van ‘Comon’.

Bas Baccarne
view

De Gentse hellingen: een haat-liefdeverhouding

Iedereen die in Gent studeert, weet het: de universiteitsstad is allesbehalve vlak. Of het nu de eindeloze Sint-Kwintensberg of de berg aan de Vooruit is: je hebt er ongetwijfeld al op gevloekt, terwijl je kuiten in brand staan. En zelfs jaren na de laatste pedaalslag blijven bepaalde herinneringen aan de hellingen kleven.

Hellingen
view

Alumnus Wim Oosterlinck en student Florian Vermeersch versus de Gentse hellingen

Het mag dan wel al twintig jaar geleden zijn, hij is ze niet vergeten: UGent-alumnus Wim Oosterlinck reed vroeger dagelijks de hellingen op. Nu doet hij het nog eens opnieuw met wielerprof en UGent-student Florian Vermeersch.

De Gentse hellingen
view